Eski Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis: "Kapitalizm öldü, artık daha beterini yaşıyoruz"

IMF ve AB'ye karşı çıkarak tartışma yaratan ekonomist, yeni yayımlanacak Kapitalizmi Öldüren Şey: Teknofeodalizm kitabında yer alan düşünceleri detaylandırdı

Motosiklet sevgisiyle bilinen Varufakis, Atina yakınlarındaki Egine adasında yer alan evinde röportaj verdi (AFP/Arşiv)

Birleşik Krallık'ın Observer gazetesinden Carole Cadwalladr, eski Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis'le röportaj yaptı. 

Yeni kitabı Kapitalizmi Öldüren Şey: Teknofeodalizm (Technofeudalism: What Killed Capitalism) hakkında da konuşan Yunan ekonomist, artık küresel finans sisteminin değil, teknoloji şirketlerinin "derebeyliklerinin" bizi şekillendirdiğini öne sürüyor:

Kapitalist olarak gördüğümüz kişiler artık yalnızca tebaa. Bir şeyler üretiyorsanız işiniz bitti. Artık dünyanın hakimi olamazsınız.

Gazeteci Cadwalladr, bu ay yayımlanması planlanan kitaptaki şu satırları aktardı:

Bir bilimkurgu kitabından çıkmış şu sahneyi hayal edin: İşe gidip kıyafet, ayakkabı, kitap, şarkı, oyun ve film ticareti yapan insanlarla dolu bir kasabaya ışınlandınız. Başta her şey normal görünüyor. Sonra tuhaf bir şeyler olduğunu fark etmeye başlıyorsunuz. Tüm dükkanların ve hatta her binanın Jeff adındaki bir adama ait olduğu ortaya çıkıyor. Ayrıca herkes farklı sokaklardan yürüyüp başka dükkanlar görüyor çünkü her şey onun algoritmasıyla belirleniyor… Jeff'in borusunu çalan bir algoritma.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jeff Bezos'a referans vererek konuşan Varufakis, Amazon'un sahibinin aslında sermaye üretmediğini, bunun yerine yalnızca kira aldığını öne sürerek mevcut durumu feodalizme benzetiyor. 

"Bulut serfleri" diye adlandırdığı ezilenlerinse sınıf bilincinden yoksun ve paylaşımlarıyla teknoloji şirketleri için değer ürettiğinin farkına varmayan topluluklar olduğunu söylüyor. 

Varufakis sağcıların kapitalizmi, atmosfer gibi, doğal bir sistem olarak gördüğünü öne sürerken solcular hakkındaki görüşlerini ekliyor:

Kendilerini, kapitalizm yerine sosyalizmi getirmek üzere evren tarafından yaratılmışlar gibi görüyorlar. Size söylüyorum: Biliyor musunuz, kaçırdınız, kaçırdınız. Birileri kapitalizmi öldürdü, artık daha beterini yaşıyoruz.

62 yaşındaki Varufakis, SYRIZA iktidarının ilk döneminde dönemin Başbakanı Aleksis Çipras'ın yanında Maliye Bakanı olarak yer almıştı. 

2015'te borç kriziyle boğuşan Yunanistan'da yalnızca 5 buçuk aylığına bakan olduğunda IMF ve AB'nin şartlarına karşı çıkarak dikkat çeken Varufakis, o dönem "odadaki en rahatsız edici kişi" gibi nitelemelere layık görülmüştü. 

SYRIZA'nın aynı yıl IMF'yle memorandum anlaşması imzalaması üzerine oradan ayrılan Yanis Varufakis, Avrupa'da Demokrasi Hareketi 2025 (DiEM25) ve onunla bağlantılı olarak Yunanistan'da faaliyet gösteren Avrupa Gerçekçi İtaatsizlik Cephesi'ni (Mera25) kurmuştu. 


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU