İnsan hakları örgütü: İranlı yetkililer göstericilerin gözlerini hedef aldı

Örgüt, Hamaney’in güçlerinin protestocuları terörize etmek için organize bir bastırma planı uyguladığını duyurdu

Binlerce kişinin katıldığı protestoları İran güvenliği zorla dağıttı / Fotoğraf: İranlı Öğrenciler Haber Ajansı

İran'daki İnsan Hakları Örgütü, ülkenin istihbarat ajanlarını geçen yıl ülkeyi kasıp kavuran protestolar sırasında kasıtlı olarak göstericilerin gözlerini hedef almakla suçladı.

Bu planın özellikle rejim karşıtı harekete katılan kız çocukları ve kadınları hedef alarak güvenlik güçleri tarafından bilinçli bir şekilde gerçekleştirildiğini açıkladı. 

İranlı örgüt, raporunda, protestocuların çoğunun gözlerini kaybetmelerinin rastgele ya da tesadüf olmadığını, güvenlik görevlilerinin onları kasten hedef aldığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiliz The Guardian gazetesi de bu şekilde hedef alınan protestocuların sayısındaki artışla eş zamanlı olarak, geçen yıl baskıcı güçlerin bilinçli olarak kadınların yüzlerini, gözlerini, göğüslerini ve cinsel organlarını hedef aldığını öne sürmüştü. 

İngiliz gazetesine göre, erkeklerin çoğu arkadan hedef alındı ve birçoğu sırtından ve bacaklarından kurşunlara maruz kaldı. İran güvenlik güçlerinin kadınların belirli bölgelerini hedef aldığını gösteren birçok vaka olduğunu vurguladı. 

Rejimden bu konu hakkında herhangi bir açıklama gelmezken The Guardian, tıbbi belgelere göre protestoculara yönelik ateşlerin çok kısa mesafeden açıldığını kanıtladığını, İngiltere'de oftalmoloji alanında uzman bir ekibin bu belgeleri inceleyerek gerçekliğini doğruladığını belirtti.

İran İnsan Hakları Örgütü aktivistleri, rejim ajanlarının gözlerini hedef alması sonucu gözlerini kaybeden 138 kurban tespit etti.

Örgütün istatistikleri, rejim karşıtı sloganlar atan protestolarda kadınlar arasında ölüm oranının yüzde 9'a ulaştığını, yüzünden hedef alınanların yüzde 28'ini kadınların oluşturduğunu ortaya koydu.

İran İnsan Hakları Örgütü Başkanı Mahmud Amiri Moghaddam, "İstatistikler, rejimin geçen yılki protestolarda işlediği suçların koordinasyona ve önceden planlamaya dayandığını gösteriyor" dedi.
Moghaddam, rejimin rehberi Ali Hamaney ve onun komutası altındaki güvenlik güçlerinin başlıca suçlarının, kadınlara yönelik organize baskı, kasıtlı ateş açma ve yüzlerini hedef alma olduğunu belirtti.
Ayrıca "Bu suçlar bireysel olamaz ve rejimin lideri Ali Hamaney ve ondan emir alan tüm güçlerin bu suçlardan dolayı sorguya çekilmesi gerekir" dedi.

New York Times gazetesi, İran protestolarından iki ay sonra Tahran'daki Farabi, er-Resul el-Ekrem ve Labbafinezhad adlı üç oftalmoloji merkezinden alınan raporlara göre, 500'den fazla protestocunun, ağır göz yaralanmaları nedeniyle tedavi görmek için söz konusu tıp merkezlerine başvurduğunu belirtti.

 

DAHA FAZLA HABER OKU