Seyfülislam: Derne'de yaşananların nedeni 2011'de Libya'nın çöküşüdür

Libya hükümetler arasındaki "saçma çatışmanın" bedelini ödedi

Seyfülislam Kaddafi geçen yıl başkanlık için adaylık belgelerini sunarken (Seyfülislam Kaddafi’nin “X” hesabı)

Libya devrik lideri Muammer Kaddafi'nin ikinci oğlu Seyfülislam Kaddafi, medyaya yaptığı son açıklamada, Derne'de yaşananların nedeni olarak Libya'nın ve devletinin 2011'deki çöküşüne işaret etti.

Seyfülislam Kaddafi, önceki akşam yaptığı uzun açıklamada, Derne Barajı'na ve ülkedeki tüm barajlara ayrılan ve yüz milyonlarca olduğu tahmin edilen bütçelerin, Kaddafi rejiminin devrilmesinden sonra ortadan kaybolduğunu söyledi.

Seyfülislam, “Libya halkı, tek çıkarı menfaat elde etmek olan hükümetler arasındaki saçma çatışmanın bedelini ödedi. Libya'da devlet olmadığı için Derne halkının sorunları çözülmeyecek, hiçbir şey elde edemeyecekler. Libyalılar uluslararası kanallardan ve radyodan Bingazi şehrini vuracak bir kasırganın olduğunu, sonra da dönüp arkasından Derne'yi vuracağını duymuşlardı. Kent sakinleri aldıkları talimatlar doğrultusunda iç bölgelere yöneldi, bu da devletin ve kurumlarının yokluğundan kaynaklanan bir başka insani hata. Art arda yaşanan savaşlar nedeniyle yaşanan yıkım sonucunda, iki yıl önce Derne'nin yeniden imarı için ayrılan 2 milyar dolar nereye kayboldu?” ifadelerini kullandı..

Öte yandan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Muhammed Hammude, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte, Dünya Bankası'nın hasarı değerlendirmek üzere bir ekip oluşturduğunu ve bütçe ayırdığını duyurdu.

Hammude, bankanın, hükümetin mali meblağ tahsis etme talebine yanıt verme ve etkilenen bölgelerdeki hasarı değerlendirecek bir ekip ile uzun vadeli çalışma başlatma kararı aldığını belirtti. Bu da Libya devletinin ve bankanın daha fazla önlem almasını gerektiriyor.

Öte yandan Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü, "bir yeniden yapılanma fonunu yönetmek ve denetlemek için hükümetten ve Dünya Bankası'ndan özel prosedürler alınması gerektiğini ve bunun şu anda mevcut olmadığını ve henüz gerçekleştirilemediğini" ifade etti.

Diğer yandan ABD'nin Trablus Büyükelçisi ve Libya Özel Temsilcisi Richard Norland, ülkesinin bu zor zamanlarda Libya halkına verdiği desteği yineledi. Selden etkilenen şehirlerin toparlanmaları ve yeniden inşa çalışmaları için ulusal birlik çağrısında bulundu.

Norland, önceki akşam "X" platformunda yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “İnsani yardımın en çok ihtiyacı olanlara sağlanmasını garanti etmek için Libyalı ve uluslararası ortaklarla çalışmaya devam edeceğiz.”

Norland, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Libya Misyon başkanı Asir el-Medain'e, selden etkilenen bölgelerde ihtiyaç duyanlara barınaklar ve diğer gıda dışı malzemeler de dahil olmak üzere insani yardım sağlanmasına verdiği destek için teşekkür etti.

Komisyonun, Birleşmiş Milletler'in çabalarının Doğu ve Batı'daki yetkililerle koordine edilmesinde hayati bir rol oynadığına dikkat çeken Norland, Libya'nın uzun vadeli istikrarını ve toparlanmasını desteklediklerini ifade etti.

Norland ayrıca Uluslararası Göç Örgütü Libya Direktörü Tevhid Paşa ile Daniel Kasırgası'na müdahalede hızlı iş birliğini ve Libya'da uzun vadeli istikrar ve toparlanmayı sağlamak için Doğu ile Batı arasındaki iş birliğinin önemini görüştüklerini açıkladı. ABD'nin Trablus Büyükelçisi ve Libya Özel Temsilcisi Richard Norland, örgütün Libya'daki selden etkilenen bölgelere insani yardım sağlanmasına yönelik “hayati desteğine” övgüde bulundu.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU