Starship'in merakla beklenen büyük fırlatma tarihi açıklandı

Elon Musk, SpaceX'in şimdiye kadar yapılmış en büyük roketi "fırlatmaya hazır" olduğunu söylüyor

SpaceX, 6 Eylül 2023 Çarşamba günü Teksas eyaletine bağlı Boca Chica yakınlarındaki Starbase tesisinin fırlatma rampasında tam yüklü Starship roketinin görüntülerini paylaştı (SpaceX)

Düzenleyiciler, SpaceX'in Starship roketinin sıradaki büyük uçuş denemesi için uzay şirketine ne zaman fırlatma lisansı onayı vermeyi beklediklerini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) ticari uzay bölümü başkanı, nisandaki son testle ilgili kaza soruşturmasının sonuçlandığını ve SpaceX'in gerekli değişiklikleri yapması halinde lisansın muhtemelen "ekim ortasından sonuna kadar" verileceğini söyledi.

Starship, 120 metre boyu ve 5 bin metrik ton itiş gücü üretme kapasitesiyle bugüne kadar yapılmış en büyük roket fakat henüz yörüngeye ulaşabilmiş değil.

20 Nisan 2023'te yapılan bir denemede, 90 dakika sürmesi planlanan uçuşta üç dakikadan biraz fazla geçmişken roket patlamıştı. Meksika Körfezi'ne düşen enkazın yanı sıra Teksas'ta tahrip olan fırlatma rampası da FAA soruşturmasına konu oldu.

Federal kurum, başka bir fırlatma lisansı onaylanmadan önce SpaceX'in 63 düzeltici eylemde bulunması gerektiğini belirtti.
 

Starship
SpaceX'in yeni nesil Starship uzay aracı fırlatıldıktan sonra patlamıştı (Reuters)

 

FAA'nın ticari uzay taşımacılığından sorumlu yönetici yardımcısı Kevin Coleman bu hafta SpaceNews'e yaptığı açıklamada, 63 düzeltici eylemden 27'sinin kamu güvenliğiyle ilgili olduğunu söyledi.

Coleman, "Dolayısıyla, bir sonraki operasyondan önce görmemiz gereken şeylerden biri, şirketin özellikle kamu güvenliğiyle bağlantılı düzeltici eylemleri tamamladığını gösteren kanıtlardır" dedi.

Epey iyi bir programımız var. Güvenlik incelemesinin sonuçlanması için muhtemelen ekim ortası ya da sonu gibi bir tarih belirlendi.

Tehlike Altındaki Türler Yasası'na uymak için ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi'nin de ayrı bir çevresel inceleme yapması gerekiyor fakat Coleman, güvenlik incelemesi tamamlandığında bunun da bitmiş olacağını umduğunu söyledi.

Önceki haftalarda SpaceX'in patronu Elon Musk, Starship'in firmanın Teksas'a bağlı Boca Chica'daki Starbase tesisinin fırlatma rampasında görüntülenmesinin ardından roketin "fırlatılmaya hazır" olduğunu belirtti.

Teknoloji milyarderi, 2050'den önce Mars'ta kalıcı bir insan kolonisi kurmak için yüzlerce roket inşa etmeyi planlıyor.

SpaceX, NASA'nın 2030'a kadar insanları Ay yüzeyine geri götürmeyi amaçlayan Artemis programında kullanılmak üzere aracı geliştirmek için ABD uzay ajansıyla milyarlarca dolarlık sözleşme imzaladı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU