Zelenski, BM'ye tepkili: "Neden hâlâ Rus teröristlere burada yer var?"

Ukrayna lideri BM zirvesinin ardından ABD Kongresi ve Beyaz Saray'ı ziyaret edecek

New York'a giden Zelenski, Ukraynalı gazilere protez kol ve bacak takılan Staten Island Üniversitesi'ni de ziyaret etti (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta Rus diplomatların da BM zirvesine katılmasına tepki gösterdi.

New York'ta bir hastanede Ukrayna savaşında yaralanan askerleri ziyaret eden Zelenski, BM'nin neden hâlâ ülkesini işgal eden kişilere koltuk verdiği sorusunu yanıtlaması gerektiğini belirtti.

Ukrayna lideri, "Bizim için tüm kelimelerimizin, tüm mesajlarımızın ortaklarımız tarafından duyulması çok önemli. Rus teröristler için BM'de hâlâ yer varsa, bu benim sorunum değil. Bu Birleşmiş Milletler'in tüm üyelerinin sorunu" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski'nin bugün BM Genel Kurulu'nda, yarın da BM Güvenlik Konseyi'nde konuşma yapması bekleniyor. Güvenlik Konseyi'nde Zelenski'nin yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da bir konuşma yapması bekleniyor.

Zelenski, Lavrov'un konuşmasını dinleyip dinlemeyeceğine ilişkin gelen bir soruya, "Bunun nasıl olacağını gerçekten bilmiyorum" diye yanıt verdi.

Ukrayna liderinin perşembe günü de ABD Kongresi'nde bir dizi temasta bulunması ve ardından ABD Başkanı Joe Biden'la Beyaz Saray'da bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor. 

ABD Kongresi halihazırda Başkan Biden'ın Ukrayna için önerdiği 24 milyar dolarlık ek askeri ve insani yardım paketini değerlendiriyor. Ancak ABD'li kongre üyeleri arasında Ukrayna ek kaynak sağlama konusunda fikir ayrılıkları yaşanıyor. 

Kongre'deki Cumhuriyetçiler federal harcamaların kısılmasını isterken, eski Başkan Donald Trump'a yakın bazı isimler de doğrudan Ukrayna'ya aktarılan kaynakların kesilmesini talep ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, son olarak Aralık 2022'de ABD Kongresi'ni ziyaret ederek etkili bir konuşma yapmıştı.

Savaş dönemindeki ilk yurtdışı gezisini ABD'ye yapan Zelenski o dönem yaptığı konuşmada, savaş çabalarına kaynak aktaran Amerikalılara teşekkür etmiş ve gönderilen paranın "sadaka" değil, küresel güvenliğe yapılan bir "yatırım" olduğunu savunmuştu.


Independent Türkçe, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU