Avrupa Birliği'den İran'a, UAEA müfettişlerine izinleri geri ver baskısı

İran, muhalifleriyle ilgili olarak Irak’a tanınan süreyi uzatmayacak

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) bazı müfettişlerinin izinlerini iptal eden İran’a bu kararından vazgeçmesi çağrısında bulunarak attığı adımı “endişe verici” olarak nitelendirdi.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı habere göre UAEA cumartesi günü yaptığı açıklamada, Tahran’ın birçok müfettişin izinlerini iptal ettiğini duyurarak UAEA’nın İran’daki faaliyetlerini “doğrudan etkileyen benzeri görülmemiş” bu adımı kınadığını vurguladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Özellikle endişe verici olan şey, bu kararın, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) (uygulanmasının) denetimi de dahil olmak üzere UAEA’nın doğrulama faaliyetlerini uygulama gücü üzerindeki doğrudan ve ciddi etkisidir.” 2015 yılında İran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası nükleer anlaşma (KOEP) imzalanmıştı.

Öte yandan İran Tesnim Haber Ajansı, İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani’nin, Irak Kürdistanı’ndaki militanların silahsızlandırılmasına ilişkin Irak ile varılan anlaşmanın uzatılmayacağını aktardı. Alemu’l Arabi Haber Ajansı’na (Arab World News/AWP) göre Aştiyani, anlaşmanın uygulanma durumunun değerlendirileceğini söyleyerek “Irak’la imzaladığımız anlaşmaya göre uygun zamanda harekete geçeceğiz” dedi.

Geçtiğimiz ay Irak ve İran, Irak’ın Kürdistan bölgesindeki İran karşıtı silahlı grupların silahsızlandırılmasını ve askeri karargâhlarının kapatılmasını öngören bir güvenlik anlaşması imzaladıklarını duyurmuştu.

Tahran, bu ayın 19’unu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bu Kürt gruplara karşı harekete geçmesi için son tarih olarak belirlemişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU