Birleşik Krallık: Rusya, Karadeniz'de sivil bir gemiye füzeyle saldırdı

Kremlin, tüm gemilerin "askeri hedef" kabul edileceğini açıklamıştı

Rusya'nın Karadeniz filosunda yaklaşık 50 savaş gemisi ve 7 denizaltı bulunuyor (Reuters)

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın geçen ay Karadeniz'de Liberya bandıralı sivil bir kargo gemisine füze saldırısı düzenlediğini açıkladı.

24 Ağustos'ta gerçekleşen olayda, Rusya'ya ait bir savaş gemisinden fırlatılan füzelerin Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından engellendiği ifade edildi.

Pazartesi günü Londra'dan yapılan açıklamada, füzelerden ikisinin Kalibr tipi olduğu aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Liberya bandıralı geminin Ukrayna'nın Odessa limanına doğru ilerlediği belirtildi.

Açıklamada Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından Ukrayna limanlarındaki 280 bin ton tahılı yok ettiği hatırlatılırken, Moskova "dünyanın geri kalanı pahasına gıda ve ticareti silahlaştırmakla" suçlandı.

Rusya yönetimi temmuzda tahıl koridoru girişiminden çekilme kararının ardından Ukrayna limanlarına ilerleyen tüm gemileri askeri hedef olarak kabul edeceğini söylemişti.

Kremlin yönetimi, Rus tahılına ve Rus gübre şirketlerine yönelik kısıtlamaları gerekçe göstererek tahıl koridoru anlaşmasından çekilme kararı almıştı.

Pazartesi günü Birleşik Krallık Parlamentosu'na konuşan Başbakan Rishi Sunak, tahıl gemisine yönelik saldırının "Putin'in ne kadar çaresiz olduğunu gösterdiğini" söyledi.

Sunak, "Ukrayna'nın kendi ürünlerini ve dünyayı besleyecek tahılı uluslararası sular vasıtasıyla sevketme hakkı var" diye konuştu.

Moskova'dan henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.


Independent Türkçe, BBC, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU