Kuzey Kore medyası, Kim Jong-un'un Rusya ziyaretiyle ilgili tek kelime etmiyor

Devlete bağlı haber ajansı, fotoğraf çekimine katılması dışında ülke liderinden hiç bahsetmiyor

(AFP)

Kuzey Kore lideri ülkenin kuruluşunun 75. yıldönümünü kutlayan katılımcılarla bir fotoğraf çekimine katılsa da Kuzey Kore, Kim Jong-un'un Rusya'ya yapması beklenen ziyaretle ilgili sessizliğini koruyor.

Haberlere göre Kuzey Kore lideri, pazar günü yapılması planlanan bir zirve için muhtemelen zırhlı treniyle Rusya'nın doğu ucundaki Vladivostok şehrini ziyaret edecek.

Kim'in Doğu Ekonomik Forumu'na katılımasının beklenmesi, Vladimir Putin'in askeri kaynakların tükenmesiyle karşı karşıya kaldığı ve cephanesini doldurmak için Kuzey Kore'nin desteğine yaslanmaya çalıştığı bir döneme denk geliyor. Bu da Kore Savaşı'nda Sovyetler Birliği'nin Kuzey'e silah tedarik ettiği 1950'lerden beklenmedik bir tersine dönüş anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore liderinin silah tedariğinin yanı sıra diğer askeri işbirliklerine ilişkin ayrıntıları da görüşmek üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le buluşması bekleniyor.

Bu, Ukrayna'yı istilasından sonra giderek yalnızlaşan Moskova'yla bağlarını güçlendirmeye çalışan Kuzey Kore liderinin Rusya'ya yaptığı yalnızca ikinci ziyaret olacak.

Carnegie Rusya Avrasya Merkezi Başkanı Aleksander Gabuev, The Associated Press'e şöyle dedi:

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun ağırlıklı olarak topçu mermileri için yakın zamanda bir ziyaret gerçekleştirdiğini biliyoruz ve büyük ihtimalle Putin'le Kim Jong-un arasında da bu konu görüşülecek.

Öte yandan devlete ait Kore Merkez Haber Ajansı, katıldığı fotoğraf çekimi dışında Kim'den hiç bahsetmiyor. Devlet sözcüsü, Kim'in "iyi günde ve kötü günde devlet meselelerini aile meselelerinin üstünde tutan" kişileri takdir ettiğini belirtti.

Etkinlikler kapsamında eski Kuzey Kore liderlerine adanmış çiçek sepetleriyle bir kutlama ve ziyarete gelen Çin heyeti için konserler düzenlendi.

Rusya, ülkenin yıldönümü kutlamaları için askeri bir şarkı ve dans grubu gönderirken, Çin de Başbakan Yardımcısı Liu Guozhong liderliğinde bir heyet gönderdi.

Güney Kore medyasında yer alan tahminlere göre kutlamalarda Rusya'nın hükümet yetkililerinin bulunmaması, Putin'le Kim arasındaki zirvenin hazırlıklarının devam ettiğinin göstergesi olabilir.

Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah tedarik etmesini öngeren olası bir anlaşmayla ilgili soruya Kremlin de yorum yapmayı reddediyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov şöyle diyor:

Kuzey Kore bizim komşumuz ve diğer ülkelerin görüşlerine bakmadan ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz.

Hem Pyongyang hem de Moskova silah tedariğiyle ilgili görüştükleri iddialarını reddederken ABD geçen hafta, Kuzey Kore'nin Ukrayna'da kullanılmak üzere Putin'e silah tedarik etmesine yönelik görüşmelerin bu kadar hızlı ilerlemesinin hata olacağını belirtmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU