Kahire İhvan’ın Rabia ve Nahda eylemleri hakkındaki iddialarını reddetti

Mısır İçişleri Bakanlığı, İhvan’ın iflas eşiğinde olduğunu belirtti

İhvan üyelerin 2018’de Kahire’de yargılandıkları dava. (AFP)

Mısır İçişleri Bakanlığı, başkent Kahire’deki Rabia ve Nahda meydanlarında 2013’te düzenlenen oturma eylemlerine ilişkin İhvan’ın iddialarını yalanladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, yurtdışına kaçan İhvan üyelerinden birinin Rabia ve Nahda olayları sırasında ölü, yaralı ve tutuklananların sayısı da dahil olmak üzere İçişleri Bakanlığı’na atfedilen bir mektuba ilişkin sosyal medyada yayınladığı haberleri yalanladı. Bakanlık sosyal medyada dolaşıma sokulan iddiaların tamamen asılsız olduğunu vurguladı.

Daha önce Mısır güvenlik makamları, Mısır’ın terör örgütü olarak sınıflandırdığı İhvan’ı hapishaneler, mahkumlar ve ülkedeki durumla ilgili dezenformasyon yaymakla suçlamıştı.

İçişleri Bakanlığı Ağustos ayında İhvan’ın söylentilere ve yalanlara dayanan planlarının, Mısır kamuoyuna olan itibar kaybını yol açtığını belirtti. O dönem Kahire’deki bir polis karakolunda bir kişinin ölümüyle ilgili İhvan’ın iddiaları reddedilmişti. Eylül ayı başlarında İhvan’ın sosyal paylaşım sitelerindeki sayfalarından birinde Mısır’ın bir bölgesinde gece toplantılarının varlığına dair dolaşan haberlerin gerçek olmadığını kaydetti. Bakanlık ayrıca o sırada bazı İhvan yanlısı kanalların bir cezaevi içindeki koşullar hakkında söylediği haberleri yalanladı.

Mısır’daki güvenlik kaynağı İçişleri Bakanlığı’nın dünkü açıklamasına göre, aynı iddiaların yeniden sirkülasyonunun İhvan’ın uğradığı iflas durumuna işaret ettiğini vurgulayarak, İhvan’ın kendi iflasını örtbas etmek için yalanlara sarıldığını belirtti.

Rabia ve Nahda oturma eylemleri, eski Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin iktidarına karşı kitlesel halk gösterileriyle görevden alınmasının ardından Ağustos 2013’e kadar uzanıyor.

Mısır silahlı kuvvetlerinin karşı karşıya kaldığı bu halk protestolarında insanlar, İhvan liderlerinin talimatları üzerine Kahire’nin doğusundaki Rabia ve Gize’deki Nahda alanlarında bir araya gelerek Mursi’nin tekrar göreve gelmesini talep etti.

Mısır’daki Ulusal İnsan Hakları Konseyi’nin raporu da dahil olmak üzere birçok Mısır ve Arap insan hakları raporuna göre, İhvan mensupları oturma eylemi sırasında silah kullandı. Açılan ateşler neticesinde onlarca İhvan mensubu ve Mısır güvenlik güçleri yaralandı veya yaşamını yitirdi.

Kasım 2020’de bir Mısır mahkemesi medyada ‘Rabia oturma eylemi’ olarak bilinen davada, İhvan lideri ve mensubu 59 kişiyi tutuklayarak 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırdı. Haziran 2021’de yargıtay, nihai bir kararla İhvan’ın 12 üyesini ve liderini idam etme cezasını onadı. İhvan liderlerinin çoğu, şiddet ve cinayet eylemleri ile yargılanıyor. Bu nedenle çoğu müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

 

DAHA FAZLA HABER OKU