Mısır'da bazı partiler Sisi'nin yeni dönem adaylığını desteklemek için harekete geçti

Ulusun Geleceği, Vatan Koruyucuları, Özgür Mısırlılar Partisi, Ulusal Gelecek Partisi, Sisi'nin yeni dönem adaylığına desteğini açıkladı

Yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sisi'nin adaylığını destekleyen pankartlar / Fotoğraf: Özgür Mısırlılar Partisi

Mısırlı partiler, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yeni dönem adaylığını desteklemek için çalışmalarını yoğunlaştırırken, Ulusal Seçim Kurumu, sivil toplum kuruluşlarının yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerini takip etme taleplerini kabul edeceğini duyurdu.

Vatanın Koruyucuları Partisi, liderlerini ve üyelerini, ‘Cumhurbaşkanı Sisi'nin başarılarını Mısırlılara sunmaya’ çağırdı. Parti’nin genel sekreteri ve meclisteki Savunma ve Ulusal Güvenlik Komitesi Müsteşarı Tarık Nasır dün düzenlenen basın toplantısında, partinin valilik ve köylerdeki merkezi sekretaryaların, Sisi'nin yeni dönemi için seçilmesini desteklemeleri konusunda kolektif ve kurumsal olarak hareket etmelerine vurgu yapan bir toplantı gerçekleştirdiğini söyledi.

Mısır Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran Ulusun Geleceği, Vatan Koruyucuları, Özgür Mısırlılar Partisi, Ulusal Gelecek Partisi başta olmak üzere pek çok parti Sisi'nin yeni dönem adaylığına desteğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Gelecek Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Hüsam el Huli, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, partinin mevcut hamlelerinin, daha fazla partiye ve tanınmış şahsiyete Cumhurbaşkanı Sisi'nin yeni dönem adaylığını destekleme çağrısı yapmayı amaçladığını söyledi. Huli’ye göre, seçimlerin zamanlamasının duyurulması ve yasaya uygun olarak resmi propaganda kampanyasının başlatılmasının ardından kitleler arasında saha çalışmaları başlayacak.

Mısır Anayasası’nın 241’inci maddesi mevcut cumhurbaşkanının görev süresinin, Nisan 2018’de cumhurbaşkanının ilan edildiği tarihten itibaren altı yılın dolmasıyla sona erdiğini ve bir sonraki sefere yeniden seçilebileceğini içeriyor. Anayasanın 140’ıncı maddesi (2019’da değiştirildi) ise cumhurbaşkanını seçme işlemlerinin, cumhurbaşkanlığı sürecinin bitiminden en az yüz 20 gün önce başladığını ve sonuçların, cumhurbaşkanlığı görevinin bitiminden en az 30 gün önce ilan edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilecek isimler arasında Vefd Partisi Genel Başkanı Abdussanad Yamame ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Hazem Ömer’in yanı sıra eski milletvekili Ahmed Tantavi de yer alıyor.

Mısırlı partiler son zamanlarda Sisi'nin adaylığını desteklemek için medya kampanyalarını yoğunlaştırdı. Liberal Sosyalist Parti lideri Tarık Derviş, Mısır’ın son zamanlarda sağlıktan eğitime, ekonomiden vatandaşların yaşam standartlarını iyileştirecek diğer unsurlara kadar her alanda bir değişime tanık olduğunu, tüm bu nedenlerin yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Sisi'yi ilk destekleyen olmalarını sağladığını aktardı. Demokratik Halk Partisi Genel Başkanı Halid Fuad ise, "Projelerin ve başarıların tamamlanması için önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde desteğimiz Cumhurbaşkanı Sisi'ye” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Mısır Ulusal Seçim Kurumu ise önceki akşam yaptığı açıklamada, ‘cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleme koşullarını yerine getiren sivil toplum kuruluşlarının tüm taleplerinin ve medyanın seçimleri haber yapma taleplerini kabul ettiğini’ duyurdu.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Müsteşar Velid Hamza daha önce, kurulun cumhurbaşkanlığı seçimlerinin zamanlamasını duyurmak adına yakın bir zamanda basın toplantısı düzenleyeceğini aktardı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU