G20 ile ilgili 4 önemli gerçeklik

G20'nin küresel duruşu ve uluslararası sorunlarla yüzleşmedeki rolü hakkında bazı temel gerçekler neler?

Fotoğraf: Reuters

G20'nin bazı üyeleri arasındaki gerilimin kritik noktaya ulaştığı bir dönemde, grubun mevcut oturum başkanlığını yürüten Hindistan bu hafta sonu G20 Grubu'nun yıllık zirvesine ev sahipliği yapıyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın katdığı G20 Zirve'sine Rusya ve Çin devlet başkanları katılım sağlamadı.

Geçten yıl Endonezya'da düzenlenen ve gündemi Rusya-Ukrayna krizi olan son zirvede siyasi krizlere değinmeden önce ekonomik konuları tartışmaya başlayan grubun küresel duruşu ve uluslararası sorunlarla yüzleşmedeki rolü hakkında bazı temel gerçekler ise şöyle: 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

G20 nedir?

G20, Avrupa Birliği'ne (AB) ek olarak ABD, Kanada, Japonya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya'dan oluşan G7 grubunun  genişlemesini temsil eden bir grup.

G20'nin ilk toplantısı 1999 yılında Berlin'de yapıldı. Toplantıya G7 ülkelerinin maliye bakanlarının yanı sıra, Brezilya, Hindistan, Rusya, Çin, Arjantin, Meksika, Suudi Arabistan, Türkiye, Güney Afrika ve Güney Kore'nin yanı sıra AB ülkelerinin de  maliye bakanları katılım sağladı.


G20 Grubu'nun dünyadaki konumu

Grubun ekonomisi küresel gayri safi yurtiçi hasılanın beşte dördünden fazlasını oluşturuyor, küresel ticaretin yaklaşık dörtte üçünü kontrol ediyor ve dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini oluşturan toplam nüfusa sahip.
 


Grup bileşimi

Dünyanın en zengin ve ekonomik açıdan en gelişmiş ülkelerinin katıldığı bir forum olup, 2008 yılından bu yana her yıl başkanlar düzeyinde düzenlenen zirvede ağırlıklı olarak dünya ekonomik sorunları tartışılıyor.

Bunun amacı ise piyasaların ve küresel ekonominin istikrarının yanı sıra mevcut ve beklenen krizlerle başa çıkma yollarını sağlamak.

Küresel mali kriz sırasında başkanlık düzeyindeki ilk zirve 2008'de Washington'da yapıldı.

Zirvelere katılan bakanlar düzeyindeki toplantılarda iklim değişikliği, kalkınma politikası, işgücü piyasası, istihdam politikası ve dijital teknolojinin yayılması gibi konular tartışılıyor.

Son yıllarda mülteci sorunu, terörle mücadele gibi siyasi konular da tartışılmaya başlandı.  Görüşmelerin sonuçları başkanlar  zirvesine sunuluyor.


Grubun işleyişi

G20 üye devletlerden oluşan bir birlik ya da konsey değil. Bu nedenle üyeleri için herhangi bir bağlayıcı karar çıkmıyor.

Daha ziyade istişarelerin sonucu, bu ülkelerin ulusal çıkarları doğrultusunda ve genel olarak dünya koşullarını istikrara kavuşturmak amacıyla her ülkenin kendi isteğine göre üzerinde mutabakata varılan hususlara gönüllü olarak bağlı kalması anlamına geliyor.

Yıllık zirve toplantısını ve gündemini üye ülkelerle koordineli olarak hazırlayan grubun başkanlığı her yıl bir üye devlet tarafından üstleniliyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU