Prens Andrew'la ilgili dosyalar 2065'e kadar gizli kalacak

Karar, Prens Andrew'un 2001 ila 2011'deki "sayısız" iş gezisine ilişkin alındı

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, York Dükü'nün iş seyahatlerine ilişkin belgeleri 2065'e kadar yayımlamayacak (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Dışişleri Bakanlığı'nın, York Dükü Prens Andrew'un iş seyahatlerine ilişkin belgeleri 2065'e kadar yayımlamayacağı ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prens Andrew'un 2001 ila 2011'deki "sayısız" iş gezisiyle ilgili karar, dosyaların Prens'in yaşamı boyunca incelenemeyeceği anlamına geliyor.

Bu tarih, kararı "saçma" diye nitelendiren kraliyet biyografisi yazarı Andrew Lownie'nin Bilgi Edinme Özgürlüğü talebine verilen yanıtın kapsamında yayımlandı.

63 yaşındaki Prens Andrew, 2001'den başlayarak 10 yıl boyunca BK'nin ticaret ve sanayiden sorumlu özel temsilciliği görevini yürüttü.

Telegraph'a konuşan Lownie şunları söyledi:

Bir sonraki biyografimin konusu olan Prens Andrew'la ilgili dosyaların 2065'e kadar gizli tutulması olağanüstü bir durum.

Prens'in, masrafını vergi mükelleflerinin ödediği bir kamu ataması olan ticaret elçisi rolü ve Jeffrey Epstein gibi isimlerle ilişkileri hakkındaki birçok soru halen cevaplanmadı.

Prens Andrew'ün görev süresi 2011'de Dük'ün, cinsel suçlar nedeniyle 18 ay hapis yatan Jeffrey Epstein'le tahliyesinin hemen sonrasında New York'ta buluştuğunu gösteren bir fotoğrafın ortaya çıkması sonrası istifa etmek zorunda kalmasıyla sona ermişti.

Kraliyet ailesine ilişkin belgeler 2000'de yürürlüğe giren Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası'ndan muaf tutuluyor.

BK Dışişleri Bakanlığı'nın Bilgi Hakları Dairesi, ölen Kraliçe'yle veya onun adına yapılan iletişimlerle ilgili bilgilerin yayımlanmasına yönelik muafiyetin "mutlak" olduğunu belirtti.

Lownie, BK'nin kraliyet kayıtlarına dair "olgun" bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğunu söyledi. Yazar, bilgilerin yayımlanmasındaki gecikmenin "hayalperestler" için "boşluk" yaratacağını iddia etti.

Lownie, "Belgelerin yayımlanması kurumlara, özellikle de monarşiye olan güveni yeniden tesis etme yolunda katkı sağlardı" diye ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU