Erdoğan-Putin görüşmesi ABD basınında: "Batı merakta kaldı"

"Erdoğan'ın Kremlin'den uzaklaşabileceği yönündeki düşünceler buhar oldu"

Erdoğan'la Putin'in Soçi'deki görüşmesinin bir numaralı gündem maddesi tahıl koridoruydu (AA)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le dün Soçi'de gerçekleştirdiği görüşme ABD basınında da geniş yankı buldu.

New York Times gazetesi, "Putin ve Erdoğan'ın dostça buluşması Batı'yı merakta bıraktı" başlığıyla yayımladığı haberde, Erdoğan'ın henüz iki ay önce Batı'yla yakınlaşma adımları attığına dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan'ın o dönem Biden'la sıcak bir görüşme yaptığı, Ukraynalı Azov Taburu komutanlarının savaş sahasına dönmesine izin verdiği ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik vetosunu kaldırdığına dikkat çekilirken, tüm bu gelişmelerin Batı'da birçok kişi tarafından Erdoğan'ın Putin'den uzaklaşma adımları olarak görüldüğü belirtildi.

Soçi'de yapılan görüşmenin Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin ekonomik ve jeopolitik anlamda ne kadar iç içe geçtiğinin bir göstergesi olduğu belirtilen haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kremlin'le dostane ilişkilerinden uzaklaşabileceği yönündeki düşünceler pazartesi günü buharlaştı" ifadelerine yer verildi.


Putin'in Batı'ya açılan penceresi

ABD'nin önde gelen yayın kuruluşlarında CNN ise, iki liderin görüşmesini "değişen güç dengesi" vurgusuyla haberleştirdi.

Erdoğan'la Putin'in neredeyse bir yıl sonra ilk kez yüz yüze görüştüğüne dikkat çekilen haberde, aradan geçen süreçte Türkiye'nin cumhurbaşkanının görevdeki son dönemine başladığı ve daha güvenli bir konumda olduğu belirtildi.

İki liderin yakın ilişkilerini uzun süredir ortak çıkarlar ve Batı hegemonyasıyla mücadele ekseninde ele aldığının altı çizilen haberde, son aylarda Erdoğan'ın Putin'in hoşuna gitmeyecek bazı adımlar attığına dikkat çekildi.

CNN'e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Direktörü Sinan Ülgen, Türkiye'nin Putin'in Batı'ya açılan tek penceresi olduğunu belirtti.

Bu nedenle Putin'in hoşuna gitmeyecek adımlar gelse bile Ankara'yla ilişkilerini belli bir seviyede tutmak isteyeceğini söyleyen Ülgen, "Güç ilişkisindeki değişim Putin'in zararına Erdoğan'ın yararına oldu ve Erdoğan'ın Rusya'yla ilişkilerde daha geniş faydalar sağlamasına izin verdi" diye konuştu.

ABD merkezli haber ajansı AP'nin konuyla ilgili haberindeyse, Putin'in tahıl koridoru konusundaki teklifleri kabul etmeyerek küresel umutları boşa çıkardığı ifade edildi.

AP'nin haberinde Türkiye'yle Rusya'nın Suriye ve Karabağ başta olmak üzere birçok bölgesel sorunda karşı kamplarda yer almasına rağmen ilişkilerini canlı tuttuğuna dikkat çekilirken, Rusya'nın tahıl koridoru girişiminden çekilmesinin ardından Erdoğan'ın defalarca kez anlaşmayı yenilemeyi teklif ettiği hatırlatıldı.

Haberde Erdoğan'ın mayısta yeniden seçilmesiyle, Putin'in karşılaştığı iç sorunların aynı döneme denk geldiği ve başta Wagner ayaklanması olmak üzere ülke içinde yaşanan sorunların Rus liderin güvenilir ortak imajını zedelediği ifade edildi.


Independent Türkçe, New York Times, CNN, AP

DAHA FAZLA HABER OKU