Japonya hükümeti Birleşme Kilisesi'nin kapatılması için harekete geçti

Kilisenin ismi Şinzo Abe suikastının ardından gündeme gelmişti

Şinzo Abe'nin dedesi, eski başbakan Nobusuke Kishi, Moon Tarikatı'nın 1960'larda Japonya'ya girmesine yardımcı olan kişilerden biri olarak görülüyor (AFP)

Japonya'da hükümet, Moon Tarikatı'na ait Birleşme Kilisesi'nin dağıtılması için yargı yoluna gitmeye hazırlanıyor.

Kyodo haber ajansının hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, tarikatın tartışmalı bağış toplama yöntemleriyle ilgili yürütülen bir soruşturma en geç gelecek ay mahkemeye taşınacak.

Japonya merkezli Asahi Shimbun gazetesine konuşan kaynaklarsa, kilisenin dini özgürlükleri aşacak şekilde "kötü niyetli, organize ve devamlılık gösteren" faaliyetler yürüttüğünü ve bu nedenle kapatılmasının uygun görüldüğünü aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya'da yürürlükte olan dini kurumlarla ilgili yasaya göre mahkemeler, "açık şekilde halk refahına aykırı eylemlerde bulunması durumunda" dini kurumların kapatılmasına karar verebiliyor.

Kapatılmasına karar verilen kurumlar yasa önünde "dini şirket" statüsünü ve tüm vergi muafiyetlerini kaybediyor. 

Ancak bu kurumlar yeni bir isimle faaliyetlerine devam edebiliyor. 1995'te kıyamet günü tarikatı olarak da bilinen Aum Şinrikyo'nun dini kurum statüsü feshedilmiş ancak tarikat ismini Aleph olarak değiştirerek mürit ve bağış toplamaya devam etmişti.

Hükümetin, Birleşme Kilisesi'yle bağlantısı tepki çekmişti

Resmi olarak Dünya Barış ve Birleşme Aile Federasyonu ismiyle bilinen kilise son dönemde bağış toplama faaliyetleriyle gündeme gelmiş ve tarikatın Japon siyasetçilerle bağlantıları tartışma yaratmıştı.

Kilisenin özellikle iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) içindeki siyasetçilerle yakın ilişkilere sahip olduğu iddia edilmişti. 

Asahi'nin haberinde Başbakanı Fumiyo Kişida'nın kiliseyi kapatarak partiye yönelik eleştirileri de hafifletmek istediği öne sürüldü.

Eski Başbakan Şinzo Abe'ye yönelik suikastın ardından konunun üzerine giden Japon medyası, LDP'li siyasetçilerin tarikatla bağlantısını ortaya koymuş, birçok siyasetçinin kilisenin sponsor olduğu etkinliklerde konuşmalar yaptığı ve tarikat üyelerinin de bazı isimlerin seçim kampanyasında gönüllü olarak çalıştığı anlaşılmıştı.

Kişida'nın partisinden bazı isimlerin hükümete kiliseyi kapatma konusunda dikkatli olmaları uyarısında bulunduğu ve dini özgürlüklerin ihlalinden endişelendiği bildirildi.


Şinzo Abe suikastının Birleşme Kilisesi'yle bağlantısı

Temmuz 2022'de Birleşme Kilisesi'nin kurbanı olduğunu öne süren 42 yaşındaki Tesuya Yamagami'nin eski başbakan Şinzo Abe'yi öldürmesinin ardından Japonya'da Moon tarikatıyla ilgili tartışmalar hız kazanmıştı.

Japonya medyası Yamagami'nin ülke tarihinin en uzun süre görev yapan başbakanını Birleşme Kilisesi'yle bağları nedeniyle hedef aldığını öne sürmüştü. 

İddialara göre, annesinin kiliseye yaptığı yüksek bağışları ailesinin iflas nedeni olarak gören Yamagami suikastı bu nedenle gerçekleştirmişti.

Babasının intiharıyla zedelenen çocukluğunun ardından Japon donanmasında üç yıl görev yapan Tesuya Yamagami'nin kendini kilise çalışmalarına adayan annesi tarafından da ihmal edildiği öne sürülmüştü.

1950'lerde Kore'de mesihliğini ilan eden Sun Myung Moon tarafından kurulan Birleşme Kilisesi, Yamagami'nin annesinin kendi mensupları olduğunu kabul etmiş ancak medyada geçen 700 bin dolarlık toplam bağış miktarını yalanlamıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Kyodo News, Asahi

DAHA FAZLA HABER OKU