Rus basını: Hakan Fidan, Lavrov'a tahıl koridorunda "orijinal formata" dönmeyi önerecek

Kremlin'in tahıl koridorunda önceliği "Putin'in planı"

Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı sıfatıyla ilk Moskova ziyaretini düzenliyor (Reuters)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bugün Moskova'da yapacağı görüşmede bir numaralı gündem maddesinin tahıl koridoru girişimi olması bekleniyor.

İki bakanın görüşmesi öncesinde Rus haber ajansı TASS'ın aktardığı habere göre Fidan, Rus mevkidaşına tahıl koridoru girişiminin orijinal formatında devam etmesini önerecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TASS'a konuşan Ankara'dan bir diplomatik kaynak konuyla ilgili, "Türkiye birçok kez, tahıl koridorunun İstanbul'daki anlaşmaların tarflarını içerecek şekilde orijinal formatında devam etmesinden yana olduğunu söyledi. Mevcut koşullarda bu format en etkili ve güvenli yol olarak görülüyor ve tahıl koridorunun Ukrayna'daki çatışmaların Karadeniz'e yayılmasını engelleyebileceği düşünülüyor" ifadelerini kullandı.

2022'de Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuculuğunda varılan anlaşma Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya açılmasını garanti altına alınmasını ve Rusya'dan tarım ürünü ve gübre ithalatı için gerekli koşulların oluşturulmasını öngörüyordu.

Kremlin yönetimi 17 Temmuz'da anlaşmadan çekildiğini duyurmuş ve 20 Temmuz'da Karadeniz'de Ukrayna limanlarına ilerleyen her geminin askeri kargo taşıdığının varsayılacağını açıklamıştı.


Rus Dışişleri "Putin'in planını" gündeme taşıdı

Ankara'dan gelen açıklamalarda tahıl koridoru için "orijinal format" ön plana çıkarılırken, Rus Dışişleri Bakanlığı ise yeni bir alternatif üzerinde duruyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan ve Fidan'ın bakan olarak ilk kez Moskova'yı ziyaret edeceğinin vurgulandığı açıklamada, Putin'in tahıl koridoru planının Fidan-Lavrov görüşmesinde masaya geleceği ifade edildi.

Plan, Katar'ın vereceği mali destekle Türkiye'nin Rusya'dan 1 milyon ton tahıl almasını ve bu tahılın işlendikten sonra ihtiyaç sahibi ülkelere sevk edilmesini öngörüyor. 


Independent Türkçe, TASS, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU