Esad ile Bush arasında Sovyetler Birliği'nin enkazına ilişkin 'aşk mektupları'

Al-Majalla, ABD ve Suriye başkanları arasındaki gizli belgeleri yayınladı

Fotoğraf: MAJALLA

Kuveyt'in Irak tarafından işgalinin 33. yıldönümü münasebetiyle yayınlanan Al-Majalla’nın kapak hikayesinde, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad ile ABD Başkanı George H.W. Bush'un 1980'lerin sonlarında, Esad'ın müttefiki olan Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle paralel olarak, Şam ve Washington arasındaki ilişkilerin iyileşmesine katkıda bulunan mektupları ve belgeleri yayınlanıyor.

2 Ağustos 1990'da Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgaliyle birlikte Suriye-ABD arası mektuplar ve temaslar yoğunlaştı. Bu da 13 Ekim 1990'da Suriye ve Lübnan ordularının General Michel Avn'ın ‘isyanını’ ortadan kaldırma ve Lübnan Kuvvetleri lideri Samir Caca'yı ‘nötralize etme’ girişimine yol açtı.

Al-Majalla bugün, Suriye-ABD ilişkilerinin iyileşmesine ilişkin ilk bölümü yayınladı. Yarın yayınlanacak olan ikinci bölüm ise ABD'nin yeşil ışık yakmasıyla gerçekleştirilen Avn'ın sürgüne gönderilmesi ve Caca’nın etkisiz hale getirilmesi hakkında olacak.

Irak'la İran arasındaki savaştan yeni çıkan Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin, Lübnan Ordusu Komutanı Michel Avn'a destek veriyordu. Avn, ‘Kurtuluş Savaşı’ olarak adlandırılan çatışmada yükseliyordu. Bu sırada hükümet, Avn ve düşmanı Selim el-Hoss arasında bölünmüştü.

1989 yılında Suudi Arabistan'da imzalanan Taif Anlaşması'nın ardından Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad, ‘isyanı’ kendi kuvvetlerinin ve Lübnan ordusunun silahlarıyla ortadan kaldırmak ve iki Hristiyan lideri, ‘General’ Avn ve ‘Hekim’ Caca arasında bir ayrılık yaratmak için fırsat bekliyordu.

René Moawad'ın suikastından sonra cumhurbaşkanı olan İlyas Haravi, Avn'dan nefret ediyordu. ABD tarafından desteklenen Caca’yı kontrol altına alabileceğine inanıyordu.

1990 yılının ortalarında, durum Saddam Hüseyin ve müttefiklerinin lehine görünüyordu. Saddam, İran'a karşı savaştan galip çıktı ve bu, Suriye'nin müttefiki olan İran'ın yenilgisi anlamına geliyordu. Suriye lideri Hafız Esad, uluslararası alanda Sovyetler Birliği'nin çöküşü ve Sovyet etkisi altındaki ülkelerin dağılmasından endişe duyuyordu.

Irak'ın Kuveyt'i işgali, 2 Ağustos 1990'da durumu alt üst etti ve Hafız Esad için nadir bir fırsat yarattı. Bu fırsat, Esad'ın Irak'taki Baasçı muhalifini köşeye sıkıştırmasına, Lübnan'daki ilk rakibi Michel Avn'ı Paris'e sürgün etmesine, daha sonra ikinci rakibi Samir Caca'yı kelepçeleyip hapse atmasına ve Sovyet bloğunun çöküşünün rüzgarından kurtulmasına izin verdi. Ancak, bu, Esad ile ABD Başkanı George H.W. Bush arasındaki bir anlaşma ve Arap ağır toplarının kabulü olmadan mümkün olamazdı.

Birçok gizli mektup, toplantı tutanakları ve belgeler, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad ile ABD Başkanı George H.W. Bush arasında geçen görüşmeleri ortaya koyuyor. Bu belgeler, ABD'nin, Esad'ın Lübnan'daki siyasi rakipleri Michel Avn ve Samir Caca'ı hedef almasına verdiği desteği ortaya koyuyor. Belgelere göre, ABD başlangıçta, Esad'ın Avn'ı ‘barışçıl yollarla’ iktidardan uzaklaştırmasını istedi. Ancak Esad, bu çabalarında başarılı olamadı ve sonunda, 13 Ekim 1990'da Lübnan Ordusu'nun desteğiyle Avn'ı askeri bir darbeyle devirmeyi başardı. ABD, Caca'yı da desteklemeye devam etti. Ancak Caca, 1994 yılının Nisan ayında, Lübnan İç Savaşı'nda işlediği savaş suçlarından dolayı tutuklandı.

Lübnan'da Michel Avn'ın sürgüne gönderilmesi ve Samir Caca'nın tutuklanması, ABD Başkanı George H.W. Bush'un, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'a, ‘isyankâr general’ ve ‘manipülatif bilge’ olarak gördüğü rakiplerini ortadan kaldırması için verdiği iki ‘hediye’ idi. Bu olaylar, Esad’ın, 23 Kasım 1990'da Cenevre'de Bush ile yaptığı görüşmede, Irak'ın Kuveyt'i işgalini sona erdirmek için oluşturulan uluslararası koalisyona katılma kararını açıklamasının ardından gerçekleşti. Esad, ayrıca, 1991 Ekim ayında Madrid Barış Konferansı'nda varılan anlaşmaların hazırlanmasında da rol oynadı. Bu mektuplardan bir kısmının bir kısmı daha önce yayınlanmıştı, ancak Al-Majalla, Lübnan ve Arap dünyasında, Kuveyt'in işgali ve sonrasındaki ittifaklar ve değişimlerin ayrıntılarına girmeden ABD-Suriye ‘dansını’ takip etmek için mektupların metinlerini yayınlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lübnan, 1976'dan beri iç savaşın içindeydi ve Suriye ordusu orada bulunuyordu. 1984 yılında, Cumhurbaşkanı Emin Cemayel, Michel Avn'ı ordu komutanı olarak atadı. Avn, 1990 yılında, ‘Lübnan Kuvvetleri’ ile çatışmaya girdi. Cemayel'in görev süresi, Eylül 1988'de sona erdi. Yeni bir cumhurbaşkanı seçilemediği için, Cemayel, Selim Hoss hükümetini feshetti ve Avn başkanlığında bir askeri hükümet kurdu. Bu durum, biri Doğu Beyrut'ta Hristiyanlar için, diğeri Batı Beyrut'ta Müslümanlar için olmak üzere Lübnan'da iki hükümete yol açtı. 14 Mart 1990'da Avn, Suriye güçlerini ülkeden çıkarmak için ‘Kurtuluş Savaşı’ ilan etti. Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ı sert bir şekilde eleştirdi ve ‘Lübnan Kuvvetleri’ ile Samir Caca arasında bazı koordinasyonlar başladı.

Lübnan'da, Ekim 1989'da Suriye ve Suudi Arabistan'ın himayesinde ve ABD desteğiyle Taif Anlaşması kabul edildi. Bu anlaşma, Hristiyan Marunilerin elinde olan cumhurbaşkanlığı makamının yürütme yetkilerini elinden aldı ve bunları bakanlar kuruluna ve başbakana verdi. Bu durum, Avn ve Caca arasındaki anlaşmazlığın yeniden başlamasına neden oldu.

Lübnan İç Savaşı'nı sona erdirmeyi amaçlayan Taif Anlaşması'nın imzalanmasından ve René Moawad'ın öldürülmesinden sonra, İlyas Haravi cumhurbaşkanı seçildi. Bu, Avn'ın Taif Anlaşması'nın sonraki aşamasının önündeki engel haline gelmesi anlamına geliyordu. Avn, ‘meşruiyet karşıtı bir isyancı’ olarak kabul edildi. 13 Ekim 1990'da yani Kuveyt'in işgali sonrasında ve Körfez Savaşı'ndan önce, Suriye tarafından devrildi. Suriye nasıl yeşil ışık aldı? Avn ve Caca arasındaki fark nedir? Washington ile Paris'in pozisyonları arasındaki fark nedir?

üst.jpeg
Fotoğraf: MAJALLA

 

Bush'tan Esad'a: Avn bir ‘engel’ ve çözümü barışçıl olmalı

18 Ekim 1989'da, George H.W. Bush, arkadaşı Fernand Walters aracılığıyla Hafız Esad'a bir mektup gönderdi. Mektup, iki ülke arasındaki diyalogu başlatmak için bir girişimdi. Mektupta Bush, şu ifadeleri kullandı:

Sayın Başkan, bence artık daha doğrudan bir şekilde iletişim kurmanın zamanı geldi. Sayın Başkan, Suriye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkileri genişletmek istiyorum. Geçmişte, aramızda acı dolu ve suçlamalarla dolu zamanlar da oldu. Umarım, her iki taraf da geçmişten ders almış ve birlikte daha iyi çalışabilir.

Esad, Sovyetler Birliği'nin çöküşü nedeniyle endişeliyken, Bush ona şunları söyledi:

Hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz. Liderler olarak, şimdiki zamana odaklanmalıyız, ancak geleceğe de bakmalıyız. Suriye-ABD ilişkilerini iyileştirmenin bir yolu olduğuna inanıyorum. Eğer siz de bu yolda yürümeye istekliyseniz, ben de aynı yolu yürümeye hazırım. Siz bir adım atarsanız, ben de kişisel olarak sizinle iletişime geçeceğim. Sayın Başkan, aramızda bazı derin anlaşmazlıklar olduğunun farkındayım, ancak sabır ve iyi niyetle bu anlaşmazlıkları azaltabilir ve hatta çözebiliriz. En içten saygılarımla, George Bush.

Paris'in Avn'a karşı tutumu daha açıktı. Fransız elçisi François Scheer, 28 Kasım 1989'da Şam'ı ziyaret etti. Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın Esad'a gönderdiği bir mesajı iletti. Mesajda, Avn'ın ‘Lübnan'daki bir engel’ olduğu ve Fransız hükümetinin ‘Avn'ı pozisyonlarından vazgeçirmek için barışçıl yolları takip etmeye devam etmesini desteklediği’ belirtildi.

ABD’den mektup: Kan dökülmesi Haravi'ye zarar veriyor

Taif Anlaşması’nın 30 Eylül 1989'da imzalanması ve 22 Ekim 1989'da yasa ile kabul edilmesinden sonra, Dışişleri Bakanı Faruk eş-Şara, 29 Kasım 1989'da Şam'daki ABD Büyükelçisi Edward Djerejian'a, “Avn bir isyancı ve devletin onunla bu temelde ilgilenme hakkı var. Devletin isyanını sona erdirme çabalarını engellemek, krizin ve kan dökülmesinin devamı anlamına gelir" dedi.  ABD Büyükelçisi Edward Djerejian, Şam Dışişleri Bakanı Faruk Şara'nın açıklamasına şu şekilde yanıt verdi:

Gücün kullanılması, Lübnan Cumhurbaşkanı İlyas Haravi'nin ulusal uzlaşı başkanı olarak itibarına zarar verecektir. Kan döküldükten sonra Baabda Sarayı'na taşınması da kendisine zarar verecektir, çünkü bu onun Taif Anlaşması'nı uygulama kabiliyetini azaltacaktır. Bu nedenle hükümetim Avn'ın sorununu çözmek için tüm siyasi araçları kullanmak istiyor." Djerejian ayrıca, "Hükümetimin, Suriye'nin Lübnan'da askeri güç kullanmaması çağrısını güçlü bir şekilde tekrarlama talimatı var" dedi. Şara, Djerejian'ın açıklamasına şu şekilde yanıt verdi: "Avn bir isyancı ve ulusal uzlaşının bir parçası değil. O, ordudan bir subaydır ve meşruiyete karşı çıktı. Ulusal uzlaşı, Lübnan Parlamentosu tarafından kurulmuştur.

Esad'dan Bush'a: Her türlü araçla ortadan kaldırılmalı

Berlin Duvarı'nın yıkılmasından ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinden birkaç hafta sonra, 2-3 Aralık 1989'da ABD Başkanı George H.W. Bush ve Sovyet Başkanı Mikhail Gorbaçov arasındaki Malta Zirvesi yaklaşırken, Amerikalılar, Suriye ve Lübnan hükümetinin zaman faktörünün önemi konusundaki tutumunu anladıklarını ve Lübnan Cumhurbaşkanı Haravi’nin talebine yanıt olarak Bush'un bu konuyu Malta'da Gorbaçov ile görüşeceğini söylediler.

Şam yönetimi, bu yaklaşımı destekledi ve Gorbaçov ve Bush'un Lübnan hakkındaki ortak açıklamasının çok açık olmasını talep etti. Açıklama, Avn'ın davranışını ve tutumlarını güçlü bir şekilde kınamalı ve yeni meşru otoriteyi güçlü bir şekilde desteklemeli. Bu, Avn'ın Lübnan'daki yeni meşru otoriteye boyun eğmesi ve kenara çekilmesi gerektiğini anlaması için gereklidir. Şam yönetiminin görüşüne göre Gorbaçov ve Bush'un böyle açık bir açıklama yapması, Avn'ın Lübnan'dan barışçıl bir şekilde çıkarılmasını kolaylaştıracaktı. 1 Aralık 1989'da Hafız Esad, George H.W. Bush'a bir mektup yazdı. Mektup şu şekildeydi:

İşbirliği ve görüş alışverişinin sürekliliği çerçevesinde Avn, yeni meşru otoriteyi güçlendirme, Lübnan'ın birliğini sağlama ve Taif Anlaşması'nı uygulama yolundaki en büyük engel haline geldi. Lübnanlı meşru otorite ve Üçlü Komisyon, Avn’ın en büyük engel olduğunu ve her türlü araçla ortadan kaldırılması gerektiğini teyit etti.

Bush, Gorbaçov ile görüşmeden önce: Avn, üstesinden gelmeye çalıştığım bir engel

1 Aralık 1989'da George H.W. Bush, Hafız Esad'a bir mektup yazdı. Mektup şu şekildeydi:

Sayın Başkan,

Lübnan'daki durum hakkındaki düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Malta’ya gitmeye hazırlanırken, size önceki mektubumdaki ruhla yazıyorum... Taif Anlaşması, Lübnan'a gerçek bir ulusal uzlaşı, barış ve birlik umudu getirdi. Anlaşmanın muhalifleri, Cumhurbaşkanı René Moawad'ın (Kasım 1989'da öldürülmesi gibi) eylemleriyle bu tarihi gelişmeyi durduramayacaklar.

Yeni Lübnan Cumhurbaşkanı'nın halkını birleştirme ve iyileşme sürecini başlatma çabalarını destekliyorum. Tüm Lübnanlıları onu desteklemeye davet ettim. General Aoun, üstesinden gelmeye çalıştığım engel olmaya devam ediyor. Sayın Başkan, bunu yapmanın tek yolunun Başkan Haravi'nin hükümetini korumak, canlılığını ve fikir birliğini güçlendirmek olduğuna inanıyorum.

Askeri güce başvurmak Lübnan'ı daha da bölecek ve ulusal uzlaşma sürecine onarılamaz zararlar verecektir. Elbette General Avn'ın muhalefetinin üstesinden gelmeye çalışıyoruz, ancak güç - özellikle de Suriye tarafından kullanılırsa - ona hak etmediği bir meşruiyet ve ek güç verecektir. Taif Anlaşması'na verdiğiniz desteğe saygı duyuyorum. Birlikte, Lübnan'daki tüm insanlar için barış ve birlik vaadini yerine getirebiliriz. Daha fazla kan dökülmesinin faydası yoktur.  Son olarak şunları da eklemek istiyorum ki, aynı noktaları meslektaşımız Cumhurbaşkanı Haravi'ye de aktardım çünkü onun, Lübnan'ın karanlığından çıkması için en iyi umudu temsil ettiğine inanıyorum. Saygılarımla.

George H.W. Bush.”

Nitekim Şam'a daha sonra yazılı bir mesajla iki liderin Avn'ı kınamaksızın ‘Lübnan'ın meşruiyetine destek verdiğini’ teyit ettiği bilgisi verildi.

Bush ile Gorbaçov arasında Aralık 1989'da yapılan görüşme (AFP).jpeg
Bush ile Gorbaçov arasında Aralık 1989'da yapılan görüşme / Fotoğraf: AFP

 

Esad Bush’a: Sertleşiyor… Bir karar verilmeli

14 Aralık 1989'da Esad, Bush'a ikili ilişkiler, barış süreci, İran, bölgedeki durum ve Lübnan'ı ele alan bir mesaj gönderdi. Esad'ın mektubunun Lübnan ile ilgili bölümü şöyleydi:

Lübnan konusunda ise Taif'teki Ulusal Uzlaşma Konferansı'nın başarısına katkıda bulunan iki ülke arasındaki iş birliğine değinmek istiyorum. Ardından Uzlaşma Belgesi'nin onaylanması, iki kez cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması ve sizin de çok iyi bildiğiniz zor şartlara ve karmaşıklıklara rağmen meşru anayasal kurumların kurulması geldi.

Biliyorsunuz Suriye, Lübnan nüfusunun yüzde 70'ini oluşturan Lübnanlı Müslümanlara, eşit iktidarı ve Maruni bir cumhurbaşkanını kabul etmeleri konusunda büyük baskı yaptı. Bizim iddiamız, bu tür tavizlerin ülkenin birliğini yeniden kurulması ve barışı sağlayacağı yönündeydi.

ABD Başkanı George H.W. Bush ve Sovyet Başkanı Mikhail Gorbaçov arasındaki Malta Zirvesi yaklaşırken, Amerikalılar, Suriye ve Lübnan hükümetinin zaman faktörünün önemi konusundaki tutumunu anladıklarını ve Lübnan Cumhurbaşkanı Haravi’nin talebine yanıt olarak Bush'un bu konuyu Malta'da Gorbaçov ile görüşeceğini söylediler.

Ancak, mevcut bölücü durum devam ederse, Müslümanların ikinci kez Taif Anlaşması'nı kabul etmeleri zor olabilir. Çünkü Müslümanlar, bu anlaşmayı kabul ederken, ülkenin birliğini yeniden sağlama ve güvenlik ve barışı sağlama umuduyla büyük tavizlerde bulundular. Ancak, mevcut durum bu beklentileri karşılamamış ve Müslümanlar arasında, Taif Anlaşması'nı eleştiren ve sayısal demokrasi talep eden bir akımın büyümesine yol açmıştır.

Avn, ulusal uzlaşma ve barış sürecinin önünde bir engel teşkil ediyor ve bu engelin kaldırılması gerekiyor. Bence siz de benimle aynı fikirdesiniz ki, zaman önemli bir faktördür ve Lübnanlıların barış ve ulusal birlik yolunda elde ettiği her şeyin çökmesini önlemek için hızlı bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor.

Aoun'un uzlaşmazlığı, katılaşması, anayasal meşruiyete ve hükümet emirlerine boyun eğmeyi reddetmesinin, büyük güçlerin bir yandan meşruluğu desteklerken, diğer yandan da buna baskı yapan açıklamaları sonucunda artması dikkat çekicidir. Böylece Lübnan'da meşruiyetin maruz kaldığına benzer bir olaya maruz kalması durumunda hiçbir hükümet alınabilecek tedbirleri alamıyor.

Size şunu vurgulamak isterim ki, askeri isyanın devam etmesi, Lübnan'daki durumu kontrol altında tutmayı zorlaştıracaktır. En çok korktuğum şey, Lübnan tarafları arasında yeniden başlayan çatışmanın daha şiddetli, daha yıkıcı ve daha acımasız olmasıdır. Bu durumda, Lübnanlıların uğrayacağı maddi, insani ve ulusal kayıplar, Lübnan'ın meşru otoritesinin, yetkisini ve hukuku uygulamak için elindeki tüm imkanları kullanmasına izin verilmesi sonucu ortaya çıkacak kayıplardan çok daha büyük olacaktır.

14 Aralık 1989'da Esad, Bush'a ikili ilişkiler, barış süreci, İran, bölge ve Lübnan'daki durumla ilgili bir mesaj gönderdi:

Sayın Başkan, ülkenin birliğini yeniden tesis etmek, devletin otoritesini genişletmek, ulusal uzlaşmayı sağlamak ve bunu başarmak için gerekli gördüğü her türlü önlemi alma hakkını desteklemek için meşruiyete destek çağrısında bulunan açık bir Amerikan tutumu, Lübnan'da güvenlik, barış ve uzlaşma yolunun izlenmesine önemli katkı sağlayacaktır.

Ben de sizinle aynı fikirdeyim. Askeri güç kullanma seçeneği, isyanı sona erdirmek için tercih edilen bir seçenek olmamalıdır. Ancak, diğer seçeneklerin başarısız olması durumunda, bu seçenek ile meşruiyetin çöküşü arasında bir denge kurulmalıdır. Aksi takdirde, her şeyin çökmesine ve çatışmaların, şiddetin ve kargaşanın yeniden başlamasına neden olabilir. Başkan Haravi ve hükümetinin hepimize yönelttiği soru karşısında herkes çaresiz kalacaktır: Avn engelini nasıl kaldıracağız? Bu duruma ne kadar daha dayanabiliriz? Biz bir devlet olarak, Anayasa, yasa ve Ulusal Uzlaşma Belgesi tarafından bize verilen imkanlara başvurmamızı tavsiye ederek, ülkenin birliğini yeniden sağlamaya, devlet otoritesini kurmaya, yasayı uygulamaya ve kamu düzenini korumaya nasıl yardımcı olabiliriz?

Lübnan Cumhurbaşkanı’nın, Avn'ı desteklemeye katkıda bulunanları ülkesindeki durumdan şu veya bu şekilde sorumlu tutarak istifasını açıklamasından ciddi bir şekilde endişe duyduğumuzu sizden saklamayacağım.

Umarım, Lübnan'daki mevcut durumu, belirttiğim faktörleri dikkate alarak dikkatlice değerlendirirsiniz. Size, Lübnan'daki barış ve istikrarı sağlamaya yönelik ortak hedeflerimiz doğrultusunda işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu teyit etmek isterim. Bu hedefler, ulusal uzlaşmayı sağlama, güçlü bir merkezi otorite kurma ve devlet otoritesini tüm Lübnan topraklarına yaymaktır. Siz de biliyorsunuz ki, Taif Anlaşması, Suriye'nin, Lübnan'ın meşru otoritesine, devletini ülke genelinde kurma ve uygulama yetkisi vermesini şart koşuyor. Bu taahhüdümüzü, Arap Üçlü Komitesi önünde yaptık ve Lübnan taraflarına da bildirdik.

alt.jpeg
Fotoğraf: MAJALLA

 

Bush, Haravi’nin Temsilcisi’ne: “Avn pervasız… Kan gölü istemiyoruz”

5 Şubat 1990'da Suriye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdulhalim Haddam, Cumhurbaşkanı Haravi'nin temsilcileri Halil el-Haravi ve Antoine Şedid'i kabul etti ve onlara Edward Djerejian'dan bir mektup teslim etti. Mektubun metni şöyleydi:

Lübnan hükümetinin Lübnan'daki kan banyosunu durdurmak için askeri müdahale olasılığına ilişkin ABD'nin pozisyonunu tanımlamamız yönündeki talebine yanıt olarak, size aşağıdakileri iletmem talimatı verildi.

Lübnan'daki can kaybı konusunda her zaman endişe duyduk, tarihsel tercihimiz askeri olmayan bir çözüm bulmaktır, ancak General Avn'ın barışçıl bir çözüme karşı direnişinin boyutunun tamamen farkındayız.

Ayrıca, özellikle de Suriye'nin büyük ölçüde olaya karışması durumunda dış müdahalenin Cumhurbaşkanı Haravi'nin güvenilirliği üzerindeki pratik etkisinden de endişe duyuyoruz.

Aynı zamanda, General Avn'ın gitmesi gerektiğine ve onun kişisel hırslarının pervasızca peşinde koşmasının büyük insani acılara yol açtığına ve bu devam ederse çok daha fazla kan dökülmesine yol açacağına inanıyoruz [...]

Lübnan hükümetinin müdahalesi sonrası aldığı kararı eleştirmeniz halinde gerçek olacağı yönündeki sorularınıza yanıt olarak şunu aktarmak istiyoruz: Tarihsel tercihimiz barışçıl çözüm bulmaktır.

Haddam'dan Haravi'ye: Caca Avn'a benziyor

Haddam, Caca ile görüşmelerle ilgili olarak, “Başkan Haravi birçok nedenden dolayı Caca ile iş birliği yapmak istiyor. Hem Nebih Berri hem de Velid Canbolat karşısında hükümette Maruni bir savaşçı ortağı istiyor. Avn'ın meşruluğuna itiraz etmesine ek olarak, güçlerle yakın ilişkisi olan Bay Johnny Abdo'dan etkilenirken, Caca'nın Avn'ın kavramlarından kesinlikle daha tehlikeli olan başka bir politikası ve kavramları var” dedi.

Haddam, “Eğer bu ikiliyi karşılaştırırsak, Caca'yı kabul etmek ve Avn'ı reddetmek zor. Ancak Avn'ın sorunu, kendisini her zaman reddedilme çemberinde bulmasıdır” diyor. Belgeye göre, Haddam onları Caca ile diyalog kurmaya teşvik ederek, "Böylece Avn ve Caca arasındaki köprüler kesilir. Avn’ın durumu, tüm silahlı Hıristiyan güçlerle çatışmaya girmeden kolayca sona erer” diyor. Caca'nın Lübnan Cumhurbaşkanı'na gönderdiği mektup Haddam tarafından Şedid ve Halil el-Haravi'den teslim aldı. Mektubun metni şöyleydi:

Lübnan'ın bağımsız, özgür ve egemen bir ülke olduğuna olan ortak inancımızdan ve Lübnan'ı özgürleştirme kararlılığımızdan hareketle... Avn'ın ülkeyi içine soktuğu çıkmaza karşı güçlerimizi ve kaynaklarımızı bir araya getirmek için... Size bu mektubu, sizinle ve hükümetinizle işbirliği yapma niyetimi bildirmek için yazıyorum. Sizi ve hükümetinizi Lübnan'ın meşru otoritesi olarak ve Ulusal Mutabakat Belgesi'ni, Ulusal Meclis tarafından kabul edilen, ulusal egemenliği geri kazanmanın, siyasi sistemimizi yeniden inşa etmenin ve Lübnan'da barışı sağlamanın tek yolu olarak kabul ediyorum.

Lübnan Cumhurbaşkanı’nın elçileri Abdulhalim Haddam’a, “Haravi birçok nedenden dolayı Caca ile iş birliği yapmak istiyor. Hem Nebih Berri hem de Velid Canbolat karşısında hükümette Maruni bir savaşçı ortağı istiyor. Şedid, mektubu okuduktan sonra Haddam’a şöyle der:

Sorun değil, Harav’ye şöyle yazabilir misin? Caca'nın Sayın Cumhurbaşkanına gönderdiği mesajı dikkatle okuduk ve net bir sonuca vardık ki, Caca, Avn'ın Suriye konusundaki pozisyonunu benimsiyor. Avn'ın onayladığı ifade ve fikirlerin aynısını vurguluyor ve Avn'ın yükselttiği kurtuluş sloganına odaklanıyor. Avn ve Caca arasındaki fark, Caca'nın mektubunda yer alan ve meşruiyeti kabul ettiği sözdür. Bu, önemsiz bir şey değildir, ancak mektubun başında bahsettiğimiz diğer fikirlerin varlığı nedeniyle, bu kabulün herhangi bir maddi ağırlığı olmayacaktır. Çünkü Caca, Suriye'ye olan düşmanlığından hareket ediyor. Suriye'nin düşmanı ve aynı zamanda Suriye'yi destekleyen Lübnan'daki Suriye'nin dostları ile aynı anda arkadaş olamaz. Dahası, Suriye'nin düşmanı ve Suriye'nin ilk andan itibaren desteklediği meşruiyet ile arkadaş olamaz. Bu nedenle, Suriye'yi düşman olarak gören kurtuluş sloganını yükseltenlerin, İsrail çıkarlarından hareket ettiklerini görüyoruz.

Ertesi gün Haravi, “Sevgili kardeşim Ebu Cemmal’e” başlıklı bir mektup göndererek içerisinde şu ifadelere yer verdi:

Şedid ve Halil bana mektubunuzu ilettiler. Tarafsız arabulucularla açık ve net bir tavır sergiledim. Onlardan, Lübnan Kuvvetleri’nden (Samir Caca'nın siyasi partisi) değiştirilmeden yayınlanan bir kamuoyu açıklaması talep ettim. Cevap olarak, bana bir bildiri taslağı gönderdiler ve onayımdan önce belki de bir değişiklik istersiniz. Onlardan, bu bildirinin herhangi bir müdahale olmadan ve şahsen Cumhurbaşkanı Esad ve Suriye'ye bir çağrı ile açıkça yardım istemeden yayınlanmasını istedim. Cevap, müdahalenin gerçekleşeceğini garanti edersem bunun için hazır oldukları yönündeydi. Ayrıca, silahlı grupların çözülmesiyle ilgili konumlarını da sordum. Cevap, "Diğer tarafların yaptığı gibi, kabinede bir karar alındığında silahlı rolümüzü sona erdirmeye tamamen hazırız" oldu. Beni endişelendiren şey, aralarında (Lübnan Kuvvetleri ve General Avn) devam eden müzakerelerdir. Gecikmemiz, genişletilmiş bir kabine ve güvenlik alanında bir rol vermenin de dahil olduğu bir anlaşmaya varmalarına yol açabilir.

Basit bir siyasi açıklama ile bitiriyorum: Benim tek kaygım meşruiyet, ülkenin birleşmesi ve kardeş Suriye ile, özellikle de kardeş Cumhurbaşkanı Ebu Basil (Esad) ile karşılıklı güvene dayalı bir ilişkidir. İşbirliğiniz için teşekkür ederim, hızlı bir cevap almak ümidiyle... Cumhurbaşkanı kardeşimi rahatsız etmemek için bu mektubu size gönderiyorum.

8 Şubat'ta, Caca, Hariri'ye ilk mektubu değiştirerek bir mektup gönderdi. "Vatanımızı kurtarma umutlarımız" ifadesini "ulusal umutlarımız" ile değiştirdi. Ayrıca "Ulusal Mutabakat Belgesi'ni, Ulusal Meclis'in kabul ettiği, ulusal egemenliği yeniden kazanmak, siyasi sistemimizi yeniden inşa etmek ve Lübnan'da barışı sağlamak için tek araç olarak kabul ediyoruz" ifadesini "Ulusal Mutabakat Belgesi'ni, Ulusal Meclis'in kabul ettiği, ulusal egemenliği yeniden kazanmak, siyasi sistemimizi yeniden inşa etmek ve Lübnan'da barışı sağlamak için bir giriş olarak kabul ediyoruz" ile değiştirdi. Haddam şöyle diyor:

Caca'nın, Avn'a karşı direnmek ve savaşını sona erdirmek ve Avn'ın kontrolündeki Hıristiyan bölgelerin liderliğini devralmak için devlet yardımı sağlamak amacıyla manevra yaptığı açıktır.

Haravi, ABD’liler hakkında: Tutumuzu anlıyorlar

5 Nisan 1990'da Halil el-Haravi, Cumhurbaşkanı İlyas el-Haravi'den alıntı yaparak Haddam'a ABD'nin tutumu hakkında bilgi verdi:

Barışçıl çözümleri tercih ediyorlar, ancak saldırgan Avn'ın barışçıl çözümlerin tüm olasılıklarını engellediği ve direndiği için Lübnan hükümetinin müdahalesini anlıyorlar. Avn'ın gitmesi gerektiğine ve kişisel hırslarının peşinden koşmasının şu ana kadar büyük insanlık trajedilerine neden olduğuna ve devam etmesi halinde daha fazla kan dökülmesine neden olacağına inanıyorlar.

Haddam ise Halil Haravi’ye “ABD'nin pozisyonu bizi ilgilendirmiyor. Bizim için önemli olan, meşruiyete daha fazla destek sağlamak ve önündeki herhangi bir gelecekteki sorunu ortadan kaldırmaktır. Avn ve Caca, meşruiyete ve Taif Anlaşması'na karşıdır. Caca'dan, meşruiyeti ve meclis tarafından onaylanan Taif Anlaşması'nı tanıdığını ilan eden bir pozisyon alması gerekiyor. Bu durumda, Caca, meşruiyete karşı düşman konumundan, dostluk ve onun altında çalışmak konumuna geçecektir. Bu, onu meşruiyetin dostları konumuna getirir ve bu nedenle Avn’ın tutumunu sona erdirmesine yardımcı olabiliriz” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

 

 MAJALLA

DAHA FAZLA HABER OKU