Ukrayna, 71 yaşındaki askeri Almanya'ya eğitime gönderdi

Tatbikatlarda "tercüme sorunu" da yaşanıyor

AB, Ukraynalı askerlerin eğitimi için 107 milyon euro bütçe ayırdı (Reuters)

Ukrayna ordusunun, 71 yaşındaki bir askeri Avrupa Birliği'nin (AB) düzenlediği askeri eğitim programı kapsamında Almanya'ya gönderdiği bildirildi. 

Birleşik Krallık'ın (BK) tanınmış gazetelerinden Financial Times'ın (FT) haberinde, kimliği paylaşılmayan askerin ülkenin kuzeydoğusundaki Saksonya-Anhalt eyaletinde yer alan Klietz bölgesinde eğitim gördüğü belirtildi.

Askerin, Rusya'nın geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı savaşın ardından orduya gönüllü katıldığı ifade edildi.

Klietz'deki eğitimin, AB'nin kasımda başlattığı Ukrayna'ya Askeri Destek Misyonu (EUMAM Ukrayna) kapsamında Alman, Hollandalı ve Danimarkalı komutanlar tarafından verildiği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Ukraynalı komutanların en iyi askerlerini cephede tuttuğu, eğitime gönderdiği savaşçıların yaşlarının ve yeteneklerinin değişkenlik gösterdiği ifade edildi. 

Yıl sonuna kadar Almanya'da toplamda 10 bin Ukraynalı askere eğitim verilmesinin planlandığı belirtilirken, tatbikatlarda sorunlar yaşandığına da dikkat çekildi. 

EUMAM Ukrayna'nın başkan yardımcılığını yapan Hollandalı Tuğgeneral Martin Bonn, en temel meselenin dil olduğunu söyledi.

Bonn, "En temel sorun tercümanlarla yaşanıyor. Kimsenin günlük konuşmada kullanmadığı askeri ve teknik terimlerin tercümesi büyük problem yaratıyor" dedi.

Tuğgeneral, savaş alanındaki zorlu arazi koşullarına ek olarak Rusya'nın ileri teknoloji elektronik harp ekipmanlarını ve drone'ları kullanmasının, eğitimleri daha karmaşık hale getirdiğini de ifade etti.

Bonn, "Bu çok zor bir durum. Ukraynalı askerleri böyle bir ortamda savaşmaya hazırlamanın yollarını arıyoruz" dedi. 

Kimliğini paylaşmayan bir Alman eğitmense, özellikle daha yaşlı ve Sovyet döneminde eğitim görmüş Ukraynalı askerlerin "her şeyin daha iyisini bildiğini" iddia ederek, eğitim sürecini güçleştirdiğini söyledi. 
 


"Ukrayna'nın gereksinimleriyle uyuşmuyor"

Öte yandan BK merkezli düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nden (RUSI) Nick Reynold, AB'nin eğitim programının hem Batı'nın hem de Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılayamadığını savundu. 

Reynold, Kiev yönetiminin tankların, zırhlı araçların, topların ve drone'ların yer aldığı daha kapsamlı tatbikatlar talep ettiğine fakat Batılı eğitmenlerin oluşabilecek riskler nedeniyle buna yanaşmadığına dikkat çekti. Analist, bu yaklaşımın "Ukrayna'nın askeri eğitim gereksinimleriyle pek uyuşmadığını" söyledi. 

Kimlikleri paylaşılmayan Ukraynalı askerler de Leopard 2'nin daha eski versiyonu Leopard 1 A5 tanklarıyla eğitim gördüklerini belirtti. Askerlerin, eğitimden memnun olmalarına rağmen yeni silahlarla ve araçlarla tatbikat yapmayı istedikleri de aktarıldı.


Independent Türkçe, Financial Times, RT

DAHA FAZLA HABER OKU