AFP, KKTC'nin yenilenen havalimanını yazdı: "Olmayacak hayaller kurduruyor"

"Ercan Havalimanı, KKTC'de uluslararası ilişki hayallerini canlandırdı"

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, yenilenen havalimanının KKTC'nin dünyaya açılan penceresi olacağını söylemişti (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yenilenen Ercan Havalimanı'nı yazdı.

"Yeni havalimanı, izole Kuzey Kıbrıs'ta olmayacak hayaller kurduruyor" başlıklı haberde, yaklaşık 485 milyon dolarlık terminalin, "devlet statüsü sadece Ankara tarafından tanınan KKTC'de uluslararası bağlantı hayallerini canlandırdığı" belirtildi.

Ercan Havalimanı'nın yeni terminali ve pisti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Lefkoşa'da 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49. yıldönümünde açılmıştı.

3 Şubat 1975'te inşaatı tamamlanan eski Ercan Havalimanı'nın 20 bin metrekarelik terminal binası, 34 bin metrekarelik otopark alanı ve 2 bin 755 metre uzunluğunda pisti vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2016'da başlayan yeni çalışmalarla havalimanına 3 bin 100 metrelik yeni bir pist eklenmiş, terminal de 6 kat büyütülmüştü.

Erdoğan açılış töreni konuşmasında, havalimanının Birleşmiş Milletler'e (BM) ait Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) standartlarına uygun hizmet verdiğine dikkat çekerek, "Yeni terminalin ve pistin uluslararası uçuşlar için kullanılacağı günler uzak değildir" demişti.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da AFP'ye havalimanında uluslararası uçuşların bir ila bir buçuk yıl içinde başlamasını öngördüğünü belirtti. 

AFP, ICAO'nun KKTC'nin devlet statüsünü tanımadığına dikkat çekti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Sivil Havacılık Dairesi'nden kimliğini paylaşmayan yetkililer de ajansa, BM standartları gereği havalimanının "uluslararası havacılık topluluğu tarafından tanınmadığını" söyledi. 

Haberde, KKTC'nin gelirinin çoğunun turizm sektöründen geldiğine dikkat çekildi. KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, yenilenen havalimanının "turizmde ve ekonomide kalkınmayı daha ileri düzeye taşınacağını" belirtti.
 


KKTC Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi de terminalin yıllık 10 milyon yolcuyu ağırlama kapasitesi olduğunu söyledi.

Almanya'daki Bonn Üniversitesi'nden Stefan Talmon ise Kıbrıs sorunu çözülmeden söz konusu uluslararası uçuşların gerçekleştirilmesinin zor olduğunu savundu. 

Salmon, "KKTC herhangi bir yerden değil Frankfurt, Paris ve Londra'dan doğrudan uçuşlar almak istiyor" dedi. Akademisyen, bunun turistlerin KKTC'ye daha ucuz ve kolay şekilde erişmesini sağlayacağını belirtti. 

Ancak Salmon, uluslararası toplumun KKTC'yi tanımadığını ve bu durumda Ercan Havalimanı'na doğrudan uçuş yapılmasının imkansız olduğunu ifade ederek, "Mevcut durumda uluslararası hukuku ihlal etmeden Kuzey Kıbrıs'a uçmak mümkün değil" dedi.
 

yeşil hat.jpg
Yeşil Hat, 1964'ten beri BM kontrolünde (AA)


Haberde, Pile-Yiğitler yolu projesiyle KKTC-GKRY arasında yaşanan gerginlik de hatırlatıldı. 

BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerinde yer alan Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere başlatılan yol projesine BM Barış Gücü birlikleri müdahale etmişti. 

KKTC güvenlik güçleri, projeyi engellemek için inşaat alanına park edilen BM Barış Gücü'ne ait askeri araçları dozerle kaldırmıştı. BM Barış Gücü askerleriyle çıkan arbedede, 8 KKTC polis memurunun yaralandığı açıklanmıştı.


Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU