11 Eylül'ü planlamaktan yargılanan eş-Şeybe'nin akıl sağlığının yerinde olmadığı belirlendi

11 Eylül'ü planlama davası 2008'den beri sürüyor

Küba'daki Guantanamo Körfezi Deniz Üssü'nde yer alan Kamp 6 tutukluluk tesisi (AP)

ABD yönetimine bağlı sağlık kurulu, 11 Eylül terör saldırılarını planlamakla suçlanan kişilerden birinin, Guantanamo Körfezi'ndeki askeri cezaevinde görülen bir idam davasında yargılanmak ya da savunmasında avukatlarına yardım etmek için akli yeterliliğe sahip olmadığını saptadı.

Remzi bin eş-Şeybe'nin davası 2008'den beri sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eş-Şeybe, terör saldırısının Almanya'nın Hamburg kentindeki hücresini organize etmekle, ABD'deki uçuş okullarını araştırmakla, 11 Eylül saldırısını gerçekleştiren 19 kişiden bazılarına para transferi yapmakla ve El Kaide'nin Afganistan'daki liderlerine bilgi aktarmakla suçlanıyor.

Davaya bakan askeri yargıçlardan biri nisanda, ABD'li yetkililerin 11 Eylül'ün planlayıcısı Halid Şeyh Muhammed ve diğer üç kişiyle birlikte yargıladığı eş-Şeybe'nin durumunun üç akıl sağlığı uzmanı tarafından incelenmesini emretti.

Raporu gören üç kişinin The New York Times'a verdiği bilgiye göre, cuma günü bir askeri sağlık kurulu, eş-Şeybe'nin travma sonrası stres bozukluğu ve "psikotik özellikler" taşıdığını öne süren mühürlü bir rapor hazırlamış.

Bulgular, davaya bakan yargıç Albay Matthew N. McCall'u eş-Şeybe'yi davadan ayırmaya ve onu diğer 4 planlayıcılık zanlısından ayrı yargılamaya ikna edebilir.

Eş-Şeybe'nin avukatları, müvekkillerinin ABD'de tutukluyken sesler, titreşimler ve diğer denge bozucu tekniklerle taciz edildiğini öne sürüyor.
 

Kamp 6
17 Nisan 2019'da Küba'daki Guantanamo Körfezi Deniz Üssü'ndeki Kamp 6 tutuklu tesisinin kontrol kulesi (AP)

 

Eş-Şeybe, idam cezasıyla yargılandığı dava sırasında, taşkınlıklarıyla mahkeme öncesi duruşmaları aksatmıştı.

The Rendition Project'e göre Eylül 2002'de Karaçi'de yakalanan eş-Şeybe, Afganistan, Ürdün, Polonya ve Romanya'da ABD'ye bağlı tesislerde gözaltında işkence gördüğünü iddia ediyor.

Eş-Şeybe, Guantanamo'ya 2006'da girdi.

Sibh'in yargılanmasındaki karmaşıklıklar, tartışmalı ada hapishanesinde meydana gelen son gelişmeler.

Geçen hafta bir askeri yargıç, USS Cole bombalamasını planladığını itiraf eden bir adamın itirafını reddetmiş ve itirafın CIA işkencesiyle lekelendiğini belirlemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU