Uluslararası Af Örgütü'nden Taksim'de 20 yıllık protesto turu

Uluslararası Af Örgütü, Taksim’de barışçıl toplanmaların yasaklanmasına dikkat çekmek için bir web sitesi oluşturdu

8 Mart Feminist Gece Yürüyüşleri, 1 Mayıs İşçi Bayramları, Onur Yürüyüşleri, Cumartesi Anneleri/İnsanları oturma eylemleri, Sansüre Karşı Yürüyüş, başörtülü öğrenci eylemleri... 

Uluslararası Af Örgütü, "Taksim’i bir de böyle dolaşın: Uluslararası Af Örgütü’nden Protesto Turu!" sloganıyla bir web sitesi hayata geçirdi.

Daha önce barışçıl bir şekilde düzenlenen eylemleri hatırlatmak amacıyla hazırlanan "Taksim Özgürlük Turu" web sitesi Türkçe ve İngilizce olarak yayına açıldı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye temsilciliğinden yapılan açıklamada amacın onlarca yıl boyunca, her kesimden insanın taleplerini duyurmak için bir araya geldiği Taksim’de barışçıl toplanmaların yasaklanmasına dikkat çekmek olduğu belirtiliyor. 

Siteyi ziyaret edenler, Taksim Meydanı’ndan Tünel Meydanı’na kadar uzanan alanda son 20 yılda gerçekleştirilen veya daha öncesinde başlayıp hala devam eden belli başlı protestolar arasında bir tura çıkıyor. 

Sitede yer alan protestolar Murat Başol’un çizimleriyle hayat buluyor. 

"Taksim hak taleplerine açılmalıdır"

Uluslararası Af Örgütü Kampanya Koordinatörü Damla Uğantaş, projeye dair "Taksim onlarca yıl boyunca hak taleplerinin yüksek sesle dile getirildiği ve Türkiye’nin yakın dönem hafızasında da çok önemli bir yer tutan bir alan" diyor, bölgenin kriminalize edildiğini öne sürüyor:

Barışçıl protestoların kriminalize edilmesi çabasına paralel olarak Taksim’in bu özelliği de unutturulmaya çalışılıyor. Taksim’de yaşananlar, Türkiye’de barışçıl protesto hakkına yönelik kısıtlamaların en sembolik örneği. Taksim’de aynı gün iki-üç farklı eylemin gerçekleştirildiği dönemlere tanıklık ettik. Hükümetin söylemlerinin aksine bu protestolar kamu güvenliğini de hiçbir şekilde riske atmadı, tamamen barışçıl olarak ve hiçbir sorun yaşanmadan gerçekleştirildi" 

Hükümet ne diyor, muhalefet ne yanıt veriyor?

Hükümete göre Taksim ve İstiklal Caddesi'nde protesto yasağı, kamu düzeni, güvenliği ve sağlığını korumak için alınmış bir tedbir ve söz konusu bölgelerde protesto yapmak, hem vatandaşların hem esnafın haklarını ihlal etmek anlamına geliyor.

Hükümet kararın uluslararası hukuka uygun olduğunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına göre, toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkı, kamu güvenliği, kamu düzeni, milli güvenlik veya başkalarının haklarının korunması gibi nedenlerle sınırlanabileceği savını ortaya koyuyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Muhalefet ise bu görüşlere şidddetle karşı çıkıyor, Taksim ve İstiklal Caddesi'nde protesto yasağının anayasaya aytırı olduğunu, yasaklamaların keyfi olduğunu savunuyor. 

Bununla birlikte Taksim ve İstiklal Caddesi'ndeki protesto yasağının uluslararası hukuka aykırı olduğunu da öne sürüyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU