Sudan düğünleri savaşla birlikte nasıl değişti?

Sudan'da evlilik ritüelleri çok sayıda ve uzun olduğundan kimileri bunları ertelemeyi tercih ederken kimileri ise en düşük maliyetle gerçekleştirdi

Hartum'daki Sudan düğünlerinden biri (İnternet siteleri)

Ramazan Bayramı, Sudan'da düğünler ve diğer sosyal etkinlikler için uygun bir fırsat olarak kabul ediliyor.

Ancak son zamanlarda tırmanan çatışmalar, gençlerin yeni bir hayat kurma hayallerini ve hedeflerini yok etti.

Yine de bu, bazıları için daha düşük maliyetle düğün törenlerini tamamlama fırsatı oldu. 

Sudan düğünleri, diğer düğünlerden farklıdır, çünkü düğün hazırlıkları ve düzenlemeleri en az 6 ay öncesinden başlar ve sıklıkla haftalarca süren, çok sayıda uzun ve maliyetli tören içerir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel ritüeller

Sudan'da evlenmek özel ritüelleri içeren ve birçok aşamadan geçen bir süreçtir.

Aynı zamanda çok maliyetlidir, çünkü her tören belirli bir günde ve belirli ayrıntılarla gerçekleştirilir.

Bu geleneksel ritüeller, geçmişten miras kalmıştır ve bazıları evliliğin geleceği ve başarısıyla ilişkilidir.

Sudan kültürü araştırmacısı olan Abdusselam Musa, Sudan düğünleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

Sudan'da düğün ritüelleri nişanın hemen ardından başlar, gelinin tüm ihtiyaçlarının karşılandığı sedd el-mal ritüeli ilk aşamayı oluşturur. Ardından, kutlamalar başlar ve damadın kahvaltısı gibi birçok tören gerçekleştirilir. Bu kahvaltı, gelinin ailesinden damadın ailesine gönderilir. Daha sonra, gelinin ve damadın henna (kına) törenleri gibi ritüeller gerçekleştirilir. Bu törenler, büyük düğün günü olarak bilinen curtak törenini içerir. Curtak, eşlerin mutluluğu ve kolay çocuk sahibi olmaları ile ilgili inanışlar nedeniyle iptal edilemeyen ritüellerden biri olup manevi bir ritüeldir. Bazı ailelerde gelin dansı adı verilen bir ritüel yapılır ama bu artık geçmişte kaldı. Savaşın düğün ritüelleri üzerinde belirgin bir etkisi oldu. Çatışmalar nedeniyle bazı düğün ritüelleri gerçekleştirilemedi, ancak bazı aileler bu ritüellerden vazgeçmedi ve çocuklarının evlenmelerini ertelediler. Bazıları ise düğünlerini en basit şekilde gerçekleştirdi.


Koşullara rağmen

Sosyal araştırmacı Süreyya İbrahim, konuyla ilgili şu sözlere dikkat çekti:

Savaş sonrası düğünlerin ritüelleri farklılaştı. Birçok gencin savaşın patlak verdiği Ramazan Bayramı döneminde evlenmeleri gerekti ve çoğu, basit bir şekilde ve karmaşık ritüeller olmadan evlendi. Kişisel olarak, yakın çevremde birçok düğünün basit ayrıntılarla ve yakın aile üyeleri arasında gerçekleştiğini biliyorum. Çoğu Sudan'daki güvenli şehirlere göç eden veya seyahat eden yakın aile üyeleri arasında basit ayrıntılarla çok sayıda evlilik gerçekleşti. Barış dönemlerinde bile düğünlerin gereksiz yüksek maliyetini azaltmamız gerekiyor.

"Şu anki savaş, gençleri düğün ritüellerini daha basit bir şekilde düzenlemeye daha fazla teşvik etti" diyen İbrahim, "Her zaman deneyimlerden faydalanmayı ve bu deneyimlerden olumlu sonuçlar çıkarmayı teşvik ediyoruz. Zor koşullarla başa çıkmak ve evliliği tamamlamak için cesaret gerekir. Bu, Sudan toplumunun kavramlarını ve yaşam tarzını değiştirebilecek şeylerden biridir. İnsanları, koşullar iyi olsa bile daha pratik hale getirir. Diğer yandan evlenmek üzere olan gençler de var, onlar da savaş koşulları nedeniyle evlilikleri erteliyorlar çünkü detayları ve ritüelleri tamamlamak istiyorlar. Bu, yaygın bir zihniyettir ve kişisel özgürlük olarak kabul edilir, ancak ülkenin geçtiği şartlar, gösterişli düğün ritüellerine ihtiyaç duymaktan çok, hayatta bir arkadaşa ve birlikte yaşamaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor" dedi.
 


Bereket ve istikrar

Binlerce kişinin gösterişli ve pahalı düğünler yapmak için ortamın sakinleşmesini beklediği bir dönemde, işin kolaylığı nedeniyle çoğu genç, hatta savaştan önce hiç arzusu olmayanlar bile kolaylıkla evlendi.  

Bu bağlamda, dini nikah görevlisi Muhammed Tarık şöyle dedi:

Sudan'ın farklı bölgelerinde farklı yaş ve sosyal gruplardan yüzlerce genç basit maliyetlerle evliliklerini gerçekleştirdi. Bu, sembolik bir mehir ve davetlilere verilen iftar veya öğle yemeği ile gerçekleşti. Çoğu düğün, 2 bin doların altında maliyetle tamamlanırken, Hartum'da gerçekleştirilen düğünlerin çoğu 10 bin dolardan fazla maliyetle gerçekleşiyor.
 

Sudan'daki damadın kına ritüelinden.jpg
Sudan'daki damadın kına ritüelinden / Fotoğraf: Hasan Hamed-Independent Arabia

 

Tarık, şöyle devam etti:

İslam dininin, gençlerin evlenmelerini kolaylaştırmayı önerdiğini, çünkü evlilikte bereketin, psikolojik istikrarın ve gençlerin iffetinin korunmasının olduğunu biliyoruz. Umarız aileler, barış dönemlerinde bile aynı yaklaşımı sürdürürler.


Sudan dışında

Bu dönemde Sudan dışındaki düğünler, Sudan içindeki düğünlerden pek de farklı değil, ancak bazıları abartılı olarak gerçekleştiriliyor.

Güzellik uzmanı Mayada Abdun, şöyle konuştu:

Mısır'daki Sudan düğünleri şu anda aynı eski ritüellerle yapılıyor ve belki de fiyatlar Sudan'dakinden daha düşük olduğu için gelin ritüellerin en az yüzde 70'ini gerçekleştiriyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU