Okul zili, çalışan annelerin kabusuna son veriyor

Okula dönüş, uzun süre geç saatlere kadar ayakta kalmaktan yorulan evleri düzenliyor

Pek çok aile, oğullarının ve kızlarının okula dönmesinin sevincini yaşıyor / Görsel: Independent Arabia

Çocukların okul yükümlülüklerinden kurtulması ve sabahın erken saatlerine kadar uyanık kalması anlamına gelen yaz tatili döneminin ardından Suudi Arabistan'da eğitim- öğretimin yeniden başlamasının üzerinden günler geçti.

Çocukları evin düzeninden ve kurallarından özgürleştirme mücadelelerine son veren yeni eğitim öğretim yılı zilinin çalmasıyla birlikte pek çok anne rahata erişti.

Çalışan anneler ve ev hanımları için eğitim/okul, özellikle çalışan kadınların çocukların okul ödevlerine uymasının zorluğuna rağmen, disiplin ve sakinlik anlamına geliyor.

Çalışan anne işe giderken çocukları da evde durmak yerine, ki bu annelerin endişe duymasına neden oluyor, rehberler ve öğretmenlerin gözetiminde okula gidiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tatil kabusu

Independent Arabia'nın görüştüğü anneler, çocuklarının yaz tatilinde yaşadığı kaosun ardından, okula dönüşle birlikte hayatlarına rahatlık ve güvenin geri döndüğü konusunda hemfikir.

Ayrıca okula dönüşle birlikte annelerin, tatilde çocukları için endişelenmelerine yol açan düşüncelerinin (Çocuklar evde nasıl yalnız kalacak? Onlarla kim ilgilenecek?

Çocukları her gün sabahın erken saatlerine kadar uyanıkken anneleri nasıl uyuyacak?) sona ermesi anlamına geliyor.

Sağlık sektöründe çalışan bir kız çocuğu annesi olan Nida Abdulvahid, her zamanki düzenini özlediğini söyledi.

Zihni, yaz tatilini evde hizmetçiyle geçiren kızıyla meşgul olduğu için çalışma döneminde dinlenemedi.

Kızının okula ve kendi hayatının da olağan rutinine dönmesinin ardından artık içinin rahat olduğunu vurguladı.

Nida, "Kızımın dersleriyle meşgul olması onu daha sakin ve disiplinli kılıyor, bu da kalbime rahatlık ve güven veriyor" dedi.

Dört çocuk annesi öğretmen Hibe Muhammad ise, resmi mesai saatleri içinde ayakta kaldıktan sonra, çocuklarının tatilde geç saatlere kadar ayakta kalması ve bu yüzden kendisinin de uyuyamaması nedeniyle, işe gitmekte sıkıntı çekiyordu.

Özellikle çocuklarının yaşları 12 ila 22 arasında değiştiği için, kendi deyimiyle düzeni altüst olmuş. Hibe, "Tatilde çok sıkıntı çekiyorum çünkü çocuklarımın kuralları yok" diyor.

Dört çocuk annesi antrenör Hind el-Kahtani için yaz tatili tam bir kabus.

Okul tatillerinde çalışan anneler zor bir dönemden geçiyor ki bu benim için de en zor dönemlerden biri. Anneler iş yerinde çalışırken çocukların evde olması nedeniyle sistemler kayıyor.


Üç çocuk annesi olan satış çalışanı Rihab el-Cüheni de diğerlerinin görüşlerine katılıyor ve evde olağanüstü hal ilan ettiğini kabul ediyor.

Çocuklarının evde güvenliğini sağlamak için tıbbi ilaçların, keskin aletlerin ve diğer bazı şeylerin kaldırılması gibi çeşitli önlemler alıyor.

Ayrıca, çocuklara uygun yemeklerin hazırlanmasını ve onlara ulaştırılmasını da sağlamaya çalışıyor.
 

Çalışan anneler ve ev hanımları için eğitim- öğretim, özellikle kadın çalışanlar açısından okul ödevlerini yerine getirmenin zorluğuna rağmen “disiplin ve sakinlik” anlamına geliyor SPA.jpeg
Çalışan anneler ve ev hanımları için eğitim- öğretim, özellikle kadın çalışanlar açısından okul ödevlerini yerine getirmenin zorluğuna rağmen "disiplin ve sakinlik" anlamına geliyor / Fotoğraf: SPA

 

İki çocuk annesi olan kamu sektörü çalışanı Miad Abdullah, ebeveynlerin işleriyle meşgul olurken yaz tatili döneminde çocukları evde bırakmalarının, onların okulda eğitim ve öğretim personelinin gözetimi altında bulunmalarının aksine gerginlik ve kaygıyı artırdığını düşünüyor.

Abdullah "Aklım işteyken dağılıyor ve onlara dönene kadar endişeler ve şüpheler çemberinin içinde asılı kalıyorum" dedi.

Çalışan ve üç kız çocuğu annesi olan Selma Hayyat, okul sistemine dönüşten duyduğu mutluluğu ve yaz tatilinde yaşadığı psikolojik baskıdan kurtulduğunu ifade etti.

Uyku, uyanma ve diğer düzeninin değişmesi sonucu biriken ev işlerinin ikiye katlanması nedeniyle yaşam sisteminin tamamen değiştiğini anlattı.

Ayrıca iş yerindeyken, kız çocuklarının evdeki durumları hakkında endişelenmenin ve düşünmenin de zorluğuna değindi.

Eğitim sektöründe çalışan Rima Muhammad ise şöyle diyor:

Ben de yıllık iznimden keyif alsam da ergenlik çağındaki oğlum geç saatlere kadar ayakta kalmayı seviyor ve bu beni de yoruyor. Bu yüzden onu futbol kulübüne getirdim, o da yorgunluktan erken uyudu ve ben de tatile rağmen ev rutinini sürdürmeyi başardım.


Bu bağlamda uyku tıbbı uzmanı Dr. Ahmed Bahmam, daha önce Independent Arabia'ya verdiği röportajda Suudilerin ortalama uyku oranının en düşükler arasında olduğunu belirterek şöyle demişti:

Yakın zamanda 1000'den fazla ilkokul öğrencisi üzerinde bir araştırma yaptık ve Suudi Arabistan'da okul çağındaki çocukların yüzde 71'inden fazlasının geceleri yeterince uyumadığını, tahminen yedi saat uyuduklarını tespit ettik ve başka bir araştırmada bin 200'den fazla gencin yeterince uyumadığını gözlemledik.


Zamanı düzenlemek

Eğitimci Zafir el Şehri, okula dönüşle ilgili olarak Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Birçok aile, boş zamanlarının kendilerine olumsuz yansımasından korktukları için, bu kurumların sağladığı uzmanlığa güvenerek çocuklarının okula dönmesinden mutluluk duyuyor. Ayrıca okula geri dönmeyi kadın iş arkadaşları ile geçirecekleri güzel zamanlar için harika bir organizasyon olarak görüyorlar. Bunun yanında izin nedeniyle bir süre ara verdikten sonra çalışmalarını yürütmenin ve öğrencileriyle buluşmanın büyük mutluluğunu yaşıyorlar.


Şehri, çalışan annenin, bazen işinin, ailesini ve onların ihtiyaçlarını takip etme üzerindeki olumsuz etkisinden korkabileceğini belirtti.

Çalışan kadınların çoğu, yaptıkları işten veya ailelerinin ihmalinden etkilenmeden iki konuyu birleştirmenin yollarını arıyor.

Şehri, açıklamasında, "Suudi kadınların, vizyonun açıklanmasından bu yana artık geri planda kalmaktan çıkıp, büyük bir rol oynadıklarını ve liderlik pozisyonuna geldiklerini" vurguladı.

Şehri, çocukların tatillerindeki düzensizlikleri ve bunların nasıl ayarlanacağı konusunda şunları söyledi:

Bu neslin çocukları, onları olumlu ve olumsuz yönde etkileyen dijital ve teknik bir dünyada büyüdüler. Sosyal paylaşım sitelerinde olduğu gibi bunu kontrol etmek zor ki birçoğu ne yazık ki zamanının büyük bir kısmını onları takip ederek geçirmekte, hatta onlardan etkilenmekte. Bu, günümüzde önemli ve faydalı şeyler pahasına bir etkilenme olabilir. Bu nedenle ailelere çocuklarını kontrol ve takip etmeleri gerektiğini tavsiye eden, onları spor ve diğer aktivitelere yönlendiren, çocuklarına sürekli eşlik eden ve bu cihazların olumsuz yönlerinin, olumlu yönlerinden fazla olabileceğine inanarak elektronik cihazları izlemek için belirli zamanlar belirleyen birçok eğitimciyle karşılaşıyoruz.
 


Rakamlarla Suudi kadınlar

Suudi Genel İstatistik Kurumu'nun geçtiğimiz hafta "Suudi Kadınlar 2022" adıyla yayımladığı rapora göre, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde kadın işsizlik oranlarında önceki yıllara göre (2019, 2020, 2021) düşüş yaşanarak yüzde 15,4'e ulaşıldı.

Bu durum kadınların ekonomiye katılımının artması ve çeşitli alanlardaki istihdam oranlarının artmasıyla örtüşmekte.

Çalışan kadınların nüfusa oranı 2022'nin dördüncü çeyreğinde 2021'in dördüncü çeyreğine göre artarak yüzde 30,4'e ulaştı. 2021'de bu oran yüzde 27,6'ydı.

Kadınların işgücü piyasasına katılım oranı da yüzde 35,6 olan 2021 dördüncü çeyreğine göre yüzde 36'ya yükseldi.

Raporun sonuçları, 2021 yılında kadınlara verilen serbest meslek belgesi sayısının 961. 189'a ulaşmasıyla Suudi kadınların serbest meslek sahibi olma oranında da artış olduğunu gösterdi.

Bu, 2020 yılında düzenlenen belgelerle karşılaştırıldığında en yüksek serbest meslek katılım belgesi sayısı. Zira 2020 yılında bu rakam 105. 518'di.

2019'da serbest meslek belgelerinin sayısı 7 bin 997 idi. Bu, Suudi kadınların ev dışındaki sorumluluklarının arttığını ve aile istikrarı ile artan kariyer tutkusunu dengeleme konusundaki sorumluluk düzeyinin arttığını doğruluyor.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU