Hindistan'ın Ay görevinin maliyeti, Interstellar'ın bütçesinden daha az

Bazı konutlar Hindistan uzay ajansının Ay'a gitmek için harcadığından daha pahalıya mal oluyor

Chandrayaan-3 uzay aracının Ay'a inişi, 23 Ağustos 2023'te Hindistan'ın Ahmedabad kentindeki Gucerat Bilim Şehri'nin bir oditoryumunda canlı yayımlandı (Reuters)

Hindistan, Yıldızlararası'nın (Interstellar) yapım maliyetinden daha az para harcayarak Ay'a başarıyla iniş yaptı.

Hindistan uzay ajansı çarşamba günü, Ay'ın güney kutbuna yakın yüzeyine "yumuşak iniş" gerçekleştirdiğini açıkladı. Hindistan, Ay'ın bu bölgesine inen ilk, Ay'a başarılı görev düzenleyen 4. ülke oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ve bunu çok kısıtlı bir bütçeyle başardı. Reuters'e göre Chandrayaan-3 yaklaşık 6,15 milyar rupi, yani 75 milyon dolar maliyetle Ay'a gönderildi.

Bu çoğu gişe canavarı uzay filminin maliyetinden az. Yerçekimi (Gravity) 100 milyon dolara, Marslı (The Martian) 108 milyon dolara mal olmuştu ve bu göreve harcanan para, 165 milyon dolarlık bir bütçeyle çekilen Yıldızlararası'nın (Interstellar) maliyetinin de yarısından daha az.

Hatta bu görev, bazı konutlardan da daha ucuza mal oldu. Örneğin Birleşik Krallık'ın (BK) en pahalı evi 200 milyon sterline (yaklaşık 6,9 milyar TL), yani Ay'a yaklaşık üç buçuk görev maliyetine satıldı.

Bu bütçe, Hindistan'ın 2019'da Ay'a inmek için bir önceki girişimi olan ve iniş aracının düşmesiyle başarısızlıkla sonuçlanan Chandrayaan-2'ye ayırdığından bile daha az. Bu yaklaşık 8 milyar rupiye (yaklaşık 2,6 milyar TL) ya da son başarılı görevden yaklaşık yüzde 30 daha fazlasına mal oldu ancak mühendisler daha önceki seferden alınan derslerin birçoğundan son görevde yararlanıldığını açıkça belirtti.

Hindistan uzaya yönelik düşük maliyetli ama yine de başarılı görevlere ilişkin itibar kazanmaya çalışıyor. Bu gelişme, ülkenin özel uzay endüstrisine ve uydulara odaklanan işletmelere yatırımı teşvik ettiği bir dönemde yaşandı.

Tüm Hindistan görevinin fiyatı, SpaceX'in bir Falcon 9 fırlatması için talep ettiği bedele yakın. Şirketin internet sitesine göre bu tutar 67 milyon dolar.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU