Hollywood grevinin 113. gününde stüdyolardan sendikayı köşeye sıkıştırma hamlesi

Çevrimiçi izleme platformlarının gizli tutulan verileri de paylaşılacak

Amerika Yazarlar Birliği, yıllara yayılmış şekilde yüzde 6+5+5 zam talep etmişti (AFP)

Hollywood'da televizyon ve sinemaya iş üreten yazarların sürdürdüğü grevin 113. gününde stüdyolar alışılmışın dışında bir adım atarak, 11 Ağustos'ta sendikaya yaptıkları son teklifin detaylarını kamuoyuyla paylaştı.

Teklif açıklanmadan kısa bir süre önce Warner Bros. Discovery'nin yöneticisi David Zaslac ve Disney yöneticisi Robert A. Iger'ın da yer aldığı bazı üst düzey yöneticiler, televizyon ve sinemaya iş üreten 11 bin 500 yazarı temsil eden Amerika Yazarlar Birliği'nden (The Writers Guild of America) yetkililerle bir araya gelmişti.

Hollywood stüdyolarının son teklifi açıklayarak sendika yönetimini saf dışı bırakarak, birliğin üyelerine ulaşmayı hedeflediği düşünülüyor. Tekliflerinin iyi olduğunu düşünen stüdyolar bu yolla yazarların sendika yönetimi üzerinde baskı oluşturmasını amaçlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazarlar sendikasıysa teklifin kamuoyuna açıklanmasını "bizi birbirimize düşürmek için oynanan bir bahis" olarak tanımlarken, stüdyoların son teklifinin grevin sebebi olan "varoluşsal tehditlerden" yazarları korumayacağını ifade etti.

113 gündür grevde olan Hollywood'daki sinema ve televizyona iş üreten yazarları temsil eden birlik ve stüdyolar mayıstan bu yana ilk kez 11 Ağustos'ta bir araya gelerek müzakereler yürütmüştü. Bu durum sektör içinde anlaşmazlıkların çözüleceğine dair bir iyimserlik yaratmıştı.

Ancak teklifle ilgili detayların kamuoyuyla paylaşması görüşmelerin yeniden çıkmaza girdiği yorumlarına neden oldu. Zira stüdyolarla sendika arasındaki görüşmeler geleneksel olarak medya karartması altında yürütülüyor.

Görüşmelerde stüdyoları temsil eden Carol Lombardini, "Masaya, yazarların daha önce bildirdikleri endişelerini giderme önceliğiyle geldik. Grevi bitirme hedefine bağlıyız ve Amerika Yazarlar Birliği'nin de aynı yönde çalışacağı konusunda umutluyuz" diye konuştu.


Yazarlara ne teklif edildi?

On binlerce Hollywood aktörünün de katıldığı grev, Amerikan televizyon ve sinema sektörünü durma noktasına getirdi. 

Yazarlar ve aktörler, çevrimiçi platformların çalışma koşullarını kötüleştirdiğini ve ödeme seviyelerini düşürdüğünü savunuyor.

Stüdyoların son teklifindeyse ilk yıl için yüzde 5, ikinci yıl için yüzde 4, üçüncü yıl içinse yüzde 3 zam yer alıyor. 

Stüdyolar ayrıca yapay zekayla üretilmiş içeriğin kullanımının yasaklanmasını ve çevrimiçi platformların gizli tutulan izlenme rakamlarının paylaşılmasını öneriyor. 

Bu rakamların açıklanması, gelecekteki zam ve prim artışı görüşmelerinde stüdyoların kazançlarına oranlı müzakere yürütülmesi için bir ön adım olarak değerlendiriliyor.


Independent Türkçe, New York Times, Hollywood Reporter

DAHA FAZLA HABER OKU