Cezayir devlet radyosu: Fransa, Nijer'i vurmak için Cezayir hava sahasını kullanmak istedi

Paris yönetimi iddiayı yalanladı

Fransa'nın Nijer'de konuşlu 1500 askeri bulunuyor (Reuters)

Cezayir devlet radyosu, Fransa'nın Nijer'de bir askeri operasyon yürütmek için ülkenin hava sahasını kullanmak istediğini ancak bu talebin reddedildiğini duyurdu.

Haberde, Fransa yönetiminin geçen ay Nijer'de yönetime el koyan askeri cuntanın tutuklu Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u serbest bırakmaması durumunda başkent Niamey'i vurmayı planladığı iddia edildi.

Haberde Cezayir'den ret yanıtı alan Fransa'nın askeri uçaklarını hava sahasından geçirmek için Fas yönetimiyle iletişime geçtiği öne sürüldü.

Fransa Dışişleri Bakanlığı iddiayı yalanlarken, Batı Afrika ülkesine yönelik herhangi bir silahlı müdahale niyetinin bulunmadığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'a konuşan Fransa ordusundan bir kaynaksa, "Fransa ordusu Cezayir hava sahasında uçmak için talepte bulunulduğu iddialarını reddediyor" diye konuştu.

Fransa'dan gelen yalanlamaya karşın, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) pazartesi bir açıklama yapmış ve Bazum'un göreve dönmesi için yürütülen diplomatik çabaların başarısız olması durumuna karşı Nijer'e askeri müdahale tarihinin belirlendiğini duyurmuştu.

Benin, Senegal, Fildişi Sahili ve Nijerya gibi bölge ülkeleri ECOWAS'ın müdahale kararına destek çıkarak Nijer'e asker göndereceklerini belirtmişti.

Önceki haftalarda Cezayir Devlet Başkanı Abdülmecid Tebboune, ülkesinin komşularına karşı güç kullanmayacağını belirterek Nijer'e yönelik bir askeri müdahelenin tüm Sahel bölgesinde istikrarsızlığı artırabileceği uyarısında bulunmuştu.

Bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili Washington Post'a konuşan Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü Sahel Proje Müdürü Fahiraman Rodrigue Kone, bölge ülkelerinin peş peşe gelen darbeleri bir tehdit olarak gördüğünü söyledi.

Kone, "Nijer'deki darbe alışılmadık olsa da, bunun diğer Batı Afrika ülkeleri tarafından da paylaşılan bir sosyoekonomik bağlamda gerçekleştiğini unutmamalıyız. Bu ülkelerde de geniş kitleler yoksulluk içinde ve iyi yönetimden mahrum şekilde yaşıyor. Darbe riski her zaman var ve bu liderler bunun kendi ülkelerinde de yaşanmasından korkuyor" diye konuştu.

Bölgede geçen yıllarda askeri darbelerin yaşandığı Mali, Burkina Faso ve Gine'nin ECOWAS üyelikleri askıya alınmıştı. Bu ülkeler, bir müdahale durumunda Nijer'e askeri destek vereceklerini açıklamıştı.

Nijer'deki cunta yönetiminin lideri Abdurrahman Tchiani ise, geçen haftasonu ülkedeki sivil yönetimin üç yıl içinde yeniden tesis edileceğini duyurmuştu.


Independent Türkçe, RT, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU