Portekiz'den 'Golden Visa' adımı: Gayrimenkul yatırımları programdan kaldırılıyor

Yasanın en erken eylül ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor

Fotoğraf: AA

Golden Visa için Portekiz Parlamentosu önemli bir adım atarak gayrimenkul yatırımlarının program kapsamından kaldırma kararı aldı.

Golden Visa, AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı için yatırım yoluyla oturma izni ve vatandaşlık hakkına sahip olma programı olarak nitelendiriliyor.

İspanya, Yunanistan ve Malta ile birlikte program kapsamındaki dört ülkeden biri olan Portekiz, geçtiğimiz hafta parlamentoda gayrimenkul yatırımlarının programdan kaldırılmasını oy çokluğu ile kabul etti.

Ağustos ayının tatil dönemi olması sebebi ile yasanın en erken eylül ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Eylül ayında Cumhurbaşkanı’nın doğrudan onay vermesi halinde yasa Portekiz resmi gazetesinde yayınlandıktan sonraki gün yürürlüğe girecek.

Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, Golden Visa almak isteyenleri yakından ilgilendiren bu gelişmeyle ilgili, “Konut yasası, birçok kapsamlı değişiklik içerdiği için Cumhurbaşkanı doğrudan onay vermeden tekrar görüşülmesi için meclise geri gönderebilir veya Anayasa Mahkemesi’nden değerlendirme isteyebilir.  Yasanın yürürlüğe gireceği güne kadar yapılan tüm başvurular eksiksiz olarak işleme konulacak ve yenileme hakları da güvence altına alınacak. Bu nedenle Portekiz Golden Visa Yatırımı yapmak için hala vakit var. Hukuki ve finansal süreçlerin zaman alması nedeniyle Portekiz Golden Visa yatırımı yapmayı planlayan herkesin gecikmeden harekete geçmesini öneriyoruz” dedi.

150’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkanı

Program sadece AB ülkelerine değil, 150’den fazla ülkeye vizesiz seyahat imkanı tanıyor.

Gayrimenkul yatırımıyla Euro bazlı kira elde etme imkanının yanı sıra AB ülkelerinde ticaret ve çalışma hakkı elde edilebildiğini ifade eden Teuta Narazan, “Golden Visa’nın sunduğu haklardan yatırımcının eşi, 21 yaşına kadar veya okuyan çocukları ile bakmakla yükümlü oldukları ebeveynleri de faydalanabiliyor. Çocuklar ayrıca AB ülkelerinde diğer ülke vatandaşlarına göre daha ekonomik koşullarda eğitim alabiliyor. Portekiz’de yapılan yasa değişikliği kapsamında Golden Visa’ya aile üyelerinin eklenmesine ilişkin yasada herhangi bir değişiklik uygulanmayacak. Yeni yasanın yürürlüğe girmesinden sonra bile yeni aile üyeleri eklenebilecek. Vatandaşlığa erişim ve daimi oturma izni ile ilgili hiçbir değişiklik de söz konusu değil” diyor.

WhatsApp Image 2023-08-22 at 14.56.16.jpeg
Teuta Narazan. Fotoğraf: Independent Türkçe


Yeni yatırım koşulları

Nazaran, yeni yasa hayata geçtikten sonra Golden Visa programı kapsamında yatırımların hangi koşullarda yapılacağını da şöyle paylaşıyor:

Özel veya kamuya ait bilim ve teknoloji araştırma kuruluşlarına yapılan yatırımların bütçesi minimum 500 bin Euro olacak. Özel vakıflar veya kamu kültür dernekleri aracılığı ile ulusal kültürel mirasın geri kazanımı/bakımı veya sanatsal üretim desteği yapılan yatırımların minimum 250 bin Euro olması kararlaştırıldı. Vadesi en az beş yıl olan ve ticari şirketlere yatırım yapan Portekiz yatırım fonu veya risk sermayesi fonuna yapılan yatırımlarda minimum sınır 500 bin Euro. Yeni bir şirket kuruluşu veya mevcut Portekiz menşeli bir şirkete yapılan yatırım ile 3 yıl boyunca en az 5 yeni istihdam yaratılması için yapılan yatırımlar da yine minimum 500 bin Euro olmalı.

Avrupa kıtasının güneybatısında yer alan Portekiz'e, Türkiye'den de rağbet var. Ancak Portekiz'deki uygulama, Türkiye'dekiyle aynı değil. Taşınmaz satın alma, yatırım yapma ve istihdam yaratma koşulları Portekiz'de de var ama bu koşulları sağlayanlar hemen vatandaşlık alamıyor. 

Taşınmazı satın almak yetmiyor

2022 yılbaşına kadar Portekiz'de düşük nüfuslu bölgelerde 280 bin, merkezi yerlerde 350 bin euroluk taşınmaz satın alan, oturum kartına sahip olabiliyordu. Yılbaşından sonra yapılan düzenlemeyle bu rakam asgari 500 bin euroya çıktı. Ancak taşınmazı satın almak Portekiz vatandaşlığına hak kazanmak için yeterli değil. 

İlk olarak 2 yıllığına verilen oturum kartı, engelleyecek bir durum yoksa 2 yıl daha uzatılıyor. Yine engel yoksa, 1 yıl daha uzatılarak 5 yıllık süre dolduruluyor. 5 yılın sonunda oturum kartındaki süre kısıtlaması kaldırılıyor ve kalıcı oturum kartı veriliyor. Yatırımcı, dil şartını da sağladıysa vatandaşlık için başvuru yapabiliyor.

5 milyar 842 milyon euronun 162 milyonu Türklerden

2012 yılından 2021 yılına kadar, Portekiz vatandaşlığına geçiş için 5 milyar 842 milyon euroluk yatırım yapıldı.

Bu süreçte başvuru yapan 464 Türk ise, en az 162 milyon 400 bin euroluk taşınmaz satın aldı veya yatırım yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU