Suudi Arabistan Veliaht Prensi, inovasyon için yeni bir strateji başlattı

Yeni strateji, araştırmayı ekonomik açıdan yararlı yeniliklere dönüştürme olasılığını artırmaya odaklanıyor.

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) Mütevelli Heyeti Başkanı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, dün üniversitenin yeni stratejisini duyurdu. Yeni strateji, araştırma, geliştirme ve yenilik için ulusal önceliklere odaklanarak, araştırmayı ekonomik açıdan verimli yeniliklere dönüştürmenin yanı sıra Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunacak.

Veliaht Prens yeni stratejiye ilişkin yaptığı açıklamada, “KAUST, kuruluşundan bu yana araştırmaları, yenilikçiliği ve yetenekleri ile öne çıkarak, dünyanın önde gelen araştırma üniversitelerinden biri haline gelmiştir. Yeni strateji, Suudi Arabistan ve dünyanın daha iyi bir geleceğe sahip olmasına yönelik 2030 Vizyonu hedefleriyle uyumlu olarak, üniversitenin ulaştığı bilimsel ve akademik konumunu pekiştirmesi, bir bilgi feneri, bir ilham ve yenilik kaynağı haline gelmesi için yeni bir dönemi temsil ediyor”  ifadelerini kullandı.

Yeni strateji, araştırmayı ekonomik açıdan yararlı yeniliklere dönüştürme olasılığını artırmaya odaklanıyor. Bu hedefin, üç büyük girişimle gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bunlardan ilki, ülkenin ekonomik çeşitlendirme hedeflerini desteklemek amacıyla teknoloji geliştirme ve ticarileştirmeyi hızlandırmak için Ulusal Uygulamalı Araştırma Dönüşüm Enstitüsü’nün (NTI) başlatılması. İkincisi, üniversite bünyesindeki araştırma merkezlerinin ulusal önceliklerle uyumlu olacak şekilde yeniden yapılandırılması. Üçüncüsü ise, ekonomik çeşitliliği artıracak ve yüksek kaliteli teknik işlerin yaratılmasına katkıda bulunacak yüksek teknoloji konusunda uzmanlaşmış yerel ve uluslararası firmalara yatırım sağlamak için 200 milyon dolarlık (750 milyon riyal) Derin Teknik İnovasyon Fonu’nun (DTIF) kurulması.

Strateji aynı zamanda araştırmacılara, fakülte personeline ve öğrencilere kaliteli fırsatlar sağlamayı, yerel ve uluslararası ortaklıkları güçlendirerek sürdürülebilir bir küresel etki yaratmak için bilim ve araştırma uygulamalarını desteklemeyi amaçlıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU