İmamoğlu bugün siyasi yol haritasını mı belirleyecek?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Haliç Kongre Merkezi'nde yerel seçimler öncesi siyasi geleceği ve CHP'deki tartışmalar ile ilgili konuşması bekleniyor

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu / Fotoğraf: İBB

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bugün saat 12'de Haliç Kongre Merkezi'nde siyasi yol haritasını açıklayacağı bir basın toplantısı düzenleyecek. 

İmamoğlu'nun 31 Mart 2024 tarihinde yapılması beklenen yerel seçimlere yeniden adaylığını açıklayabileceği ancak bir yandan da CHP'de değişim çağrısını bir kez daha yineleyeceği öne sürülüyor. 

İstanbul'u belediye meclisinde çoğunluğu elde ederek kazanma hedefinden bahsetmesi beklenen İmamoğlu'nun, 2024'te İstanbul'u yeniden alması durumunda asıl amacının 2028'te cumhurbaşkanlığı adaylığına soyunmak olduğu kulislerde konuşuluyor.

Ancak bugünkü konuşmanın yerel seçimler ve CHP'de değişiklik üzerine yoğunlaşması bekleniyor. 

İmamoğlu'nun İstanbul'u yönetmeye bir kez daha talip olduğunu açıklarken detaylıca Türkiye vizyonuna dair mesajlar verebileceği de öngörülüyor.  

İBB Başkanı'nın Haliç Kongre Merkezi'ndeki yapacağı konuşmada yerel seçim yolunda genç bir kadro ihtiyacının altını çizebileceği de dillendiriliyor.

Bununla birlikte İmamoğlu'nun sadece CHP ve Kılıçdaroğlu'na değil, tüm muhalefet bileşenlerine yönelik mesajlarının bugünkü konuşmasında öne çıkabileceği düşünülüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi İmamoğlu, "Bu saatten sonra bu seçimi iktidar kazanamaz. Muhalefet kaybeder. Yani biz kaybederiz" demiş, 28 Mayıs'taki seçim yenilgisinin ardından ise CHP'de değişim çağrısı yapmıştı. 

İmamoğlu'nun partinin önde gelen isimleriyle düzenlediği çevrimiçi toplantının kamuoyuna sızdırılması ise CHP içinde tartışmaları beraberinde getirlmişti.

28 Mayıs seçimlerinin ardından değişim çağrısı yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu çağrısını 4 Temmuz'da  bir web sitesiyle somutlaştırmıştı.

iktidaricindegisim.org adlı sitede iktidarın politikaları eleştirilirken muhalefet için de "Etkin ve iktidar alternatifi olmayı başaramayan bir muhalefet yapısıyla karşı karşıyayız" ifadesi kullananan İmamoğlu'na göre toplum muhalefetten değişim bekliyor ve toplumsal kutuplaşmanın derinleşmesi riski ile karşı karşıya kalınmış durumda. 

Söz konusu sitede öne çıkan mesajlar arasında "Türkiye'nin muhalif partileri demokrasinin korunmasında yetersiz kaldılar, oysa siyasi partiler demokrasinin asli bekçileridir, Türkiye muhalefeti 2018'den beri çok önemli bir ittifak tecrübesi geliştirdi, ancak bu vizyon ve politikalarla girilen seçimlerde değişim fırsatı kaçırıldı" mesajı öne çıkmıştı.

İmamoğlu'nun değişim talebini duyurmak için kurduğu internet sitesine ulaşan yorumlarda son kertede iki görüşün öne çıktığını söylemek mümkün.

Bu görüşlerin İmamoğlu'nun İBB başkanlığı ve yerel seçimlere konsantre olması gerektiği veya CHP liderliğine talip olmasının elzem olduğu yönünde olduğu biliniyor. 

60 kişilik Parti Meclisi'nde muhalefetin sayısının 31'e ulaştığı CHP'de İmamoğlu'nun hala tarihi kesinleşmeyen kurultayda CHP liderliğine aday olması halinde pozisyonunu riske atabileceği, o yüzden açıklamalarının çerçevesini yerel seçim ölçeğinde belirleyeceği düşünülüyor.   

İmamoğlu'nun değişimcilerin genel başkan adayı olarak Özgür Özel'i açıktan destekleyebileceği de dile getirilen iddialar arasında.

İBB Başkanı'nın Haliç Konge Merkezi'nde yapacağı konuşmada CHP'de genel başkanlık değişiminin gerçekleşmemesi halinde yerel seçimlerin riske gireceğine işaret edebileceği de öngörülüyor.

Seçim yenilgisinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bir dizi görüşme gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İmamoğlu'na yakın isimlerden Gökhan Günaydın'ı grup başkanvekilliğine getirmesi partide pazarlık sürecinin başladığı şeklinde yorumlanmış, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Independent Türkçe'ye verdiği röportajda "Alınacak kararlar halk önünde değil, parti içinde görüşülmeli" mesajı vermişti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İmamoğlu'nun İBB adaylığını duyurmasının CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu memnun edeceği bununla birlikte Özgür Özel'in de bu açıklamadan memnuniyet duyacağı dillendiriliyor. 

Ekrem İmamoğlu, 2019'daki yerel seçimlerde İYİ Parti'nin direkt ve HDP seçmeninin ise dolaylı desteğini alarak sandığa gitmiş, İstanbul 25 yıl sonra düzenlenen iki seçimin ardından AK Parti'den CHP'ye geçmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU