AB, 'silahlanma programı' kapsamında Ukrayna'ya 224 bin top mermisi teslim etti

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, gönderilen mühimmatın değerinin 1,1 milyar euro olduğunu açıkladı

Donetsk yakınlarında top mermisiyle poz veren iki Ukraynalı asker / Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği (AB), bir milyon top mermisi tedarik etme planının parçası olarak Ukrayna'ya yaklaşık 224 bin top mermisi teslim etti.

27 ülkeden oluşan AB bu yılın başlarında, Ukrayna kuvvetlerinin yaşadığı mühimmat kıtlığı nedeniyle Kiev’e top mermisi tedarikini hızlandırma sözü verdi.

Üye ülkeler, 12 ay içinde Ukrayna'ya bir milyon top mermisi teslim etme çabasıyla, stokları artırmak ve ortak mermi siparişleri vermek için 2 milyar euroluk (2,18 milyar dolar) bir plan üzerinde anlaştılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Planın 9 Şubat'tan 31 Mayıs'a kadar sürecek olan ilk aşamasında, AB üyelerinin Ukrayna'ya mevcut cephaneliklerinden tedarik ettikleri füzelerin maliyetinin yaklaşık yarısını tazmin etmek için 1 milyar euro ayrıldı.

AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, “Üye ülkeler yaklaşık 224 bin top mermisi, uzun menzilli kundağı motorlu ve hassas güdümlü mühimmatın yanı sıra havan mühimmatı ve çeşitli türlerde 2 bin 300 füze teslim etti” dedi.

Stano, mühimmatın toplam değerinin 1,1 milyar euro olduğunu açıkladı. Dün (Cuma) açıklanan sayı, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından Mayıs sonunda açıklanan sayıdan yalnızca 220 binlik küçük bir artışı yansıtıyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre AB, üyelerine Ukrayna'ya sevkiyatlarını duyurmaları için 15 Temmuz'a kadar süre vermişti.

Bazı AB başkentleri şubat ayında Ukrayna’ya bir milyon top mermisi sağlama kararına karşı çıkmıştı.

Planın ikinci kısmı kapsamında Avrupa Savunma Ajansı (EDA), Avrupalı ​​155 mm obüs ve roket üreticileriyle ortak satın alma sözleşmeleri müzakere edecek.

Bu konuda AB’den, “EDA önümüzdeki haftalarda sanayicilerle sözleşmeler imzalamayı bekliyor” açıklaması yapıldı. Avrupa tedarik planı kapsamına girmesi için herhangi bir sözleşmenin Eylül ayı sonuna kadar imzalanması gerekiyor.

Toplamda AB, Şubat 2022'de Rus işgalinin başlamasından bu yana Ukrayna'ya her türden silah sağlamak için yaklaşık 20 milyar euro harcadı.

ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) göre ABD, 25 Temmuz itibarıyla Ukrayna'ya güvenlik yardımı için 43,7 milyar dolardan fazla bütçe ayırdı.

Beyaz Saray, Perşembe günü Ukrayna'ya daha fazla askeri destek sağlamak için ABD Kongresi'nden 13 milyar dolar daha istedi.

 

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU