New York Times: "Karadeniz, NATO için Ukrayna kadar önemli bir savaş alanı"

Bölgedeki gerilimin petrol fiyatlarını artırması bekleniyor

Rus ordusu Ukrayna'nın hedef aldığı Novorossiysk'de geçen ay Donanma Günü'nü kutlamıştı (AFP)

ABD merkezli New York Times gazetesi, 18. ayını geride bırakmaya hazırlanan Ukrayna savaşında "bugüne kadar gözden kaçan" Karadeniz'in tehlikeli bir gerilim merkezi haline dönüştüğünü yazdı.

Rusya'nın tahıl koridoru girişiminden çekilmesinin ardından bölgedeki gerilimin arttığına dikkat çekilen haberde, Rus güçlerinin Karadeniz kıyısındaki bölgeleri vurmaya başladığı, Ukrayna'nın ise Rus gemilerine yönelik peş peşe saldırılar düzenlediği hatırlatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen günlerde deniz drone'larıyla gerçekleşen saldırılarda Ukrayna güçleri kendi kıyılarından yüzlerce kilometre uzaktaki Rus limanlarını hedef almış ve Rusya'nın Karadeniz'deki 6 limanına yaklaşan gemiler için uyarı yayımlamıştı.

New York Times'ın haberinde Karadeniz'in kontrolü için verilen savaşın küresel enerji piyasaları ve gıda tedarik rotaları için önemli olduğu belirtilirken, NATO'nun da Rus güçleriyle doğrudan bir çatışmaya çekilmeden seyrüsefer özgürlüğünü sağlamaya çalıştığına dikkat çekildi.

Haberde, Putin'in uzun yıllardır bölgedeki Rusya etkisini artırmak için Karadeniz kıyılarında limanlar ve tatil kentleri inşa ettiği ve Rus donanmasının güney filosunun da Moskova'nın bölgedeki askeri gücünü yansıttığı belirtildi.

Karadeniz'de Rusya-NATO rekabeti

Kırım'ın 2014'teki ilhakından itibaren Karadeniz'de kontrolü sağlamanın Rusya için kesin bir savaş hedefi olduğu vurgulanan haberde bölgede Türkiye, Bulgaristan ve Romanya gibi üç NATO ülkesinin de bulunduğuna dikkat çekildi ve bölgenin NATO için Ukrayna kadar önemi olduğuna dikkat çekildi.

Rus güçleri savaşın başından bu yana Karadeniz kıyısındaki üç büyük Ukrayna limanını ele geçirmiş ve bu kıyılara deniz mayınları döşeyerek Ukrayna donanmasını bölgede etkisiz hale getirmişti.


New York Times, bölgedeki NATO ülkelerinin havada ve denizde keşif görevleri yürütse de çatışmanın içine çekilmemek adına daha dikkat hareket etmek zorunda kaldığını aktardı.

Türkiye'nin bölgedeki politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan EDAM (Ekonomi ve Dış Politikalar Araştırma Merkezi) Direktörü Sinan Ülgen, "Türkiye, Karadeniz'de herhangi bir NATO misyonuna çok olumsuz bakıyor. Bölgedeki NATO varlığının artmasının Rusya'yla çatışma riskini de artıracağı düşünülüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin NATO müttefiklerininden boğazlara savaş gemisi göndermemelerini istediğini hatırlatan Ülgen şunları söyledi:

Bu konunun altında yatan gerilim ABD ve Türkiye'nin Karadeniz'e nasıl baktığı ve konuyu NATO şemsiyesi altında nasıl ele alacaklarıyla ilgili. Ancak şimdiye kadar Türkiye, boğazları Rus savaş gemilerine kapadı ve ABD de Türkiye'yi köşeye sıkıştıracak bir hamle yapmadı.

Karadeniz'deki gerilimin ekonomik etkisi

Ukrayna savaşında Karadeniz'in yeni gerilim noktalarından biri haline gelmesi petrol fiyatlarının artacağı yönündekli endişeleri de yeniden gündeme taşıdı.

Küresel petrol ve petrol ürünü tedarikinin yüzde 3'ünden fazlasının Karadeniz üzerinden dünyaya açıldığı biliniyor.

Normal şartlarda Rusya günde 750 bin varil petrolü Karadeniz üzerinden geçirse de bu rakam 400 bin ila 575 bin varile kadar gerilemiş durumda. 

Ukraynalı yetkililer ise savaşı Rus limanlarına doğru genişleterek Moskova'nın ekonomik kayıplarını artırmak istiyor.

ABD yönetimi, Karadeniz'den çıkarılamayan Rus petrolünün ikame edilememesi durumunda petrol fiyatlarında varil başına 10 ila 15 dolarlık bir artış bekliyor.


Independent Türkçe, New York Times, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU