Meta, gizlice Abraham Lincoln'ın kişiliğinde bir yapay zeka geliştiriyor

ChatGPT tarzı araç, gelecek ay Instagram'da uygulamaya sunulabilecek 30 potansiyel "personadan" biri

Abraham Lincoln'ın kişiliğini model alan ChatGPT tarzı bir yapay zeka sohbet botunun Meta'da geliştirilme aşamasında olduğu bildirildi (AP)

Facebook'un sahibi Meta'nın, Abraham Lincoln'un kişiliğine sahip ChatGPT tarzı bir sohbet botu üzerinde çalıştığı aktarıldı.

Financial Times'ın salı günkü haberine göre yeni yapay zeka botu, teknoloji devinde geliştirilmekte olan ve her biri insan benzeri farklı bir personaya sahip bir dizi prototipin parçası.

Planlara dair bilgi sahibi olan kişilere dayandırılan habere göre yeni sohbet robotları, şirketin sosyal medya platformlarıyla yapay zeka etkileşimini artırma girişimlerinin bir parçasını teşkil ediyor.

Kaliforniya merkezli sosyal medya devi, eski ABD başkanına dayanan sohbet botunun ötesinde, seyahat seçeneklerine dair bir sörfçü gibi tavsiyelerde bulunan bir sohbet botunu da araştırıyor. Meta çalışanlarının "persona" diye adlandırdığı bu sohbet botlarının amacı, yeni bir arama fonksiyonu sağlamak ve öneriler sunmak olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haber, Meta yöneticilerinin, 5 Temmuz'da kullanıma açılmasını takip eden haftalarda kullanıcılarının yarısından fazlasını kaybeden yeni metin tabanlı uygulaması Threads'in insanları elde tutma oranını artırmaya odaklandığı sırada geldi.

Facebook'un ana şirketi, geçen hafta reklam gelirlerinde güçlü bir artış olduğunu bildirmiş ve üçüncü çeyrek gelirinin piyasa beklentilerinin üzerinde olacağını öngörmüştü.

Şirket, gelişmekte olan yapay zeka teknolojisinin heyecan yarattığı ama Meta'nın geçen sonbahardan bu yana yaklaşık 21 bin çalışanını işten çıkardığı kemer sıkma politikasının da damga vurduğu 2022'deki zorlu dönemin ardından toparlanıyor.

Meta, temmuz ayında Microsoft'un Azure bulut hizmeti aracılığıyla dağıtılacak ve Windows işletim sisteminde çalışacak olan açık kaynaklı yapay zeka modelinin Llama 2 adlı yeni sürümünü ticari kullanım için piyasaya sürmüştü.

Bloomberg News, temmuzda Apple'ın da OpenAI'ın ChatGPT'si ve Google'ın Bard'ına benzer yapay zeka teklifleri üzerinde çalıştığını bildirmişti. Haberde şirketin büyük dil modelleri oluşturmak için "Ajax" diye bilinen kendi sistemini kurduğu ve ayrıca bazı mühendislerin "Apple GPT" adını verdiği bir sohbet botunu test ettiğini ifade edilmişti.

Meta'nın "yapay zekayla sohbet" özelliğine dair haberler ilk olarak haziranda, uygulama araştırmacısı Alessandro Paluzzi'nin kullanıcılara soru sorma ve Instagram'da 30 kadar farklı yapay zeka sohbet botundan tavsiye alma seçeneği sunan yeni bir aracın ekran görüntülerini paylaşmasıyla ortaya çıkmıştı.

Meta'nın yeni yapay zeka sohbet robotlarını eylülde başlatmayı planladığı aktarılıyor.The Independent yorum için Instagram'la temasa geçti ama şirket genellikle piyasaya sürülmemiş ürünler hakkında açıklama yapmıyor.

Ajanslardan yararlanılmıştır.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU