Görev süresi dolan Lübnan Merkez Bankası Başkanı Selame’yi çok sayıda dava bekliyor

Selame, 30 yıl görev aldığı Merkez Bankası binasından çalışanların samimi vedası eşliğinde ayrıldı

Görev süresi sona eren Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame çalışanlar tarafından uğurlandı. Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame dün görevi yardımcısı Vesim Mansuri’ye devretti.

Selame, 30 yıl görev aldığı Merkez Bankası binasından çalışanların samimi vedası eşliğinde ayrıldı.

Ancak Selame’yi, yurt içi ve yurt dışında açılacak çok sayıda dava bekliyor.

Beyrut’ta Yargıç Charbel Ebu Samra, Salame’nin üçüncü sorgusunun, görev süresinin sona ermesinden ve kendisine bir tür dokunulmazlık sağlayan resmi görevinden ayrılmasından 48 saat sonrasında yapılmasına karar verdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Selame, 2 Ağustos Çarşamba günü, Beyrut’taki Temyiz Mahkemesi Başsavcısı Yargıç Raja Hamoush’un zimmete para geçirme, kara para aklama ve yasadışı zenginleştirme suçlamaları karşısında ifade vermek üzere Ebu Samra’nın huzuruna çıkacak.

Yargı ve siyaset çevreleri, özellikle Selame’nin geçtiğimiz aylarda kendisini koruyan dokunulmazlığını kaybetmesi ve tutuklanma olasılığıyla karşı karşıya kalması nedeniyle çarşamba günü yapılacak oturumunun sonucunu merakla bekliyor.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Lübnan’dan talep ettiği reformların uygulanmasının önünü açacak koşullar ve eylem planını yürütmesi gereken Merkez Bankası Başkanlığı görevini geçici olarak Selame’nin yardımcısı Mansuri devraldı.

IMF tarafından talep edilen reformlar arasında Merkez Bankası’nın hükümete borç vermesine katı kısıtlamalar getirilmesi, Merkez Bankası tarafından yönetilen bankacılık platformunun aşamalı olarak kaldırılması, kademeli olarak döviz kurunun serbestleştirilmesi ve birleştirilmesi bulunuyor.

Mansuri dün yaptığı açıklamada para politikasında değişiklik yapılması gerektiğini dile getirdi.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Mansuri’nin taleplerine destek verdi. Bu taleplerin hükümetin meclise gönderdiği reform projeleriyle, özellikle de hükümetin döviz cinsinden borçlanmasına ilişkin tutumuyla örtüştüğüne dikkat çekti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU