Nijer'e askeri müdahale tehdidi, komşuları harekete geçirdi: "Savaş ilanı sayarız"

Burkina Faso ve Mali'den Batı Afrika ülkelerine tehdit

Pazar günü Fransa Büyükelçiliği çevresinde toplanan darbe destekçileri güvenlik güçleri tarafından dağıtıldı (AFP)

Batı Afrika ülkesi Nijer'de gerçekleşen darbenin ardından bölgede yaşanan tansiyon cunta tarafından yönetilen Burkina Faso ve Mali'den gelen açıklamayla yükseldi.

Ortak bir açıklama yayımlayan Burkina Faso ve Mali yönetimleri, Nijer'e herhangi bir askeri müdahalede bulunulması durumunda bunu kendilerine yönelik bir "savaş ilanı" olarak değerlendireceklerini belirtti.

Açıklamada, "Nijer'e askeri müdahalenin korkunç sonuçları tüm bölgeyi istikrarsızlaştırabilir" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burkina Faso ve Mali'deki cunta yönetimlerinden gelen açıklama Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nu (ECOWAS) hedef alıyor.

Batı Afrika ülkelerinin oluşturduğu ECOWAS, pazar günü bir açıklama yayımlayarak Nijer'deki cunta yönetimine bir hafta süre vermiş ve seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Bazum görevine iade edilmezse askeri müdahalede bulunulacağı tehdidini savurmuştu.

Blok ayrıca, Nijer'e ve cunta liderlerine karşı ekonomik yaptırım uygulama kararı almış ve üye ülkelerle Nijer arasındaki tüm ticari ilişkileri dondurmuştu.

Benin, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo ve Yeşil Burun Adaları, ECOWAS'a üye olan ülkeler.

Mali ve Burkina Faso'da 2021 ve 2022'de Rus paralı asker grubu Wagner'in desteğiyle askeri darbeler yaşanmış ve bu darbeler sonucunda her iki ülkenin de ECOWAS üyeliği askıya alınmıştı. Benzer şekilde 2021'de gerçekleşen darbenin ardından Gine de blok dışında kalmıştı. 


Cunta liderleri Fransa'yı suçluyor

Rusya'yla Batı ülkeleri arasında bir güç mücadelesine sahne olan Nijer'de cunta yönetimi, Fransa'yı ülkeye yönelik askeri müdahale tertiplemekle suçladı.

Cunta yönetimi Fransa'nın Nijer'e askeri müdahale için yollar aradığını söylerken, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ise iddiaları yalanladı.

Colonna, Nijer'de seçimle göreve gelen Bazum'un halen göreve dönme ihtimali bulunduğunu ve bunun gerekli olduğunu söyledi.

Geçen yıllarda Mali ve Burkina Faso'da gerçekleşen Wagner destekli darbelerin ardından Fransa bu ülkelerdeki kuvvetleri Nijer'e kaydırmak zorunda kalmıştı.

1500 Fransız, 1100 Amerikan askerine ev sahipliği yapan Nijer, darbe öncesinde Batı'nın bölgedeki en güçlü müttefiki olarak görülüyordu.


Independent Türkçe, AFP, Guardian 

DAHA FAZLA HABER OKU