Financial Times: Ukrayna, Rus güçlerini Kuzey Kore füzeleriyle vuruyor

Gazeteye konuşan Ukrayna askerleri füzelerin "dost bir ülke" tarafından ele geçirildiğini söyledi

Sovyetler Birliği üretimi olan Grad füze rampaları 1960'lı yıllarda geliştirilmişti (AFP)

Ukrayna güçlerinin cephe hattındaki Rus mevzilerine Kuzey Kore yapımı füzelerle saldırdığı iddia edildi.

Financial Times'ta yer alan habere göre, Kiev'e bağlı güçler Rusya'nın kontrolündeki Bahmut'a düzenlediği saldırılarda Kuzey Kore üretimi füzeler kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde füzelerin Sovyet döneminden kalma Grad füze rampalarıyla fırlatıldığı ve Financial Times muhabirinin füzelerin üzerindeki işaretleri inceleme fırsatı bulduğu belirtildi.

Üzerindeki işaretlerin, füzelerin 1980'ler ve 90'larda Kuzey Kore'de üretildiğini gösterdiği bildirildi.

Gazeteye konuşan Ukraynalılar füzelerin "çok güvenilmez" olduğunu ve bazen "çılgınca şeyler" yapabildiğini ancak mühimmat eksikliği nedeniyle ellerindeki her füzeyi kullandıklarını söyledi.

Ukrayna askerleri füzelerin "dost bir ülke" tarafından bir gemiden ele geçirildiğini ve Ukrayna'ya teslim edildiğini öne sürdü.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nda danışman olarak görev yapan Yuri Sak ise füzelerin Rus mevzilerinden ele geçirilmiş olabileceğini söyledi.


Ukrayna istihbarat şefi: Yakında Kırım'a gireceğiz

Ukrayna askeri istihbarat servisinin başındaki Kirilo Budanov, kendi ülkesinin medyasına verdiği röportajda ordularının yakında Kırım'a gireceğini öne sürdü.

Budanov konuyla ilgili belirli bir tarih aralığı ve ek detay vermedi.

Geçen haftalarda Kırım'ı Rusya'ya bağlayan Kerç Köprüsü Ukrayna ordusu tarafından vurulmuş ve Kiev'in Kırım yarımadasının lojistik bağlantısını kesmek istediği yönünde haberler Batı medyasında kendine yer bulmuştu.

2014'te Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'ın Kiev için önemli savaş hedeflerinden biri olduğu biliniyor. Ancak Ukrayna'nın karşı taarruz harekatında sınırlı kazanımlar elde ettiği bir dönemde Budanov'dan gelen açıklamalar "iyimser" olarak değerlendirilebilir.

Budanov son olarak Eylül 2022'de yaptığı açıklamada da, Ukrayna'nın 2023 baharında Kırım'a döneceğini iddia etmişti.

 

Independent Türkçe, Financial Times, RT, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU