Trump hapse düşse de adaylıktan vazgeçmeyeceğini açıkladı

Anayasada Trump'ın hapisteyken başkanlığa aday olmasını engelleyen hiçbir şey yok

(AFP)

Donald Trump cuma günü yaptığı açıklamada, kendisine isnat edilen suçlardan herhangi birinden hüküm giymesi halinde 2024'te başkanlığa hapishaneden aday olacağını söyledi.

Eski başkan ve halihazırda Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen aday adayı bu yorumu, muhafazakar sunucu John Fredericks'e radyoda verdiği röportajda yaptı. Röportaj sırasında Trump, Mar-a-Lago malikanesindeki çalışanlara güvenlik kayıtlarını ortadan kaldırma talimatı verdiği iddiasıyla federal savcıların kendisine yönelttiği yeni suçlamaları reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump "Bunlar güvenlik kamerası kasetleriydi. Onları kendilerine teslim ettik. ... Ne söylediklerinden bile emin değilim" diye üsteledi.

ABD Özel Yetkili Savcısı Jack Smith perşembe günü üç yeni iddianame hazırladı. Bu da eski başkana yöneltilen suçlama sayısını 40'a çıkarıyor. Özel yetkili savcı, Mar-a-Lago çalışanlarından Carlos De Oliveira'yı da Trump'ın belgeleri gizlemesine yardım ederek adaleti engellemek için komplo kurmakla suçladı.

Bildirilenlere göre 56 yaşındaki De Oliveira kulüpteki bir başka çalışana, Adalet Bakanlığı tarafından mahkeme celbi gönderildikten sonra "patronun" kendisinden güvenlik videolarını yok etmesini istediğini söylemiş.

Bakım görevlisi, gönüllü sorgusu sırasında FBI ajanlarına Mar-a-Lago'da gizli belge kutularının yerini değiştirmediğini söyleyerek FBI'a yalan söylemekle de suçlandı.

Trump, "Dün iki iyi çalışanın, iyi insanların peşine düştüler" dedi.

İnsanların gözünü korkutmaya çalışıyorlar ki o insanlar çıkıp hakkımda yalanlar uydursun. Çünkü yanlış hiçbir şey yapmadım.

Fredericks daha sonra Trump'a suçlamaların sabit görülmesi halinde, mahkumiyet kararının başkanlık kampanyasını sekteye uğratıp uğratmayacağını sordu.

Fredericks "Size şunu sormak istiyorum. Bu iş daha ileri giderse şöyle olacak, değil mi? Bu iddianameleri alacaksınız, sonunda DC'de jüri karşısına çıkacaksınız, mahkum olacak ve ceza alacaksınız. Ceza alırsanız, bu başkanlık kampanyanızı durdurur mu?" diye sordu.

Trump ise ona, hapisteyken bile başkanlık yarışını sürdüreceği güvencesini verdi.

Trump "Hayır, hem de hiç. Anayasada bunun yapılabileceğini söyleyen hiçbir şey yok, hem de hiç yok. Ve radikal solcu deliler bile hayır, bu durdurmaz diyor" dedi.

Ve Trump haklı; aday olamayacağını söyleyen hiçbir şey yok.

Seton Hall'dan hukuk profesörü Eugene Mazo, Trump'ın aklını kaçırabileceğini ama yine de yasal olarak başkanlığa aday olabileceğini Politico'ya söyledi.

Mazo "Trump'ın aday olmasını engelleyen hiçbir şey yok. Federal bir mahkumiyet bile bunu engellemez. … Akıl hastası olması bile engellemez" dedi.

Yüksek Mahkeme, federal makamlara aday olabilmeniz için gereken şartların yalnızca Anayasada belirtilenler olduğunu söylüyor.

Trump bunu anladığını ve turuncu tulumu giyse bile adaylık mücadelesine devam edeceğini açıkça belirtti.

Trump, "Ve [mahkumiyet] de beni durdurmazdı" dedi.

Bu insanlar hasta. Yaptıkları şey kesinlikle korkunç.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU