Brezilya, UCM'ye staj başvurusu yapan Rus casus Çerkasov'u ABD'ye iade etmedi

Rusya'nın talebi de askıya alındı

Çerkasov, UCM'nin yanı sıra Birleşmiş Milletler'e de iş başvurusu yapmıştı (ABD Adalet Bakanlığı)

Brezilya, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) staja başlamak üzereyken yakalanan Rus casus Sergey Çerkasov'un ABD'ye iadesini onaylamadı.

Brezilya Adalet Bakanlığı'ndan perşembe günü yapılan açıklamada, 37 yaşındaki Çerkasov'un ABD'ye iadesinin reddedildiği belirtildi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Brezilyalı yetkililerin karara ilişkin detayları paylaşmadığını, ABD Adalet Bakanlığı'nın da yorum talebini reddettiğini yazdı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya Adalet Bakanı Flavio Dino ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Çerkasov'un bir süre daha başkent Brazilya'da hapiste tutulacağını belirtti.

Çerkasov, sahte kimlikle kendisini Brezilya doğumlu Viktor Muller Ferreira şeklinde tanıtıp, geçen yıl nisanda Lahey'deki UCM'de stajyerlik başvurusu yapmış fakat kabul edilmemişti. Çerkasov'un başvurusu, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediği iddialarına dair UCM'nin soruşturma başlatmasının ardından gelmişti. 

Hollanda istihbaratı, Çerkasov'un sahte kimlikle Rus askeri istihbaratı GRU adına UCM'ye sızmaya çalıştığını tespit edince kendisini yakalayıp Brezilya'ya sınır dışı etmişti. Burada da mahkeme, Çerkasov'a geçen yıl haziranda 15 sene hapis cezası vermişti.

Öte yandan pazartesi günü mahkeme, Çerkasov'un hapis cezasını 5 yıla indirmişti.  

Çerkasov'un avukatlarından Paulo Ferreira, WSJ'ye müvekkilinin belgede sahtecilik yaptığını kabul ederken, Rus ajanı olmadığını savunduğunu söyledi.

ABD'de yüksek lisans yaptı

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Çerkasov'un sahte kimlikle prestijli John Hopkins Üniversitesi'nde uluslararası ilişkilerde yüksek lisans yapmak için 2018'de kabul aldığını yazmıştı.

Haberde, Çerkasov'un başkent Washington'da iki yıl geçirdiği ve ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden üst düzey yetkililerin, Ukrayna savaşı öncesinde Rusya'nın yaptığı hazırlıklara nasıl tepki verdiğine ilişkin bir rapor hazırlayıp Kremlin'e gönderdiği de öne sürülmüştü. 
 


Rusya da peşinde

Washington yönetimi, Kaliningrad doğumlu Çerkasov'un iadesi için nisanda başvuru yapmıştı. Kremlin ise uyuşturucu kaçakçılığı suçundan arandığı gerekçesiyle Çerkasov'un iadesi için geçen yıl temmuzda başvuru yapmıştı.

Brezilya Adalet Bakanlığı, Rusya'nın başvurusunun da şimdilik askıya alındığını bildirdi.

WSJ, Brezilya'nın kararının, Rusya'da tutuklanan muhabirleri Evan Gerşkoviç'in takası için Washington - Kremlin arasında yürütülen süreci olumsuz etkileyebileceğini de yazdı. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 7 Temmuz'daki açıklamasında Gerşkoviç'in takası için Kremlin'le görüştüklerini doğrulamış fakat net bir yol haritası oluşturulamadığını söylemişti.

Gazete, Çerkasov'un takasta yer alabilecek olası kişiler arasında göründüğünü aktardı. Washington'dan bununla ilgili bir doğrulama gelmedi.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU