İsrail'in Almanya Büyükelçisi, Berlin'deki kafeden kovuldu

İsrailli kafe sahibi Avi Berg, Tel Aviv'in baskıcı politikalarını eleştirerek Ron Prosor'u dükkanından çıkardı

64 yaşındaki Prosor, 2007–2011'de İsrail'in Birleşik Krallık Büyükelçisi olarak da görev yapmıştı (AFP)

Almanya'da İsrailli bir kafe sahibi, ülkesinin Berlin Büyükelçisi'ni dükkandan kovdu. 

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Café Dodo'nun sahibi Avi Berg, İsrail'in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor'u pazar günü dükkanına almadığını söyledi.

Berg, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Tel Aviv yönetiminin Almanya'da İsrail hükümetini eleştiren herkesi Yahudi düşmanı diye fişleyip "cadı avı yürüttüğünü" savunarak, Prosor'u kafeye almadığnı belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Berg, İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'e Uluslararası Holokost Anma Birliği'nin (IHRA) Yahudi düşmanlığı tanımına karşı çıktığını, bunun Almanya'da ifade özgürlüğünü kısıtladığını düşündüğünü de söyledi.

Yasal bir bağlayıcılığı bulunmayan IHRA'nın tanımı 2017'da Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmişti. 

Türkiye'nin de gözlemci üyesi olduğu IHRA'nın tanımında İsrail devletinin "Yahudi topluluğu" diye nitelenmesi, ırkçılıkla suçlanmadan Tel Aviv yönetiminin eleştirilmesini imkansız hale getirdiği gerekçesiyle Filistinli kuruluşlardan da tepki toplamıştı. 

Öte yandan kafe sahibi, olayın İsrail'i ayağa kaldıran yargı reformu protestolarıyla bir ilgisi olmadığını da söyledi.
 

...

Avi Berg paylaştı: 23 Temmuz 2023 Pazar


Yaklaşık bir saat önce, Café Dodo'ya gelen İsrail'in Almanya Büyükelçisi’ne, İsrail devletini temsil ettiği ve İsrail'e yönelik her türlü eleştirinin Yahudi düşmanlığı olduğunu iddia eden geçersiz ve manipülatif bir politika uyguladığı için - bu ben ve meslektaşlarımın Yahudi düşmanı olduğunu da öne süren bir politika - kafemde oturamayacağını söyleme şerefine nail oldum. Kendisinden ve beraberindeki Alman korumalarından mekânı terk etmelerini istedim. Onlar da hemen gittiler.

İsrail'in Almanya Büyükelçiliği'nden kimliğini paylaşmayan bir yetkili, Haaretz'e Prosor'un kafenin sahibinin bu düşüncelerinden haberdar olmadan işletmeye gittiğini savundu. 

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post'un aktardığına göre, Berlin'de çoğu Tel Aviv yönetiminin politikalarını desteklemeyen yaklaşık 10 bin İsrailli yaşıyor.


Independent Türkçe, Haaretz, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU