Tunuslular Cumhurbaşkanı Said'in iki yıl önce aldığı kararları protesto için sokaklara döküldü

Göstericiler tutukluların serbest bırakılmasını istedi

Tunuslu göstericiler tutukluların serbest bırakılma çağrısı yaptı / Fotoğraf: AFP

Tunuslu yüzlerce kişi dün Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'de yetkilerini üstüne aldığı kararları protesto etmek amacıyla başkentte gösteri yaparak, geçtiğimiz Şubat ayından bu yana tutuklu bulunan 20'i aşkın muhalifin serbest bırakılmasını talep etti.

Yüzlerce kişi Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin çağrısıyla başkent Tunus'un merkezinde düzenlenen gösteride, "Kahrolsun darbe", "Tüm tutsaklara özgürlük" dövizleri taşıdı.

 

Tunus

Cumhurbaşkanı Said'e karşı düzenlenen gösterideki Ulusal Kurtuluş Cephesi destekçileri / Fotoğraf: Reuters

 

Devlet güvenliğine karşı komplo

Önceki gün 50, dün ise 45 dereceyi gösteren hava sıcaklığına rağmen göstericiler, "Özgürlük, talimatları yerine getirin" sloganları atarak öfkelerini haykırdı.

Tunus muhalefeti, iki yıl önce, parlamentoyu askıya alıp başbakanı görevden alan Kays Said'in olağan üstü kararlarını ‘25 Temmuz 2021 darbesi' olarak tanımlayarak, baskıcı politika ve otoriter eğilim olarak sınıflandırdığı şeyi protesto etmek için düzenli olarak gösteriler düzenledi.

Bu durum geçtiğimiz Şubat ayında başlayan ve aralarında Nahda Partisi lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid Gannuşi'nin de bulunduğu önde gelen siyasi liderleri hedef alan tutuklama dalgasından sonra da durmadı.
Tutuklananların çoğu "devletin iç ve dış güvenliğine karşı komplo kurmak" suçundan yargılandı ve Tunus cumhurbaşkanı onları "terörist" olarak nitelendirdi.

Derin kriz

Başlangıçta birçok Tunuslunun desteğini alan Said'in hareketinin yol açtığı siyasi kriz, özgürlüklerin gerilemesine üzülen Tunuslu ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarını endişelendirdi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından önceki gün yayınlanan raporda, "Cumhurbaşkanlığı'nın iktidar tekelinden bu yana, yetkililer onlarca siyasi muhalifi ve rejim eleştirmenini hapse atarak, yargının bağımsızlığını ihlal ederek ve insan hakları alanındaki kurumsal güvenceleri iptal ederek baskı yolunu sürdürdü" ifadeleri kullanıldı.

Tutuklanan şahıslara yöneltilen suçlamaları hayali bulan örgüt, Said'in Tunusluları 2011'deki demokratik devrim sırasında büyük mücadelelerle elde ettikleri temel haklardan mahrum bırakarak, baskı ve cezasızlık ortamını körüklediğini aktardı.

Çok sayıda savcı ve gazetecinin de yargılandığı Tunus derin bir mali kriz yaşıyor ve dış yardım alıyor.

 

Independent Arabia

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU