El Pais: Yunanistan'da batan göçmen teknesini Hafter'in adamları kontrol ediyordu

Libya'daki insan kaçakçılığı gruplarının Hafter ailesi tarafından korunduğu iddia edildi

750 kişiyi taşıyan Adriana'dan sadece 104 göçmen kurtulabilmişti (Reuters)

9 Haziran'da Libya'nın Tobruk limanından hareket ettikten sonra 14 Haziran'da Yunanistan açıklarında içindeki 750 göçmenle birlikte batan göçmen teknesiyle kaçakçılık yapan grupların Libya'nın doğusunu kontrol eden Halife Hafter'le bağlantılı olduğu öne sürüldü.

İspanya merkezli El Pais gazetesi, Lighthouse Reports, Reporters United, Monitor, SIRAJ ve Der Spiegel'le ortak yürütülen araştırma sonucunda suç örgütlerinin Hafter'le bağlantılarına ilişkin güçlü kanıtlar elde edildiğini yazdı.

Gazete bazı Avrupa ülkelerinin düzensiz göçü durdurmak için Hafter'le müzakere yürüttüğünü hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde Yunanistan açıklarında batan Adriana isimli teknenin göçmenleri taşıyan tek tekne olmadığı ve Libya'nın doğusunda insan kaçakçılığı faaliyeti yürüten grupların Hafter ailesi tarafında korunduğu belirtildi.

Adriana'dan kurtulan bir göçmen, alt düzey bir insan kaçakçısı ve konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynak Muhammed Saad el-Kaşhi isimli kişinin teknenin Libya sularında seyretmesi için lisans veren kişi olduğunu söyledi.

Konuyu araştıran El Pais, el-Kaşhi'nin balıkadamlar olarak bilinen bir özel donanma biriminde görev yaptığını ve bu birimin doğrudan Halife Hafter'den talimat aldığını ortaya çıkardı. Konuyla ilgili gazeteye bilgi veren bir tanık, tüm göçmen teknelerinin Halife Hafter'in oğlu Saddam Hafter'in gözetimi altında hareket ettiğini söyledi.

Kaynak, "Hiçbir gemi Libya sahilleri ve limanlarına balık adamların onayı olmadan ulaşamaz ya da burdan ayrılamaz. Ya Saddam'ın kendisi operasyonu yürütür ya da bunun için birini yetkilendirir" diye konuştu.


"Hafter'in bilgisi olmadan yapılamaz"

Adriana'dan kurtulan 5 göçmen ise gemiye bindikleri Tobruk'a ulaşmak için Suriye'den Libya'ya yaptıkları yolculuğun ne kadar kolay olduğunu vurguladı. 

Göçmenler Bingazi'de bazı subayların kendilerine yardım ederek gemiye binmelerini sağladığını söyledi.

Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu RUSI'den araştırmacı Celal Harşaoui konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Yunanistan'da batan gemi Mısır'dan yola çıktı, Libya karasularını aşarak Tobruk'a ulaştı ve buradan yeniden yelken açtı. Bu tip şeyler sadece Hafter'in kontrol ettiği Libya donanmasının izin vermesi durumunda mümkün olabilir. Doğudaki tüm silahlı aktörler bir şekilde Hafter'e hesap veriyor. Çünkü bölgeye gücünü yansıtma kabiliyetine sahip. Hafter'in neler olduğunu bilmiyorum deme şansı yok. Dahil olmadığını söyleyemez.

Madrid Üniversitesi'nde silahlı çatışmalar üzerine çalışmalar yürüten araştırmacı Pablo Sapag ise Libya'daki çatışmaların durulduğu bir süreçte olduğumuzu hatırlatarak, "Büyük askeri istikrarsızlığın olduğu 2012-2018'de güvenlik gerekçesiyle insanları kaçırmak çok daha zordu. Fakat 2021 ve 2022'den itibaren, kaçakçılık kurbanlarının sayısında keskin bir artış oldu" diye konuştu.


Independent Türkçe, El Pais, AP

DAHA FAZLA HABER OKU