Milyarder Leon Black, Jeffrey Epstein soruşturmasından 62,5 milyon dolarla sıyrıldı

Wall Street'te özel sermaye yöneticisi olan Black'in Epstein'le onlarca yıllık bağı vardı

9 Temmuz 2019 tarihli bu fotoğrafta, Jeffrey Epstein'in ABD Virjin Adaları'nda yer alan Little Saint James Adası'ndaki mülkü görülüyor (AP)

Özel sermaye milyarderi Leon Black ocakta, ABD Virjin Adaları'nın (USVI) Jeffrey Epstein'in seks ticareti çetesine yönelik soruşturmasıyla ilgili olası iddialardan kurtulmak için bölge yönetimine 62,5 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

The New York Times'ın kamu kayıtlarını görmeyi talep ederek eriştiği uzlaşma, anlaşmanın eski Wall Street yöneticisinin "kabahat işlediğinin kanıtı" olarak yorumlanmamasını hükmediyor.

Gazeteye konuşan Black'in sözcüsü, "Black, yasal finansal danışmanlık hizmetleri için Jeffrey Epstein'le tema geçmiş ve ona ödemeler yapmıştı ve halihazırda bilinen bütün bu şeylerden dolayı bundan büyük pişmanlık duyuyor" dedi.

Black, diğer büyük ABD bankalarının uzlaşmalarıyla uyumlu bir şekilde USVI'ın, bu ödemelerin istenmeyen sonuçlarından kaynaklanan potansiyel iddialarını çözüme kavuşturdu. USVI uzlaşmasında Black'in herhangi bir usulsüzlükten haberdar olduğuna veya bu usulsüzlüklere dahil olduğuna dair bir ima yok.

Black, 2019'da hapiste kendisini öldüren Epstein'i onlarca yıldır tanıyordu ve ikili hem birlikte sosyalleşiyordu hem de derin mali bağları vardı.

Milyarderin, finansal planlama için Epstein'e 158 milyon dolar ödediği bildirilmişti. Black'in temsilcileri daha önce ikilinin, "ücret anlaşmazlığı" nedeniyle 2018'de iş ilişkilerine son verdiğini söylemişti.

2021'de Black, kurucu ortağı olduğu özel sermaye şirketi Apollo Global Management'tan ayrılmıştı. İstifasının ardından şirket, Black'in Epstein'le bağlarını araştırması için hukuk firması Dechert'ı tutmuştu. Dechert, Black'i kabahatlerden aklasa da Epstein'e yaptığı ödemelerin diğer profesyonel danışmanlara yaptığı ödemelerdeki "miktarların çok üstüne çıktığını" kaydetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Black'le varılan uzlaşma, Epstein'in seks ticareti çetesine yönelik ABD Virjin Adaları'nın yürüttüğü geniş çaplı soruşturmanın parçası. Çok sayıda kız çocuğu ve genç kadın, gözden düşmüş finansçının bölgedeki özel mülkü olan adada cinsel istismara uğramıştı.

Kasımda Epstein'in malvarlığından, bir davada uzlaşma sağlamak üzere ABD Virjin Adaları hükümetine 105 milyon dolar ödenmesi kabul edilmişti.

Aralıkta bölge yönetimi, Epstein'le uzun geçmişi nedeniyle JPMorgan'a dava açmış ve Wall Street firmasını, finansçının kız çocuklarını ve kadınları geniş ölçekte istismar etmesine olanak tanıyan "düğmeye basmakla" ve banka tarafından, çocukları istismar eden bir seks suçlusu diye "mimlenmesinden" birkaç yıl sonra Epstein'le iş yapmakla suçlamıştı.

Hatalı davrandığını reddeden banka, istismarın suç ortaklarının ABD Virjin Adaları'ndaki yetkililer olduğunu savunmuştu.

Banka, mayısta sunduğu mahkeme belgelerinde şöyle belirtmişti:

Epstein onlara para, tavsiye, nüfuz ve iyilik sağladı. Karşılığında onu korudular ve hatta ödüllendirdiler.

Geçen ay bir yargıç, Epstein'in istismarına maruz kalan mağdurlarla JPMorgan arasında 290 milyon dolarlık bir uzlaşmayı onaylamıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU