Bulgaristan ilk kez Ukrayna'ya zırhlı araç gönderdi

Bulgaristan, Ukrayna'ya 1980'lerde alınan 100 Sovyet tasarımı BTR zırhlı aracı gönderme kararı aldı

Bahmut yakınlarındaki cephede zırhlı bir araçta bulunan Ukraynalı asker / Fotoğraf: AFP

Bulgaristan, Ukrayna'ya yaklaşık 100 zırhlı araç gönderme kararı aldı. Bu karar, Moskova ile güçlü tarihi bağları nedeniyle daha önce Kiev'e doğrudan yardım etmekten kaçınan Balkanlar'da bulunan ülke için bir örnek teşkil ediyor.

Parlamento, çatışmaya karışmamaya karar veren önceki hükümetlerin ardından yeni bir strateji başlatan Avrupa yanlısı yeni hükümetin önerisini 52 ret oyuna karşılık 148 oy ile kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sovyet tasarımı BTR zırhlı araçları 1980'lerde alınmış, ancak ​​hiç kullanılmamıştı. AFP’nin haberine göre karar metninde “Rusya karşısında bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde Ukrayna'ya paha biçilmez destek sağlayabilecek bu teçhizata Bulgaristan'ın artık ihtiyacı kalmadı” ifadeleri yer aldı.

Sosyalist Parti üyeleri ve Rusya yanlısı aşırı milliyetçi Vazrazhdane Partisi karara karşı çıktı. Vazrazhdane Partisi bu kararı, ihanet ve rezalet olarak nitelendirdi.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi Bulgaristan, kapsamlı bir Sovyet teçhizatı ve silah stoğuna sahip; aynı zamanda cephane üretiyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesine silah tedariğinin hızlandırılması konusunu görüşmek üzere Temmuz ayı başlarında Sofya'yı ziyaret etti.

Ziyaretin ardından silahlar ve füzelerin yer aldığı bilinen benzeri görülmemiş bir yardım paketi duyuran Bulgaristan hükümeti, bu konuda ülkede bir bölünme yaşanması dolayısıyla ayrıntı vermemeyi tercih etti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden beri silah fabrikaları tam kapasite çalışıyor. Ekonomi Bakanlığından alınan verilere göre ekipmanın Ukrayna'ya teslim edecek üçüncü bir ülkeye ihraç edilmesiyle, endüstriyel ihracatta artış kaydedildi.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU