Stanford Üniversitesi'nde skandal: Rektör istifa etti

Önde gelen nörobilimci ağustos sonunda görevinden ayrılacak

Marc Tessier-Lavigne (AP)

Stanford Üniversitesi yetkililerinin uzun süredir yürüttüğü soruşturmada, Rektör Marc Tessier-Lavigne'nin yayımladığı araştırmaların büyük kısmında "ciddi kusurlar" tespit edilmesinin ardından Dr. Tessier-Lavigne ağustos sonunda görevinden ayrılacak. Bu kusurlar arasında önde gelen nörobilimcinin denetimindeki laboratuvarlarda "defalarca araştırma verilerinin manipüle edilmesi" de yer alıyor.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki prestijli üniversitenin mütevelli heyetinin bir araya getirdiği bilimsel uzmanlardan oluşan kurulun raporunda şöyle belirtildi: 

Dr. Tessier-Lavigne'nin makaleleriyle ilgili endişelerin ortaya çıktığı çeşitli zamanlarda (2001, 2010'ların başı, 2015-2016 ve Mart 2021) Dr. Tessier-Lavigne bilimsel kayıtlardaki hataları kararlı ve net biçimde düzeltmekte başarısız oldu.

Kurul, Dr. Tessier-Lavigne'nin kasten sahtekarlık yaptığına, verileri çarpıttığına veya yayımlanmadan önce araştırmasıyla ilgili sorunların farkına vardığına dair kanıt bulamadı.

Yaptığı açıklamada, "Rapor bana yöneltilen sahtekarlık ve görevi kötüye kullanma iddialarını açıkça çürütüyor" diye yazan Dr. Tessier-Lavigne, "Üniversitenin iyiliği için 31 Ağustos'ta rektörlük görevinden ayrılmaya karar verdim" diye devam etti.

Rektör, "Düzeltmeleri ararken daha titiz olmalıydım" diye ekledi.

Kurulun incelemesinde, laboratuvarımdaki diğer kişilerin araştırma verilerini manipüle ettiği örnekler de saptandı. Bu sorunlardan haberdar olmasam da laboratuvar üyelerimin çalışmalarının sorumluluğunu üstlendiğimi açıkça belirtmek isterim.

Avrupa merkezli, önde gelen bir bilimsel araştırma dergisinin yanı sıra çevrimiçi bir araştırma forumunda yorum yapan kişilerin Dr. Tessier-Lavigne'nin Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarla ilgili araştırmasının doğruluğu hakkında sorular yönelttiğini, kampüs gazetesi The Stanford Daily'nin bildirmesi üzerine 2022 sonlarında rektör hakkındaki soruşturma başlatılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şubatta daha da ağır suçlamalarda bulunan bir haber çıkmıştı. Öğrenci gazetesi, nörobilimcinin biyoteknoloji şirketi Genentech'te çalıştığı dönemde, Alzheimer üzerine yapılan 2009 tarihli, çığır açıcı bir araştırmada verilerin çarpıtıldığına dair bulguyu örtbas etmeye çalıştığını iddia etmişti.

Dr. Tessier-Lavigne bunu reddederken Stanford kurulu, konudan haberdar olan ve ismi açıklanmayan şirket yöneticilerine atıfta bulunan öğrenci gazetesinin, haberde "hata yaptığının anlaşıldığı" sonucuna vardı.

Öte yandan üniversitenin incelemesi, çalışmanın "birden fazla sorun" içerdiğini ve "bilimsel titizlik ve sürecin alışılmış standartlarının altında kaldığını" tespit etti.

Dr. Tessier-Lavigne ağustos sonunda görevinden ayrılacak ve kadrolu öğretim üyesi olarak üniversitede kalmaya devam edecek.

Üniversite kalıcı bir lider arayışını sürdürürken, Avrupa çalışmaları alanında öğretim üyesi olan Richard Saller eylülden itibaren rektörlük görevini vekaleten yürütecek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU