Avrupa kavruluyor: İtalya'da sendikalar grev planlarken, Yunanistan'da çalışanlar iş bırakıyor

"Kıyamet gibi bir şey"

Avrupa son dönemde fırlayan hava sıcaklıklarıyla mücadele ediyor (Reuters)

Aşırı sıcaklarla boğuşan İtalya'da sendikalar 8 saatlik greve gitmeyi planlarken, Yunanistan'da bazı çalışanlar iş bırakma eylemi yaptı.

İtalya'nın hava durumu hizmeti sağlayıcısı Il Meteo'nun verilerine göre dün Sicilya'da belli noktalarda hava sıcaklıkları 46-47 dereceyi, Sardinya'daysa 45-46 dereceyi gördü. 

Ülkenin batarya devlerinden Magneti Marelli'nin Abruzzo bölgesinde yer alan Sulmona komünündeki fabrikasında çalışan işçiler, aşırı sıcaklar nedeniyle 8 saatlik greve gitmeyi planladıklarını duyurdu. 

Araba üreticisi Stellantis ise salı günü Napoli yakınındaki fabrikada çalışan işçilerin aşırı sıcaklar nedeniyle erken paydos yapmasına izin verildiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 5,5 milyon üyesi olan İtalya Genel İş Konfederasyonu (CGIL) sendikasının açıklamasında, ülkenin güneyindeki Basilicata bölgesinde sıcaklıkların arttığına işaret ederek, "Bu durum işçilerin sağlığını ve güvenliklerini riske atıyor" dendi. CGIL, sıcağa karşı gerekli korumaların sağlanmadığı yerdeki işçilerin sendikalara ihbarda bulunmasını da istedi. 

Sicilya'daki Trapani şehrinde öğretmenlik yapan 57 yaşındaki Claudia Bivona, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a "Bu kıyamet gibi bir şey. Daha önce böyle bir şey yaşamadık. Durum gittikçe daha da kötüleşecek" dedi. 

Caltanisetta'dan hemşire Nuccia Orlando da "Resmen eriyoruz. Bugün aracımdaki termometre 52 dereceyi gösteriyordu" ifadelerini kullandı. 
 

akropolis-8.jpeg
Atina'daki Akropolis, MÖ 5. yüzyılda inşa edilen ünlü Partenon tapınağına ev sahipliği yapıyor (Reuters)


İtalya'da sendikalar, çoğunlukla Avrupa Birliği dışından gelen sezonluk işçilerin yer aldığı tarım ve inşaat sektöründe de aşırı sıcakların ciddi sağlık ve güvenlik sorunları yarattığına dikkat çekti. 

Yunanistan'daysa ünlü Akropolis antik kentindeki işçiler, çalışma koşullarına tepki göstererek bugünden itibaren günde 4 saat iş bırakacaklarını duyurdu. Başkent Atina'daki diğer antik kentlerde çalışanlar da eyleme katılacaklarını bildirdi. 

PEYFA sendikasının açıklamasında, 45 dereceye varan sıcaklıklarda bu şekilde çalışmanın imkansız olduğuna dikkat çekilerek, oybirliğiyle grev kararı alındığı belirtildi. 

Akropolis, aşırı sıcaklar nedeniyle cumadan pazara kadar ziyarete kapatılmış, pazartesi günü tekrar açılmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU