BBC’nin Kahire ofisinde grev: Türkiye’de maaşlara yüzde 90 zam yapıldı

Çalışanlar, maaş artışı sonuçlarını duyurmak için basın toplantısı düzenlendi

BBC’nin Kahire ofisindeki çalışanların grevinin bir parçası. Fotoğraf: Mısır Gazeteciler Sendikası Facebook hesabı

Geçtiğimiz Pazartesi günü başlayan ve 3 gün devam eden grevden sonra Kahire’deki BBC ofisinde çalışanlar, grevin sonucunu duyurmak için bugün (Çarşamba) bir basın toplantısı düzenlemeye hazırlanıyor. Gazeteciler, başta Mısır’da yaşanan enflasyon artışına paralel olarak maaşların artırılması ve BBC yönetiminin Kahire ofisine yönelik benimsediği ayrımcı mali politikalarını gözden geçirmesi olmak üzere çeşitli taleplerde bulunuyor.

Kahire’de BBC muhabirleri tarafından yapılan açıklamaya göre grev, düşük maaşlara, kötüleşen yaşam koşullarına ve Londra’daki yönetimin Kahire ofisine karşı mali politikalarla ilgili kasıtlı olarak benimsediği ayrımcı davranışlara karşı bir protesto.

Grevdeki BBC muhabirleri adına konuşan Mısır Gazeteciler Sendikası Başkanı Halid el-Beleşi, “Asıl sorun, Mısır’ın yaşadığı kritik ekonomik durumu dikkate alınmadan Kahire bürosu gazetecileriyle ilişkilerde açık ayrımcılıktır” dedi.

Şarku’l Avsat’a konuşan Beleşi, “BBC’nin Kahire ofisi ile bölgenin geri kalanına kıyasla farklı bir finansal anlaşma var. Örneğin, Türkiye ofisindeki çalışanların maaşlarına yüzde 90 zam yapıldı. Başlangıçta Mısır’da olanlara benzer ekonomik krizler yaşayan ülkelerin koşulları dikkate alınarak maaşlara zam yapıldı. Ancak Kahire bürosu gazetecilerine yönelik olumlu bir adım atılmadı. Yetkililer, Mısır para biriminin değer kaybetmesini hesaba katmalı. Sonuçta çalışanlar dolarla maaş istemiyor” dedi.

Beleşi, basın toplantısı sırasında müzakerelerin tıkanması ve yönetimin özel taleplere yanıt vermemesi durumunda yeni prosedürlerin açıklanacağına da dikkati çekti.

BBC Kahire ofisindeki eyleme katılanların sayısı 77 gazeteciye ulaşıyor. Bu grev, BBC’nin Londra merkezli yönetiminin ücretleri gözden geçirmesi için 14 Haziran’da bir gün süren bir grevden sonraki ikinci grev.

BBC tarafından 382 kişinin işten çıkarılmasıyla, 85 yıllık yayının ardından bu yılın Ocak ayının sonunda BBC Arapça radyosu yayını durduruldu.

BBC, “Planlar dijital sunumu hızlandıracak ve dünyadaki izleyiciler üzerindeki etkisini artıracak” açıklamasında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU