Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez turundan neler bekleniyor?

Erdoğan'ın Suudi Arabistan, Katar ve BAE'ye yapacağı ziyaretlerde gündem ekonomi olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak 2017'de Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt'i kapsayan bir Körfez turuna çıkmıştı (AA)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç gün sürecek Körfez turu için bugün Suudi Arabistan'a gidiyor.

Körfez ülkelerinde yatırım turuna çıkacak olan Erdoğan'ın pazartesi Suudi Arabistan'ı, salı Katar'ı ve çarşamba Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etmesi bekleniyor. 

Erdoğan'ın Körfez turu sırasında milyarlarca dolarlık yatırım anlaşmalarını sonlandırmayı planlayan Ankara'nın gündeminde devlet varlıklarının özelleştirilmesinden doğrudan yatırımlara kadar birçok anlaşma bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen ay Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da körfez ülkelerine ziyaretler gerçekleştirmiş ve "ekonomik işbirliği fırsatlarını" değerlendirmişti. 

Ekonomi yönetiminin yaptığı bu ziyaretlerin, Erdoğan'ın Körfez turunda yapılacak anlaşmalara zemin hazırlama amacı taşıdığı tahmin ediliyor.

Körfez turu öncesinde havaalanında bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Ziyaretlerimiz esnasında öncelikli gündemimiz bu ülkeler ile önümüzdeki dönemde yürüteceğimiz ortak yatırım ve ticari faaliyetler olacak. Kazan kazan anlayışı ile neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Körfez ülkeleri ile ikili ticaret hacmimiz son 20 yılda 1,6 milyar dolardan yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi. Düzenlenecek iş forumları ile bu rakamı çok daha ileriye taşımanın yollarını arayacağız.

Erdoğan, ziyaretleri sırasında Suudi Arabistan Kralı Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid'le yüz yüze görüşmeler gerçekleştirecek.

Bu görüşmelerde yatırım anlaşmalarının yanı sıra Irak, Suriye, Libya, Yemen, Sudan ve Filistin'de yaşanan gelişmeler de ele alınacak. 

İki hafta içinde 10 milyar dolar yatırım bekleniyor

Erdoğan'a Körfez turunda bazı bakanlar ve 200 iş insanı da eşlik edecek.

17-19 Temmuz'da gerçekleşecek ziyaretler, kötüleşen ekonomiye nefes aldırmak için de bir fırsat olarak görülüyor. 

Reuters'a konuşan iki Türk yetkiliye göre Ankara, Körfez ülkelerinden iki hafta içinde 10 milyar dolarlık yatırım bekliyor.

Müzakerelerin gizlilik için yürütüldüğünü ve anlaşmaların henüz sonuçlanmadığını söyleyen kaynaklar, Türkiye'nin daha uzun vadede enerji, altyapı ve savunma sektörlerine 30 milyar dolara kadar yatırım beklediğini söyledi.

Türk yetkililerden biri, "Yaklaşık 10 milyar dolar değerindeki doğrudan yatırımlar kısa süre içinde gelmeli. Bu önemli. Körfez ziyareti için beklentiler yüksek. Bazı önemli anlaşmalar imzalanacak" ifadelerini kullandı.

Ziyaretler sırasında Cidde, Doha ve Abu Dabi'de Erdoğan'ın da katılımıyla ekonomi forumları düzenlenmesi de bekleniyor.

10 milyar dolarlık doğrudan yatırım beklentisiyle ilgili Independent Türkçe'ye konuşan ekonomist Uğur Gürses şu ifadeleri kullandı:

Unutmayalım ki Katar bile, 2018'de Rahip Brunson krizi sırasında "Çok kısa süre içinde 15 milyar dolar yatırım yapacağız Türkiye'ye" dedi. Ama Merkez Bankası verileri bize söylüyor ki, son 5 senede 1,4 milyar dolar gelmiş. Mahzende paralar duruyor ve çıkarıp bize verecekler zannediliyor. Körfez ülkelerinin yaptığı yatırımların çoğu zaten gelişmiş ülkelerde. Hukuka göre karar verilen ülkelere yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Tabii ki stratejik yatırımları da oluyor.


Körfez yatırımları hız kazandı

Türkiye'nin yüksek enflasyon rakamlarıyla karşı karşıya kaldığı, Türk lirasının değerinin tarihin en düşük seviyelerine gerilediği ve bütçe açığının giderek arttığı bir dönemde gerçekleşen ziyaret, Türkiye ekonomisindeki kriz görünümünün derinleştiği bir atmosferde gerçekleşecek.

Körfez ülkeleri daha önce de Türkiye'nin döviz krizini çözmesine yardım etmek için Ankara'yla swap anlaşmalarına imza atmıştı.

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye'yle toplamda yaklaşık 20 milyar dolarlık swap anlaşması imzalarken, Suudi Arabistan da martta Merkez Bankası'na 5 milyar dolarlık mevduat sağlamıştı.


Birleşik Arap Emirlikleri yönetimi ayrıca mayıstaki seçimlerden üç gün sonra, Ankara'yla 40 milyar dolar potansiyel taşıyan 5 yıllık bir ticaret anlaşmasına imza atmıştı.

Abu Dabi yönetimi 2022'nin son aylarında, toplam değeri 5 milyar dolar olan 120 adet Bayraktar TB2 tipi drone satın almak için girişimlerde bulunmuş, insansız hava araçlarından 20 tanesi kasımda teslim edilmişti.

Suudi Arabistan'la Türkiye arasındaki ticari ilişkilerse, uzun yıllar gergin bir seyir izleyen diplomatik ilişkilerin düzelmesiyle birlikte hız kazanmıştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 32 kat artarak 11 milyon 209 bin dolardan, 367 milyon 363 bin dolara yükseldi.

Haziranda konuyla ilgili bir haber yayımlayan Bloomberg, Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Saudi Aramco'nun Ankara'da 80 ayrı Türk yüklenici firmayla görüşmeler yaptığını ve bu görüşmelerde gelecek 5 yıl içinde yapılacak toplam 50 milyar dolar değerinde olası projeler üzerinde durulduğunu yazmıştı.


Independent Türkçe, Reuters, Bloomberg, National News, Saudi Gazette, DW, AA

DAHA FAZLA HABER OKU