MSB: 15 Temmuz'da TSK'nın yüzlerce yıllık geçmişinin ve güvenilirliğinin gördüğü zararın tazmini mümkün değil

Milli Savunma Bakanlığı, darbe girişiminin yaşandığı gece Türkiye genelindeki askeri birliklerde meydana gelen zararları tespit ederek dava açmaya 7 yıl sonra da devam ediyor. Son dava Akhisar Hava Komutanlığı'ndaki zararlara ilişkin

15 Temmuz'da darbecilere karşı sokağa inenler tankları bedenleriyle durdurmaya çalıştı / Fotoğraf: AA 

Milli Savunma Bakanlığı, 15 Temmuz'da halk hareketiyle akamete uğrayan darbe girişiminin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) yüzlerce yıllık kurumsal geçmişine ve ordunun halk nezdindeki güvenilirliğine büyük zarar verdiği görüşünde.

Bakanlık, üzerinden 7 yıl geçen darbe girişimi sırasında askeri birliklerde meydana gelen zararların, darbeci oldukları tespit edilenlerden alınması için dava açmaya devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hasar tespitlerine devam eden Milli Savunma Bakanlığı, son davayı Akhisar Hava Meydan Komutanlığı'nda meydana gelen zararları tanzim etmek için açtı.

Aralarında Yurtta Sulh Konseyi üyeleri olan dönemin tuğgenerali Ali Kalyoncu ile kurmay albayı Turgay Sökmen'in de bulunduğu davalılardan Akhisar'daki zararlar nedeniyle 13 bin 266 lira isteniyor.

Kurumların manevi kişiliği de yara aldı

Geçtiğimiz ay Milli Savunma Bakanlığı'nın mahkemeye sunduğu dilekçede, darbe girişimi sırasında kamuya ait araçlar, helikopterler ve silahlar kullanılarak halka ve kamu kurumlarına çok büyük miktarda maddi zarar verildiği hatırlatılarak, darbe girişimiyle TSK ve Milli Savunma Bakanlığı'nın manevi kişiliğinin de önemli ölçüde yara aldığı vurgulandı.

Bakanlık, mahkemeden tazmini istenen miktarın sadece Akhisar'daki zararlara ilişkin olduğunu hatırlatarak, "Bakanlığın ve TSK'nın yüzlerce yıllık kurumsal geçmişinin ve halk nezdindeki güvenilirliğinin uğramış olduğu tahrifatın herhangi bir şekilde tazmininin mümkün değil" dedi.

Davalıların mal kaçırma ihtimalinin de bulunduğunu belirten bakanlık, davalıların taşınır ve taşınmaz malları ile üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları, kara, deniz ya da hava ulaşım araçları, yardımlaşma kurum ve sandıklarından olan alacakları üzerine haciz konulmasını da istedi.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU