Teorik fizikçilerden heyecan verici hesaplama: "Halka solucan deliğinden geçen zamanda yolculuk eder"

"Sonuç daha da çılgınca bir şey oluyor"

Fizikçilere göre solucan deliğinin oluşmasından önceki zamana yolculuk mümkün değil (Wikimedia Commons)

Teorik fizikçiler, solucan delikleri aracılığıyla zamanda yolculuk etmenin mümkün olduğu kanaatine vardı.

Prag Üniversitesi'nden Pavel Krtouš, Kanada'dan Alberta Üniversitesi'nden Valeri P. Frolov ve Andrei Zelnikov'dan oluşan araştırma ekibi, portal benzeri "halka solucan deliklerinin" zaman yolculuğuna olanak tanıyabileceğini öne sürdü.

Solucan delikleri genellikle girişinde ve çıkışında kara deliklerin yer aldığı uzay-zaman tünelleri olarak düşünülüyor. Ancak teorik açıdan bunların daire şeklinde olması da mümkün.

Bir teoriye göre bu daireler de uzayda başka bir noktaya ve hatta başka bir evrene açılabilir. Bazı durumlarda zaman makinesine dönüşmeleri de mümkün olabilir.

Fizikçiler işte bu varsayımsal nesnelere halka solucan deliği adını veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Varlığı ilk olarak 2016'da ortaya atılan halka solucan deliklerinin, negatif enerjiye sahip bir dizi egzotik maddeden oluştuğu kabul ediliyor. Bu egzotik maddenin uzay-zamanı bükmesiyle ortaya çıkan dairenin, uzay-zamanın başka bir alanına açılan bir tür portal görevi göreceğine inanılıyor.

Araştırma ekibinden Zelnikov, "Başka bir evrene gittiğinizi fark etmeyebilirsiniz ama yine de geçersiniz" diye konuştu.

Zelnikov ve meslektaşları, hesaplamalarından yola çıkarak, bu tip bir solucan deliğinin aslında zamanda yolculuğa da olanak tanıyabileceği sonucuna vardı.

Hakemli bilimsel dergi Physical Review D'de yayımlanmak üzere kabul edilen makaleye göre, solucan deliğinin girişi çıkıştan daha yüksek bir kütle çekim alanına yerleştirildiği takdirde zaman yolculuğunun mümkün olabileceği ifade edildi.

Zira bu durumda solucan deliğinin bir çıkışı pek çok maddeye yakınken, diğeri daha tenha bir alanda yer almış oluyor. Bu da deliğin iki tarafının da zamanın geçişini farklı bir oranda deneyimleyeceği anlamına geliyor.

Bunun nedeni ise kütleçekimsel zaman genişlemesi adı verilen, Albert Einstein'in Genel Görelilik Kuramı'nın bilinen bir etkisi. Zira Einstein'ın kuramına göre daha yüksek bir kütle çekimi potansiyelinde zaman daha yavaş çalışıyor.

Bulgular, solucan deliğinden geçip geri dönenlerin, zamanda aktif biçimde yolculuk etmiş olacağı anlamına geliyor.

Birleşik Krallık'taki Imperial College London'dan Toby Wiseman, "Zaman makinesi, solucan deliğinin doğal bir sonucu" ifadelerini kullanıyor.

Makaleyi New Scientist'e yorumlayan Wiseman, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Solucan deliğini oluşturan egzotik madde dışında, burada çılgınca bir şey varsayılmıyor. Ama sonuç daha da çılgınca bir şey oluyor.

Bu arada genel olarak solucan deliklerinin zaman yolculuğunu mümkün kılacağına yönelik teoriler halihazırda mevcuttu. Solucan delikleri, uzay-zaman düzleminin kara delikler gibi büyük kütleli cisimlerce muazzam miktarda bükülmesiyle evrenin uzak iki noktası arasında kestirme yol olabilecek tüneller olarak tanımlanıyor.

Ancak bu varsayımsal nesneler, sadece iki mekanı değil, iki zamanı da birbirine bağlayabilir. Örneğin bir solucan deliği, uzay-zamanda bulunan bir anla daha önce gerçekleşmiş bir anı birbirine bağlayabilir. Bu şekilde teoriye göre zaman yolculuğu, solucan delikleri aracılığıyla mümkün kılınabilir.

Yeni makale ise özel bir solucan deliği türünün yine özel koşullar altında zaman yolculuğunu nasıl mümkün kılabileceğine dair ipuçları sunmuş oldu.

 

Independent Türkçe, Science Alert, New Scientist

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU