İsrail, Ebal Dağı'nda işgal amaçlı arkeolojik kazılar gerçekleştiriyor

Arkeolojik alan bir Kenan sunağı içeriyor. Tel Aviv, kazı amacının tarihi bölgeyi korumak olduğunu belirtti

Arkeolojik sitede, "İsrailoğullarının Filistin'e girdiklerindeki askeri komutanı Yuşa bin Nun'un sunağı vardır" / Fotoğraf: Independent Arabia

İsrailli bir arkeoloğun Nablus'un doğusundaki Ebal Dağı'nın tepesindeki bir arkeolojik alanı kazmasından 40 yıldan fazla bir süre sonra, yerleşimciler ve İsrail Savunma Bakanlığı, "siteyi ele geçirmeden önce Yahudileştirmeyi" amaçlayan bir hareketle burada kazılar yapmaya başladı. 


Kenanlı pagan sunağı

Ebal Dağı'nın üzerinde yer alan arkeolojik alan, Asira ash-Shamaliya Köyündeki Hirbe Barnat mevkiinde yer almaktadır ve 37 bin metrekarelik bir alan üzerine yığılmış devasa taşlardan oluşmaktadır. Sit alanı, uzak geçmişte Kenan tanrılarına kurbanların kesildiği pagan bir Kenan sunağıdır.

İsrail'in Batı Şeria'yı işgal etmesinden yıllar sonra, 1967'de İsrailli arkeolog Adam Zertal, Ebal Dağı'nda kazılara başladı.
Yuşa bin NunKeşifte Zertal, sitenin "İsrailoğulları'nın Filistin'e girdiklerindeki askeri komutanı Yuşa bin Nun'un sunağı olduğunu" belirtti.
 

2.jpg
Ebal Dağı, Tevrat'ta Bereket Dağı olarak adlandırılan ve üzerinde dünyanın en küçük mezhebi olan Samirilerin yaşadığı Gerizim Dağı'nın karşısındadır / Fotoğraf: Independent Arabia

 

İsrail Hükümeti'nin Filistin Topraklarındaki Faaliyet Koordinatörü Gassan Alyan'a göre geçtiğimiz birkaç gün içinde, Savunma Bakanlığı Sivil İdaresinin Eski Eserler Birimi, kazıları yakınlardaki Shavei Shomron yerleşimine taşımaya başladı. Çalışmalara İsrailli yerleşimciler ve Amerikalı bilim adamları katıldı.

Koordinatör sözcüsü, kazı işleminin ve toprak ve taşların kaldırılmasının arkeolojik alana herhangi bir zarar verdiği bilgisini yalanladı ve şu açıklamayı yaptı:

Çalışmalar kazı alanı ve arkeolojik buluntuları korumaya yönelik acil bir prosedürdür ve uzman makamların onayından sonra hayata geçirilmiştir, bu çalışmalar kazı ruhsatı gerektirmemektedir.


"Tarih yazıyoruz"

İsrailli arkeoloğun bölgeyi kazmasından 40 yıl sonra, geçen ayın sonunda İsrailli yerleşimciler Hirbe Barnat'tan taş ve toprağı ağır ekipmanlarla taşımak için "Tarih Yazıyoruz" kampanyasını başlattılar.

Kazı, Tevrat Araştırma Derneği ile Filistin'deki Yahudi varlığını kanıtlamayı amaçlayan Amerikan Evanjelik Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle yapılıyor.

Bu girişim, yerleşimcilerin birkaç gün önce Nablus'un kuzeyindeki Nakura Köyü’ndeki Hirbe Barnat'tan Şeyh Şula Türbesi'ne üç kilometrelik bir gece yürüyüşü düzenlemesiyle aynı zamana denk geliyor.
 


Yerleşim merkezi

Duvara ve Yerleşimlere Karşı Direniş Komisyonu yetkilisi Gassan Douglas'a göre yerleşimciler geçtiğimiz yıllarda Ebal Dağı'nda arkeolojik alanın yakınında yeni bir yerleşim merkezi kurmaya çalıştılar.

Birkaç ay önce, İsrail ordusunun koruması altında, onlarca yerleşimci Yahudi Fısıh bayramı kutlamaları için Hirbe Barnat bölgesine girdi. Ancak Filistin Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, İsrail'in kazı çalışmalarını "yerleşimci hedefler ve Tevrat gündemleriyle, Filistin topraklarının gasp edilmesi, mevcut gerçekleri silme, yok etme ve karartma amacıyla yapıldığı" gerekçesiyle reddetti.

Filistin Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı Kuzey Batı Şeria'daki arkeolojik alanların müdürü Derğam Faris, bölgedeki İsrail çalışmalarına ilişkin olarak şunları dile getirdi:

İsrail kazıları Filistin mirasına tecavüzü ve kültürel varlıkların yasa dışı ithalatını, ihracatını ve mülkiyetinin devrini yasaklamak ve önlemek için alınacak önlemlere ilişkin uluslararası anlaşmaların ihlalini temsil ediyor. İsrail, Batı Şeria'daki yerleşimcilik hırslarını dini anlatıları kullanarak örtbas etmeye çalışıyor. Arkeolojik alan, Yahudilik ortaya çıkmadan çok önceye, M.Ö. 7. Yüzyılın da öncesine dayanıyor ve pagan Kenan sunağını barındırıyor. Filistin halkı taş devrinden beri vardı. Bu dönemlerde tanrı kavramları gelişti, bu nedenle Yahudiliği, Hıristiyanlığı ve ardından İslam'ı benimsediler. Yahudilik etnik bağlar olmadan yayıldı. Böylelikle Yahudilik Arap Yarımadası'nın güneyindeki Himyar Krallığı'na ve Orta Asya'daki Hazarlar Krallığı'na kadar ulaştı. İsrail'in tüm Batı Şeria'da emelleri var. Meselenin tarih veya dinle hiçbir ilgisi yok. İsrail bunun için dini bahaneler kullanıyor.


Bununla birlikte, Yahudi Samiri cemaatinin rahibi, İsrail'in sunduğu dini gerekçeyi şu argümanla tartışmaya açtı:

'İsrailoğulları için Ebal Dağı'nda bir sunak kurun' ifadesi dini metinlerde geçmiyor. Tevrat'a göre bu dağ 'lanetlenmiş' olarak adlandırılıyor. Öyleyse nasıl olur da bu dağda bir sunak bulunabilir?


Ebal Dağı, Tevrat'ta Bereket Dağı olarak adlandırılan Gerizim Dağı'nın karşısında ve üzerinde dünyanın en küçük dini grubu olan Samiriler yaşıyorr.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU