"Olmaması gereken" erken galaksiler evrenin düşünülenden yaşlı olduğuna işaret ediyor

Araştırma, çok eski galaksilerde görülen ileri düzeydeki gelişmeye yeni bir açıklama getiriyor

(NASA/AP)

James Webb Uzay Teleskobu'nun tespit ettiği ve görünüşe göre evrimlerinin ileri aşamalarındaki "varlığı imkansız erken galaksilere" ışık tutan yeni bir araştırmaya göre, evren mevcut tahminlerden iki kat daha yaşlı olabilir.

Büyük Patlama'dan sadece 300-400 milyon yıl sonra oluşmasına rağmen genellikle milyarlarca yıllık kozmik evrimle ilişkilendirilen düzeyde olgunluk ve kütle seviyesine sahip görünen bu erken galaksilerin yarattığı kafa karışıklığını, daha önce birçok bilim insanı dile getirmişti.

Geçen hafta Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma, bu çok eski galaksilerde gözlemlenen ileri düzeydeki gelişme ve kütleye yeni bir açıklama getiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugüne kadar fizikçiler evrenin yaşını, Büyük Patlama'dan bu yana geçen süreyi ölçerek ve en eski yıldızları inceleyip uzaklaşma hızlarını tahmin ederek hesaplıyordu. Uzaklaşma hızı, evrenin genişleme hızına işaret ediyor.

Bu hesaplama uzak galaksilerden gelen ışığın, genişleyen evren nedeniyle daha uzun kırmızı dalga boyuna kayması temel alınarak yapılıyor. Bu olgu, kaynak ve gözlemci birbirine göre hareket ettiğinde ses frekansının değişmesine benziyor.

Böylece 2021'de yapılan bir tahmin, evrenin 13 milyar 797 milyon yaşında olduğunu gösteriyordu.

Ancak Kanada'daki Ottawa Üniversitesi'nden fizikçi Rajendra Gupta, bu kırmızıya kaymanın sadece evrenin genişlemesinden kaynaklanmaktansa karma bir olgu olabileceğini söylüyor.

Dr. Gupta şöyle diyor:

Yeni geliştirdiğimiz model galaksilerin oluşum süresini birkaç milyar yıl uzatarak evrenin yaşının önceden tahmin edildiği gibi 13,7 milyar değil, 26,7 milyar olduğunu gösteriyor.

Bu yeni model, Webb teleskobunun yüksek oranda kırmızıya kaydığını gözlemlediği erken galaksilerin oluşum süresinin, birkaç yüz milyon yıldan birkaç milyar yıla kadar uzayabileceğine işaret ediyor.

Yeni teori bu tuhaf, erken galaksilerde gözlemlenen ileri düzeydeki gelişme ve kütleye yeni bir açıklama getiriyor.

Çalışma ayrıca, evrenin genişlemesinin hızlanmasından sorumlu olan ve henüz keşfedilmemiş karanlık enerjiyi temsil eden "kozmolojik sabit" yorumunun da gözden geçirilmesi gerekebileceğine işaret ediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU