BMGK, Türkiye - Suriye yardım koridorunu açık tutamadı

Üyelerin anlaşamaması nedeniyle yardım tedariki dün gece itibarıyla durdu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) uzlaşıya varamadığı için Türkiye üzerinden Suriye'ye yardım taşınan koridorla ilgili anlaşmanın süresi uzatılamadı.

Türkiye'deki Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden Suriye'nin kuzeybatısına yardım götürülmesini sağlayan koridorla ilgili anlaşmanın süresi dün itibarıyla doldu.

Normalde cuma günü yapılması planlanan toplantı, daha sonra anlaşmanın son günü olan pazartesiye ertelendi. Ancak Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre BMGK üyeleri gün boyunca süren görüşmelerde fikir birliğine varamadı. Görüşmelerin devam edeceği bildirilirken, pazartesi gecesi itibarıyla koridordaki yardım faaliyetlerinin durdurulduğu aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yardım koridorunun geleceği bilinmez hale geldi" ifadelerinin yer aldığı haberde, Bab el-Hava Sınır Kapısı'na bağlanan koridorun, isyancıların elindeki kuzeybatı bölgelerinde yaşayan halkın ihtiyaçlarının yüzde 80'ini karşıladığına da dikkat çekildi.

Birleşik Krallık'ın BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, "Suriye'de yardıma muhtaç 4,1 milyon kişi için elimizden geleni yapmaya kararlıyız" dedi. 

AFP'ye konuşan ve kimlikleri paylaşılmayan diplomatlar, İsviçre ve Brezilya tarafından hazırlanan son anlaşma taslağının, koridorla ilgili anlaşmanın yılda bir BMGK kararıyla uzatılmasını öngördüğünü söyledi. 

Ancak Rusya'nın geçen yıl temmuzda da yaptığı gibi anlaşmanın yenilenme süresinin bir yıla çıkarılmasına itiraz ettiği, bunun 6 ayla sınırlı kalmasını istediği bildirildi.

Karşı teklif olarak da İsviçre ve Brezilya'nın 9 aylık yenilenme süresi teklifinde bulunduğu ifade edildi. Kremlin'in bu seçeneğe nasıl yaklaşacağı henüz bilinmiyor. 
 


Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Suriye'yi de vuran 6 Şubat'taki depremlerin ardından BM'ye ait en az 3 bin 700 kamyon koridor üzerinden yardım taşıdı. Pazartesi gecesi anlaşma sonlanmadan da 79 kamyon Bab el- Hava'dan geçti. 

2011'de başlayan iç savaşın ardından BM verilerine göre Suriye'de 15,3 milyon kişi insani koruma ve yardıma ihtiyaç duyuyor. Anlaşmanın en son ocakta yapılan BMGK toplantısında 6 ay uzatılması kararlaştırılmıştı.


Independent Türkçe, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU